Artikel top billede

Foxconn bliver verdens største robotfirma

Den udskældte hardware-producent Foxconn vil anskaffe en million robotter inden 2014. Foxconn skal selv udvikle robotterne og bliver dermed verdens største robotfirma.

Sidste år kom meldingen om, at Foxconn vil automatisere en stor del af sin produktion med robotter. Foxconn fremstiller hardware for Apple, Microsoft, Sony og mange andre store kunder. Foxconn-chef Terry Gou fortalte i august 2011 at Foxconn vil anskaffe en million robotter inden 2014.

Det blev i første omgang tolket som en pr-stunt. Foxconn har været udsat for hård kritik af arbejdsforholdene i sine fabrikker og så passer det godt ind i billedet, at nogle af de trivielle opgaver fremover skal udføres af maskiner i stedet for mennesker. Det gælder blandt andet maling, svejsning og samling af komponenter.

Men ifølge det tyske magasin Produktion er der tale om alt andet end et pr-stunt. Foxconn mener det alvorligt og er netop nu ved at opbygge et forsknings- og udviklingscenter for robotter i Taiwan sammen med en fabrik, hvor man selv vil fremstille maskinerne.

Dermed bliver Foxconn altså selv til en producent af robotter - og med ét slag kan Foxconn blive den største i verden. Det globale årlige salg af industrirobotter anslås til 150.000. Hvis Foxconn skal bygge en million robotter over de næste par år, bliver selskabet dermed større end konkurrenter på robot-markedet som ABB og Kuka, der også har fabrikker i Kina.

Bygger en hær af kloner

Den amerikanske robot-ekspert Frank Tobe siger til magasinet, at Foxconn sandsynligvis vil købe robotter fra ABB, Fanuc Robotics, Kuka og Yaskawa, analysere dem og bygge sine egne kopier. I første omgang vil Foxconn kun bruge robotterne på sine egne fabrikker, men senere skal de også markedsføres til eksterne kunder.

Foruden effektiviseringen i produktionen er fordelen selvfølgelig også, at robotterne ikke klager over lange arbejdstider, forlanger mere i løn eller truer med at springe ned fra taget på fabriksbygningerne.

Foxconn kom i søgelyset i 2010 efter en stribe af selvmord blandt de ansatte. Foxconn har efterfølgende hævet lønningerne, men samtidig flyttet produktionen fra sine store fabrik i Shenzhen til andre steder i Kina hvor lønningerne er lavere.
 
I maj sidste år blev en af de nye Foxconn-fabrikker i Chengdu ramt af en eksplosion, hvor tre ansatte blev dræbt og femten såret. Ifølge ubekræftede meldinger skulle dødstallet være meget højere.
 
Det menes at brandbart støv har udløst eksplosionen. Foxconn beskæftiger omkring 100.000 arbejdere i fabrikken, der ligger i det sydvestlige Kina.
 
Samlet har Foxconn mere end en million ansatte i Kina, og selskabet ekspanderer i flere lande.
 
Foxconn blev stiftet i 1974 som en producent af plastknapper til fjernsyn, men i de seneste år er det gået stærkt med en årlig vækst på 30 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere