Artikel top billede

Her er Googles nye Android 4.0 - se billederne

Samlet Android-styresystem til tablets og smartphones fokuserer på en enklere brugerflade, sikkerhed og nye API'er til udviklerne. Se billederne af Android 4.0.

Læs også:

Her er planerne for det nye Android-styresystem

Computerworld News Service: Google har endelig afsløret Android 4.0, som er en samlet version af virksomhedens mobile styresystem til smartphones og tablets, bedst kendt under kodenavnet ‘Ice Cream Sandwich'.

Det reviderede Android, som får sin debut i smartphonen Samsung Galaxy Nexus, der også er blevet offentliggjort i denne uge, indeholder en række forbedringer i brugerfladen, på den sociale netværks-integration og i forhold til andre API'er, der skal muliggøre applikationsbaseret deling.

Android er også blevet forbedret på sikkerhedsfronten, dog mest i form af API-support, som udviklerne kan bruge efter behov.

Google har ikke fortalt, hvornår Android 4.0 kommer på markedet, men Galaxy Nexus, der kører med styresystemet, bliver lanceret til november. Til gengæld er det opdaterede Android SDK nu gjort tilgængeligt, så udviklerne kan begynde at tilpasse eller skabe applikationer til Android 4.0.

Til forretningsbrugerne har Android 4.0 forbedret mail-integration af flere konti på én gang, og styresystemet understøtter nu også mapper i Exchange. Brugerne kan desuden tage screen-shots fra enheden. 

Mange sikkerheds-forbedringer

Google har gennemført mindre ændringer i Androids sikkerheds- og håndteringsmuligheder ved at indføre understøttelse af den nyeste version af Microsofts Exchange ActiveSync (EAS)-protokol, heriblandt support af EAS certifikat-autentificering og mulighed for at slå automatisk synkronisering fra under roaming, for at indføre begrænsninger i forhold til filstørrelser eller for at slå vedhæftninger helt fra. Det er nu desuden muligt at slå kameraet i mobilen fra via EAS.

På sikkerhedsfronten har Android 4 inkorporeret de forbedrede sikkerhedsfunktioner fra tablet-versionen af Android ('Honeycomb') som for eksempel kryptering direkte på enheden, men det ser ud til, at den mere avancerede sikkerhed bliver overladt til tredjeparter som 3LM.

Men Android 4.0 indeholder en ny såkaldt keychain API og underliggende krypteret storage gør det muligt for applikationer at gemme og genfinde private keys og de korresponderende certifikat-chains. Applikationer kan bruge en keychain API til at installere og gemme brugercertifikater og cetifikat-autoriteter.

Android 4.0 tilbyder desuden såkaldt address space layout randomization (ASLR), som er en funktion, der har hjulpet iOS til sin ledende rolle i forhold til onboard sikkerhed, og som beskytter systemet og tredjepartsapplikationer fra udnyttelse i forbindelse med problemer i hukommelseshåndteringen.

Android 4.0 låner desuden funktioner, der blev introduceret Apples iOS 5, som for eksempel muligheden for at tilføje fjollede effekter til video (ved hjælp af applikationen Photo Booth i iOS), mulighed for at redigere og tilpasse fotos (en udvidelse af iOS 5's applikation Photos) og for at synkronisere favoritter i browseren Chrome via cloud (en komponent af Apples iCloud-service).

Der er også flere forbedringer i kameraet, som for eksempel single-motion panorama-billeder, automatisk ansigts-fokus og stabiliseret image-zoom.

Unikke muligheder i Android 4 inkluderer ansigtsidentifikation, som kan bruges i stedet for passwords, og en mulighed i Chrome-browseren for at få hjemmesiderne vist i desktop-versioner frem for i versioner optimeret til mobil.

I det reviderede styresystem gør et nyt socialt API det muligt for udviklerne at skabe applikationer, der kan integrere kontakter, profildata og kalender-begivenheder fra brugerens aktiviteter eller sociale netværk.

Kalendertjenesten er også tilgængelig for applikationer. Og et nyt API til deling gør det muligt for applikationer at dele informationer gennem en standard-mekanisme på tværs af styresystemet.

Android 4.0 understøtter desuden Wi-Fi Direct, som er en ny standard til skabelse af ad hoc trådløse netværk mellem enheder og Bluetooth-baserede sundheds-enheder som for eksempel trådløst overvågningsudstyr.

Pennen gør comeback

Derudover understøtter Android 4 nu tablet-penne med et sæt API'er, der kan skelne tryk, vinkel og andre input-nuancer fra pennen. Kombinationen af support af Bluetooth-baseret medicinsk udstyr og penne-input kunne tyde på, at Google satser på sundhedsmarkedet med sine tablets.

Som tidligere lovet understøtter Android 4 desuden near-field kommunikation, der for eksempel bliver brugt i mobile betalingssystemer.

Forandringerne i brugerfladen er tilsyneladende gennemført for at kunne tilbyde brugerne mere skræddersyede informationer som for eksempel widgets, der kan justeres i størrelsen, og alarm-displays, der kan konfigureres, og for at tilbyde mere såkaldt 'gesture control' i interaktionen med opgaver, så man ikke behøver at bruge menuen så meget.

Google tilbyder en oversigt over ændringer i Android 4.0 på virksomhedens hjemmeside.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen

Læs også:

Her er planerne for det nye Android-styresystem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere