Artikel top billede

Fyret IBM'er skuffet over Højesteretsdom: Pisseirriterende

Efter dommen i IBM-sagen om hemmelige job-klausuler i Danmark, fanger Computerworld en skuffet taber. Læs også reaktionerne fra IBM og Prosa.

Hovedpersonen i Højesteretssagen om hemmelige jobklauser, Claus Juul, som sammen med Prosa har hevet sin gamle arbejdsgiver, IBM, i retten, er mildest talt skuffet over udfaldet.

Han forlangte oprindeligt små 200.000 kroner i erstatning, men retten fandt ikke belæg for, at han skulle have så meget som en krone.

"Vi har tabt," erkender Claus Juul.

Målet var afskaffelse

Han fortæller Computerworld, at målet med retssagen ikke har været erstatningen i sig selv.

"Målet har været at få de hemmelige jobklausuler afskaffet," siger han.

Er du skuffet?

"Ja, det er jeg," siger den tidligere IBM-ansatte, som blev fyret i 2007.

Et tilbageskridt

38-årige Claus Juul, som i dag arbejder med diverse it-opgaver hos et dansk firma, ser dommen som et tilbageskridt.

"Fordi bestyrelser og direktører kan lave aftaler med hinanden og på den måde påvirke ansattes fremtidige arbejdsforhold, uden de ansatte ved det," siger Claus Juul.

Særligt hos store multinationale it-selskaber vil der, ifølge Claus Juul, være risiko for at blive underlagt klausulerne.

"Der kan være klausuler, der går på kryds og tværs af landegrænser," mener han. 

Retssagen har kørt i årevis fra byret, over Østre Landsret, hvor Prosa og Claus Juul også tabte, og så nu helt til Højesteret.

Har det været kampen værd?

"Jeg kunne godt have tænkt mig et andet udfald. Men ja, jeg synes, det har været værd at tage kampen. Ellers havde jeg ikke gjort det," fortæller Claus Juul.

Men han ærgrer sig over udfaldet.

"Det er pisseirriterende, at jeg tabte, og at retsforholdene er, som de er," siger han.

Det mener IBM og Prosa

Hos den vindende part, IBM, konstaterer pressechef Carsten Grønning, at Højesteret har stadfæstet Landsrettens afgørelse, hvor IBM blev frifundet.

"I dommens præmisser blev der lagt vægt på, at det ikke var godtgjort, at Claus B. Juul var omfattet af en jobklausul."

"I IBM er vi tilfredse med afgørelsen," skriver han i kommentareren.

Prosa vil hive fat i politikere

Hos Prosa finder man dommen "overraskende". Blandt andet at Højesteret ikke vurderer, at Claus Juul var underlagt nogen klausuler i praksis.

Hverken aftaler fremlagt under sagen mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk eller klasuler indsat i kontrakter for ledende IBM-folk globalt.

"Det finder vi meget overraskende. For Højesteret har lagt vægt på IBMs ord i retten om, at de klausuler ikke skulle forstås som ordlyden af klausulerne," siger næstformand Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

Samtidig mener retten ikke, at selv hvis man som ansat er underlagt en hemmelig jobklausul, så skal det fremgå af ansættelseskontrakten.

"Sådan tolker vi det helt klart. Og det er jo et dejligt klart svar, når det endelig skal være," siger Hanne Lykke Jespersen, som dog også er overrasket over den del af dommen.

Hun peger på, at det brede politiske flertal, der udfærdigede en lov imod de hemmelige jobklasuler i sin tid lovede, at såfremt man ikke kunne få godtgørelse i henhold til ansættelsesbevisloven, hvis man er underlagt hemmelige jobklausuler, så ville loven laves om.

"Så nu går vi til politikerne med det, siger Hanne Lykke Jespersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere