Artikel top billede

Derfor handler big data ikke kun om mega-analyser

Big data af et af tidens hotte it-begreber, men det handler om meget mere end analyse, påpeger teknologidirektør.

Læs også:

Her er de vigtigste it-trends i 2012

Computerworld News Service: Store virksomheder, som overvejer deres strategi i forhold til såkaldt big data, er nødt til at indse, at det ikke kun handler om at analysere de enorme mængder data.

Det handler også om, hvordan dataene for eksempel lagres, fremhæver Amazons teknologidirektør, Werner Vogels, under en præsentation ved fagmessen Cebit.

Vogels' præsentation havde overskriften Data uden grænser, og udover at opfordre store virksomheder til at kigge på det store billede, fremlægger han her selvfølgelig også, hvordan Amazons cloud kan gøre det lettere at implementere systemer til big data.

"Big data handler ikke kun om analyse, det handler om hele dataenes pipeline. Så når du overvejer løsninger til big data, er du nødt til at overveje alle de forskellige trin: Indsamling, lagring, organisering, analyse og deling," påpeger Vogels.

For at få fuldt udbytte af de tiltagende mængder data, som mange virksomheder indsamler, og for at få konkurrencefordele, er der ifølge Vogels nødt til at ske innovation på alle disse områder, og altså ikke kun på analyseområdet.

Amazon har længe beskæftiget sig med big data og dataanalyse i et forsøg på at levere mere målrettede løsninger og mere relevante anbefalinger.

Lektien har indtil videre været, at det i dette tilfælde gælder, at jo større des bedre, fortæller Vogels. Når der er blevet begået fejl, kan det føres tilbage til, at der ikke har været nok data til rådighed til for eksempel at underbygge en anbefaling, forklarer han.

Ikke alene anvender Amazon selv big data, men big data hjælper også til at øge efterspørgslen på selskabets cloud, der ifølge Vogels fungerer som en stor katalysator for dette marked.

"Det er virkelig vigtigt, at man har adgang til en grænseløs kapacitet, når man bevæger sig ind i denne verden af big data. Man må ikke være begrænset i forhold til, hvordan man lagrer ting eller behandler dem," siger Vogler.

Sådan fungrer det

Amazon Web Services tilbyder et antal services, der kan hjælpe virksomheder til at indsamle, lagre, organisere, analysere og dele deres data.

For eksempel gør Direct Connect det muligt for virksomheder at etablere en dedikeret netværksforbindelse fra en kundes site til Amazon. Til de virkelig store mængder data findes der AWS Import/Export, som gør det muligt for virksomheder at sende fysiske lagringsmedier til Amazon, som derefter uploader dataene til sin cloud-storage.

"Man skal ikke undervurdere en FedEx-kasses båndbredde," påpeger Vogels spøgefuldt.

Af andre af Amazons services, der passer godt til big data, kan nævnes Simple Storage Service, databasen DynamoDB NoSQL og Elastic MapReduce, der er baseret på Apache Hadoop, og som kan bruges til dataintensive analyseopgaver.

De påståede fordele er de samme som ved brug af cloud-services på andre områder: Der betales kun for de anvendte ressourcer, hurtigere udrulning, mindre administration samt mulighed for hurtigt at udvide med mere regnekraft.

Vogels havde også lidt hjemmearbejde til sit publikum: Han anbefaler en bog med titlen The Fourth Paradigm: Data-Intensive Scientific Discovery, som gennemgår baggrunden for big data.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Her er de vigtigste it-trends i 2012




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere