Artikel top billede

Windows 8: Få svar på de mest brændende spørgsmål

Onsdag kommer det endelige preview af Windows 8, men allerede nu kan vi svare på nogle af første spørgsmål om det ny operativsystem.

Læs også:
Mobile World Congress: Knald eller fald for Windows 8

Sådan skal Windows og SkyDrive smeltes sammen

Computerworld News Service: Når Windows 8 Consumer Preview kommer ud, bør vi få besvaret nogle af de spørgsmål, som står tilbage efter den tidligere Developers Preview.

Først og fremmest hvilke applikationer, der vil blive tilgængelige skrevet i det, Microsoft kalder Metro-stil.

Metro-stilen henviser både til det grafiske look ved den nye brugerflade, som er afhængig af ord frem for ikoner, og til den måde de individuelle applikationer interagerer med det touchscreen-miljø, som bliver understøttet af Windows 8.

Windows Store, som bliver den markedsplads, hvor man kan hente applikationerne, bliver også lanceret onsdag, og så burde brugerne få svar på mange spørgsmål.

Kommer Windows on ARM (WOA) så også?

Svaret er næsten helt sikkert nej, forstået på den måde, at bortset fra de få udvalgte udviklere, som Microsoft har valgt skal modtage det, så bliver der ikke nogen preview af platformen.

WOA er den særlige version af Windows, som er målrettet energibesparende ARM-baserede enheder. Det kan kun håndtere applikationer i Metro-stil og Office 15-versionen af visse kontor-applikationer. Microsoft vil kun sælge WOA sammen med de enheder, det skal køre på. Man vil ikke kunne downloade det og lægge det på andre enheder.

Når det er sagt, så har Microsoft tidligere nævnt, at der vil komme en version omkring samme tidspunkt som Windows 8 Consumer Preview. Virksomheden har desuden sagt, at den vil udsende det på skræddersyede WOA-maskiner til en udvalgt gruppe udviklere. Eftersom softwaren er knyttet sammen med hardwaren ville det blive meget dyrt med en offentlig beta.

Men hvis det bliver udsendt til enkelte udviklere, så må man forvente flere detaljer om platformen og dens funktioner, som ikke tidligere er offentliggjort af Microsoft.

Vil applikationer fra Microsoft understøtte touch-mode, og i så fald hvornår?

Det er et vigtigt spørgsmål for dem, der gerne vil bruge en tablet, men som vil have alle funktionerne fra en bærbar computer.

Microsoft fortæller, at virksomheden forbereder touch mode til den næste større Office-udgivelse (Office 15), og nogle af de applikationer vil blive solgt sammen med enheder med WOA. Office 15 forventes på hylderne inden slutningen af året, siger brancheeksperter, men der er endnu ingen officiel dato fra Microsoft.

Men spørgsmålet om hvorvidt og hvornår andre Microsoft-applikationer bliver tilgængelige i Metro-stil, står altså stadig åbent.

Svaret betyder meget for virksomheder, der gerne vil bruge Windows 8 og styresystemets touch-venlige karakteristika og mobilitet, men som også skal bruge et bredere sæt applikationer til den almindelige forretning. Det giver mening for Microsoft at gøre det på den måde, men hold øje med, hvad der dukker op i Windows Store.

Hvor godt vil Windows 8 fungere på ældre x86-hardware?

Ifølge Microsoft er der ikke større krav til hardware for Windows 8, end der var for Windows 7, og virksomheden anbefaler, at brugere med Windows 8 Consumer Preview installerer styresystemet på enheder, som er dømt Windows 7-kompatible. Det nye styresystem understøtter alle de applikationer, Windows 7 også understøtter på x86-pc'er, fortæller Microsoft.

Det er Microsofts løfte, og med det nye preview kan kunderne selv finde ud af, om det holder stik på alle områder.

Nogle funktioner vil tage et stykke tid for de fleste forbrugere at teste. Microsofts hardware-krav til Windows 8 inkluderer blandt andet touchscreen, resume speed, compass gyroscope, ambient light adjustment og accelerometer såvel som fem programmerbare knapper.

Det er de færreste forbrugere, der har enheder, der lever op til alle de specifikationer, så med mindre folk går ud og køber tilhørende hardware, så vil de skulle vente på anmeldelserne.

Hvordan kommer brugerfladen til at fungere?

Når man bruger Windows 8 uden tastatur eller mus, vælger brugeren applikationer via en Start-skærm (desktop- og Start-knappen i sig selv forsvinder.)

Når brugeren allerede er inde i en applikation, så kan han eller hun swipe fra siden af skærmen for at se mere, men hvis man har mere end en applikation åben ad gangen, så kan det være omstændigt at finde frem til den rigtige.

Det er ikke ødelæggende for oplevelsen, men det tager længere tid end med desktop-knappen eller processorlinjen.

Brugere, der har testkørt Windows 8 i Developers Preview, har klaget over netop det, så måske har Microsoft allerede gjort noget ved problemet.

Og selv hvis der ikke er sket noget, er der en chance for, at det og andre problemer vil blive løst inden den kommercielle udgivelse sidst på året.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen

Læs også:
Mobile World Congress: Knald eller fald for Windows 8

Sådan skal Windows og SkyDrive smeltes sammen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere