Artikel top billede

Sikkerhedsfirma: Vi har tabt til super-malware

Stuxnet, Duqu og Flame er alle suset under sikkerhedsfirmaernes radar, selvom de har ligget inde med malware-programmerne i årevis. Stor fiasko, lyder det fra branchen selv.

Læs også:
Her er verdens hidtil allerværste virus

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame

Der er ikke mange dage siden, at Flame blev udråbt til den farligste virus nogensinde, og efter den opdagelse har antivirus-leverandører konstateret, at de i flere år har ligget inde med eksemplarer af den malware.

Vel og mærke uden at handle eller reagere.

"Det er en stor fiasko for hele antivirus-industrien," lyder kommentaren nu fra chefen i sikkerhedsfirmaet F-Secure, Mikko Hyppönen.

Efter eget udsagn har F-Secure haft Flame-trojaneren i deres system siden 2010, hvilket ifølge Mikko Hyppönen viser, at sikkerhedsindustrien har fejlet.

Og der er som bekendt ikke første gang, at der har ligget en kompleks virus og gemt sig i antivirus-firmaernes systemer.

Både Stuxnet og Duqu er eksempler på en lignende situation. De ondsindede programmer er ligeledes sluppet igennem nettet, fordi de har set harmløse ud på overfladen.

Fælles for de tre malware-programmer er, at der har været vedhæftet digitalt signerede komponenter til dem.

"Flame er signeret med falske Microsoft-certifikater, som får programmerne til at ligne troværdige applikationer, og helt uvant har bagmændene ikke beskyttet deres super-malware med de typiske tricks i form af kompileringsprogrammer til at mørklægge det kriminelle forehavende," lyder det fra F-secure.

"I stedet er Flame forklædt som en uskyldig forretningsdatabase-applikation med SQLite, SSH og LUA biblioteker."

Superliga-programmer

Han peger dog samtidig på, at Stuxnet, Duqu og Flame ikke er almindelige programmer, men programmer, der angivelig er udviklet af en efterretningstjeneste som en del af hemmelige operationer.

Sådan løser vi problemet

"Det faktum, at malwaren undgik antivirus-leverandørerne viser, hvor dygtige bagmændene er, men også at forbrugerrettede antivirus-produkter kommer til kort imod målrettet malware udviklet af nationalstater med enorme budgetter," siger den finske direktør.

Løsningen er samarbejde

Hos sikkerhedstjenesten DK-CERT er man glad for sikkerhedsfirmaets udmelding, men også klar med et krav om højere sikkerhed.

"Den kode, der smutter igennem nåleøjet, er naturligvis den, der er lavet af dygtige folk, men det er for så vidt ligegyldigt om den stammer fra efterretningstjenester eller andre steder, den skal findes af sikkerhedsprogrammerne," siger Shehzad Ahmad, der er chef for DK-CERT.

"Men det er godt at høre, at man har fundet problemet, for der er problemer med sikkerhedsprogrammerne, som de fungerer i dag," fortsætter han.

Og han bringer samtidig et forslag til en løsning videre til branchen.

"Et tættere samarbejde mellem sikkerhedsfirmaerne kan være en nødvendighed for at opnå de ønskede resultater, også selv om de er konkurrenter. Det er ingen undskyldning, at de ondsindede programmer er udviklet at dygtige folk," siger Shehzad Ahmad.

"Det fornemmeste mål må være, at de ikke overser så farlige programmer. Men det kræver tid og ressourcer, og derfor kan et tættere samarbejde være en fordel."

Læs også:
Her er verdens hidtil allerværste virus

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere