Artikel top billede

DNS-spærring ikke god nok: 3 blokerer Grooveshark med deep packet inspection

3 kunne nøjes med en DNS-blokering for at leve op til kendelse - men vælger frivilligt mere stram blokering.

3 begyndte i går at følge fogedrettens kendelse om at blokere adgangen til musiktjenesten Grooveshark. Det sker med grundigere redskaber end den traditionelle DNS-spærring, som andre teleselskaber ellers har anvendt til at blokere Pirate Bay.

Den internetpolitiske tænketank Bitbureauet har ved at analysere trafikken spottet, at 3 bruger deep packet inspection (DPI).

Ved at investere i store DPI-maskiner kan en teleudbyder holde øje med selve indholdet i kundernes nettrafik, hvilket eksempel er blevet brugt til kontrol med virus og spam. Men deep packet inspection vækker også mere dystre associationer, fordi stater som Iran og Kina anvender den samme grundige teknik til at holde styr på borgernes netbrug og fjerne uønsket indhold på nettet.

"Hvor Danmark tidligere med brugen af DNS-blokering placerede sig i gruppen af internetcensurerende lande med Indien og Israel, placerer brugen af DPI-blokering os sammen med lande som Kina og Iran, hvor censur og overvågning af internettet anvendes dagligt til menneskerettighedskrænkelser," lyder analysen fra Bitbureauet.

Det er den bedste måde

Kommunikationschef Stine Green Paulsen bekræfter over for ComON, at 3 anvender deep packet inspection til at forhindre sine brugere i at besøge Grooveshark.

"Det er en DPI-spærring. Det er en mere effektiv måde at spærre på. En DNS-spærring er nemmere at omgå, og vi er blevet bedt om at spærre. Det er ikke noget religøst standpunkt fra vores side men mere ud fra et it-mæssigt standpunkt, at hvis vi skal blokere det, så gør vi det" siger Stine Green Paulsen.

3's måde at blokere på, betyder, at man for eksempel skal have en VPN-forbindelse for at omgå spærring.

Men det er lidt pudsigt, at I som selskab protesterer over at skulle lege politimænd og så frivilligt vælger en strammere blokering end loven kræver?

"Det er bare et mere effektivt middel. Det ændrer ikke på vores generelle holdning om, at vi ikke synes, at vi skal være politimænd på området. Men det ændrer jo heller ikke på, at vi følger loven, så hvis vi får at vide, at vi skal blokere noget, så gør vi det".

3 bruger allerede DPI til andre ting i sit netværk. Deep packet Inspection kan for eksempel anvendes til at inspicere og prioritere indhold i et netværk, så video-trafik for eksempel op- eller nedprioriteres.

Ifølge Stine Green Paulsen bruger 3 ikke deep packet inspection til den type prioriteringer men kun til mere generelle samkøring af forbrugsmønstre kontra abonnementstyper.

"Det er fint med os"

Fogedretskendelsen fra Retten på Frederiksberg stiller ikke specifikke krav til den tekniske blokering af Grooveshark.

3 er alene blevet pålagt, at: "foretage de nødvendige skridt, der er egnede til at forhindre adgange for rekvisitis (3's) kunder til hjemmesiden www.grooveshark.com og dertilhørende undersider og subdomæner," står der i kendelsen.

Rettighedsalliancen har heller ikke ytret ønske om en stærkere blokering end dns-blokering i den aktuelle sag.

"Ud fra de rapporter og det kendskab, vi har fået fra andre sager, så er DNS-blokering den mildeste form for blokering. Hvis 3 vælger en anden type, er det fint med os, så længe den er mindst lige så effektiv som DNS-blokering," siger Maria Fredenslund, talskvinde for Rettighedsalliancen, til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere