Artikel top billede

Solstormen blev en fuser

Jorden blev ramt af en kraftig solstorm i denne uge, men der er ingen meldinger om problemer med den globale kommunikation.

Tidligere i denne uge blev der advaret mod en af de kraftigste solstorme i de sidste fem år - en såkaldt G3 på skalaen fra 1-5 hos den amerikanske National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA). Heftige udbrud på Solen som dette kan forstyrre den globale elektroniske kommunikation, riste satellitter og afbryde strømforsyningen i store områder.

Men det skete ikke. Faktisk er der stort set ingen meldinger om forstyrrelser og NOAA har nu nedgraderet stormen til G1. Der kan stadig komme problemer i løbet af fredag, men det ser ud til at det værste er overstået.

Det skriver The Register, som også har en (lettere indviklet) forklaring på, hvorfor stormen trak over uden at efterlade større skader. Det ser nemlig ud til, at det magnetiske felt i partikelskyen fra Solen var orienteret på en sådan måde, at det mere eller mindre prellede af på Jorden.

Det kan sammenlignes med en bold, hvor det er nemt at se, hvilken retning den flyver i - men svært at forudsige boldens spin.

Det bekræftes også hos DMI, der har fulgt det massive soludbrud.

"Magnetfeltet i CME'en vender nemlig umiddelbart på en sådan måde, at det forhindrer de energirige partikler i at løbe direkte ned i Jordens magnetfelt. Det lægger formentlig en dæmper på nordlysaktiviteten," skriver DMI på sin hjemmeside.

CME er en forkortelse for Coronal Mass Ejection. Hos SpaceWeather.com man kan selv følge med i solstormen. Her er der også billeder af nordlys over Island fra sidste nat, som er en af de mest synlige konsekvenser af solstormen.

Solens aktivitet svinger op og ned med en gennemsnitlig periode på ca. 11 år. Den nuværende cyklus forventes at toppe i 2013.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere