Artikel top billede

Sådan fanges slynglerne bag NemID-tyverierne

Det er ikke svært at følge i hælene på de penge, der blev franarret kunderne i Danske Bank i sidste uge. Men man skal være hurtig for at fange dem.

Læs også:

NemId sprængt: Hackere bryder ind i Danske Bank

I slutningen af sidste uge blev otte danskere franarret 700.000 kroner fra deres konti.

Pengene er blevet hugget, mens kunderne har været logget ind i deres netbank. De kriminelle har i den periode lokket NemID-koder ud af brugerne og overført penge til konti i udlandet.

Den historie kan du læse her.

Men det er, ifølge en ekspert, ikke besværligt at følge selve pengesporet.

Det typiske mønster ved et bankindbrud af den type, som vi oplevede i sidste uge er, at den kriminelle overfører pengene til en konto hos et såkaldt muldyr.

Det er en person, der ikke (nødvendigvis) er vidende om, at der er tale om stjålne penge, men er i den tro, at det eksempelvis er betaling for et stykke arbejde.

Du kan læse mere om muldyr her.

I dette forløb kan man stadig stoppe pengene.

"Bankerne kan stoppe transaktioner til andre banker, hvis der er mistanke om lovbrud," fortæller Peter Kruse, sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

"Men det kræver, at man er hurtig på tasterne."

Nu er de væk

Efterfølgende kan muldyret nemlig blive bedt om at overføre et eller flere beløb, via eksempelvis Western Union, til den kriminelle bagmand.

Når det er sket, er pengene med stor sandsynlighed væk.

"Når penge er overført via en tjeneste som Western Union, er det næsten umuligt at spore dem igen," fortæller Peter Kruse.

"Western Union er begyndt at stramme lidt op på reglerne, men risikoen for at blive fanget er uhyre lille. Disse firmaer sætter anonymitet meget højt," vurderer Peter Kruse.

Sådan undgår du at blive røvet

Det kræver faktisk ikke mange minutters opmærksomhed, at sikre sig mod angreb på ens bankkonti.

Kodeordet er opdatering af applikationer og styresystemet på computeren.

"I næste alle de tilfælde af svindel, som vi oplever, har de kriminelle fået adgang til oplysninger, fordi computerens programmer ikke er opdaterede med de nyeste opdateringer til eksempelvis Java eller Adobe Reader," fortæller han.

"Opdaterer man sine applikationer, er risikoen for svindel næsten lig med nul."

Læs også:

NemId sprængt: Hackere bryder ind i Danske Bank




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere