Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Danskerne vilde med lovlig digital musik

IFPIs danske årsrapport sætter store spørgsmålstegn ved handelsministerens ACTA-argument om ulovlige downloads.

"95 procent af alt downloadet musik er ulovligt". Sådan argumenterede handelsminister Pia Olsen Dyr for nylig for Danmarks tilslutning til ACTA. Argumentet faldt på en høring om antipirat-traktaten i Folketingets Europaudvalg.

Som påpeget i ComON - og senere i radioprogrammet Detektor - brugte ministeren dermed et tre år gammelt og temmeligt usikkert tal hentet fra interesseorganisationen IFPI. Organisationen havde dengang i 2008 skønnet sig frem til den skyhøje piratprocent som et overordnet tal for det samlede globale download af musik.

At handelsministerens tal for mængden af ulovlige downloads formentlig er vildt overdrevet for Danmarks vedkommende, ser man af en ny rapport, som oven i købet stammer fra samme organisation, nemlig IFPI.

Den danske afdeling af IFPI har netop sendt sin årsrapport for 2011 på gaden, og den viser flere interessante tendenser, som peger i den stik modsatte retning af de bombastiske pirat-påstande, som Pia Olsen Dyhr diskede op med under ACTA-høringen.

Takket være vigende salg af de relativt dyre musik-cd'er, har musikbranchen i Danmark totalt set lavere omsætning end tidligere. Branchen solgte for 420 millioner kroner i 2011 sammenlignet med et salg på 467 millioner kroner året før.

Men i modsætning til cd-salget, er det digitale salg gået fint fremad - fra 139 til 164 millioner kroner  - i samme periode. Og fremgangen gælder både digitale downloads og musikbranchens indtægter fra streaming-tjenster som TDC Play, WIMP og senest Spotify.

Streaming-tjenesterne har endda potentiale til at trække total-omsætningen op over nedgangen, som de gammeldags cd'er har afstedkommet.

IFPI peger selv på de markant øgede indtægter fra streaming-tjenester i Norge og Sverige, hvor tjenesterne (især Sportify) typisk har været på markedet længere end herhjemme. I Pirate Bays hjemland Sverige var musikbranchens digitale vækst sidste år på 65 procent, mens den i Norge androg hele 73 procent.

Optimisme

"Set med danske øjne er den digitale udvikling i Sverige og Norge dog først og fremmest med til at skabe velbegrundet optimisme. For det første fordi streaming- og abonnements-tjenesterne har vist, at de i løbet af få år bidrager til at stabilisere en branche, der har styrtblødt i et årti. For det andet fordi erfaringerne fra de nordiske nabolande viser, at streamingtjenesternes stejlt stigende vækstkurver ikke skyder i vejret på bekostning af det eksisterende downloadmarked. Dermed tegner der sig nemlig et spændende billede af en udvikling i Danmark, hvor både download- og streamingtjenester er med til at sikre et bæredygtigt digitalt marked," hedder det i IFPI's danske årsrapport.

Hele rapporten (PDF) kan hentes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere