Artikel top billede

Apple presses til at skrue op for sin garanti-periode

Efter millionbøde skruer Apple for garanti-perioden i Europa.

Computerworld News Service: For at overholde EU's regler har Apple udvidet sin garanti i Europa til at inkludere reparation eller ombytning af produkter i op til to år efter et køb.

I marts tabte Apple en retssag i Italien for at krænke EU's regler om, at virksomheder skal give to års garanti på defekte produkter.

Apple blev idømt en bøde på 6,7 millioner kroner for kun at tilbyde et års gratis garanti og i stedet sælge to og tre års garantier til kunderne.

Også forbrugerorganisationer i Tyskland, Nederlandene og Spanien havde anmodet myndighederne om at håndhæve, at Apple retter sig efter loven.

Skulle betale for mere

Før der faldt dom i sagen, gav Apple kun et års gratis garanti, men opfordrede kunderne til at betale for to eller tre års garanti i kraft af en udvidet serviceaftale, den såkaldte AppleCare Protection Plan.

Selskabet er blevet kritiseret for at tage betaling for AppleCare, selv om europæisk købelov kræver, at der gives to års garanti.

Så faktisk har forbrugerne hele tiden lovmæssigt været dækket ind i to år, til trods for hvad Apple hidtil har hævdet. Derfor kunne Apple kendes skyldig i at vildlede kunderne.

Apple har nu offentliggjort en forklaring i den juridiske sektion på selskabets website.

Her forklarer selskabet: "Når du køber Apple-produkter, får du i henhold til EU's forbrugerlovgivning lovsikrede garantirettigheder, der rækker ud over den dækning, du får gennem Apples begrænsede dækning på et år og den valgfri AppleCare Protection Plan. Produkter, som ikke er fra Apple, men købt hos Apple er også dækket i følge EU's forbrugerlovgivning."

Herefter følger et skema, der beskriver forskellene mellem garantirettighederne i EU's forbrugerlovgivning, Apples begrænsede dækning på et år og den valgfri AppleCare Protection Plan. M

en formuleringerne i dette skema er nu årsag til endnu mere forvirring og kritik.

Under EU's forbrugerlovgivning skal Apple ifølge sin egen formulering dække reparation eller ombytning af et produkt inden for to år, hvis der konstateres "fejl ved modtagelse hos kunden."

Under selskabets egen begrænsede garanti på et år vil Apple reparere eller ombytte et produkt ved "fejl, som opstår efter modtagelse hos kunden."

Under AppleCare Protection Plan oplyser Apple ligeledes, at selskabet dækker reparation eller ombytning ved "fejl, som opstår efter modtagelse hos kunden."

Her gælder dækningen i tre år fra købsdatoen for Mac eller Apple display eller i to år fra købsdatoen for Apple TV, iPad, iPhone eller iPod.

Det er denne skelnen mellem "ved" og "efter" modtagelse, der er årsag til bekymring.

Kritikerne fremhæver, at fejl oftest først konstateres på et tidspunkt efter modtagelse af et produkt, hvilket ifølge Apples formulering derfor falder uden for garantien, til trods for at fejlene ikke af den grund nødvendigvis er forårsaget af køberen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere