Artikel top billede

Kommuner må ikke kræve e-mails af danskerne

En kommune krævede, at jobansøgere kun måtte sende deres ansøgninger med e-mails. Den går ikke, lyder det fra Folketingets Ombudsmand.

Læs også:
Nu skal du lokkes på Borger.dk med iPad 2-præmie

Tårnby Kommune i Københavns-området har fået en næse af Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen.

Det skyldes, at kommunen i et lokalblad annoncerede efter jobansøgere, der udelukkende kunne svare kommunens jobopslag på e-mail.

Kommunen havde nemlig valgt at se bort fra ansøgere, der eksempelvis sendte et gammeldags brev.

"Der er simpelthen ikke lovgrundlag for at afskære borgere, der henvender sig på en anden måde end den digitale," forklarer Hans Gammeltoft-Hansen til Computerworld.

Folketingets Ombudsmand er på eget initiativ gået ind i sagen, fordi han med egne ord blandt andet har som opgave at holde øje med, hvordan forvaltningen i kommunerne bliver udført.

"I denne sag har kommunen troet, at jobansøgere var undtaget pligten til ikke at henvende sig digitalt. Men det er ikke rigtigt, for borgerhenvendelser til en forvaltning omfatter også de folk, der søger en stilling i forvaltningen," siger Hans Gammeltoft-Hansen.

Holder øje med loven

For nogle år siden sad Hans Gammeltoft-Hansen med en lignende sag, da Københavns Universitet krævede, at ansøgere til universitetet skulle maile deres ansøgninger ind.

 Også dengang måtte han hive fat i universitetet og forklare, at den slags krav ikke havde noget med lovgivningen at gøre.

Men hører ansøgninger på breve ikke til i de gamle tider?

"Jo, det kunne man godt sige, men det er ikke alle, der har adgang til teknikken eller føler sig fortrolige med den," lyder det fra Hans Gammeltoft-Hansen, som fortsætter.

"Det vigtigste er dog, at der ikke er hjemmel i lovgivningen om, at man kan tvinge folk til at maile til kommunen, og det er så min pligt at holde øje med, at loven bliver fulgt."

Hans Gammeltoft-Hansen forklarer, at afgørelsen betyder, at kommunerne skal tage hensyn til, at borgerne henvender sig på andre måder end via mails.

Om lidt skal vi alle maile

Afgørelsen får ifølge Folketingets Ombudsmand ikke nødvendigvis nogen indflydelse på regeringens kommende lovforslag om, at det skal gøres obligatorisk for borgere og virksomheder at have en digital postkasse i henholdsvis 2013 og 2014.

"Jeg skal ikke have nogen personlig politisk mening, men derimod er det mit job at vurdere sager ud fra det eksisterende retsgrundlag," forklarer Hans Gammeltoft-Hansen.

Hvad betyder det?

"Som ombudsmand skal jeg hele tiden udmønte den eksisterende lovgivning. Så hvis Folketinget igennem lovforslag beslutter sig for, at noget skal være på en eller anden måde, så er det den nye lovgivning, man som Ombudsmand beskæftiger sig med," lyder det fra Hans Gammeltoft-Hansen, som stopper som Folketingets Ombudsmand om halvanden måneds tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere