Artikel top billede

Derfor blev LinkedIn taget med bukserne nede

Dansk sikkerhedsekspert er ikke i tvivl: Kæmpe hack af dårligt sikrede passwords til millioner af brugere vil ske igen.

Selvom de burde vide bedre, har LinkedIn ikke lært af de seneste års store hacker-sager. Derfor kunne scriptkiddies med lette, automatiske hacker-værktøjer nemt få fingrene i 6,5 millioner passwords til tjenestens brugere.

Og fordi password-hacks af dårligt sikrede brugerdatabaser er blevet en populær amatørsport i hackermiljøerne, vil der fremover komme flere store password-læk i stil med LinkedIn-hacket. Mange flere.

Sådan beskriver den danske itsikkerhedsekspert Peter Kruse forholdene omkring den seneste tids store sager om password-hacks, hvor millioner af brugere på forskellige onlinetjenester som Last.FM, det enorme spilunivers League of Legends fra Riot Games og altså det sociale karrierenetvæk LinkedIn fik deres passwords og brugerkonti hacket og lækket og sandsynligvis solgt til it-kriminelle med misbrug for øje.

Over for ComON kritiserer Peter Kruse, at LinkedIn ikke havde beskyttet tjenestens mange millioner brugeres login-data ordentligt - selvom der hver dag er massive angreb mod netop brugerdatabaser.

I søndags kunne New York Times fortælle, at passwords på LinkedIn kun var omfattaet af den begrænsede beskyttelse, som simpel hash-kryptering udgør. Den normale videre sikkerhedsprocedure, hvor hashede passwords sendes gennem en yderlige krypteringsproces, hvor de "saltes" som ekstra beskyttelseslag, havde LinkedIn udeladt.

Tjenesten havde tilsyneladende ikke engang ansat en sikkerheds-ansvarlig medarbejder, viser avisens research.

"Det er stik imod best practice. Det burde ikke forekomme, og slet ikke på verdens næststørste sociale netværk Det er simpelthen ikke godt nok. Det er utilgiveligt, når man ikke overholder de helt gængse og faktisk meget simple sikkerhedsstandarder, som det er at salte passwords, og ikke bare hasher dem," siger Peter Kruse.

Han mener, at LinkedIn ikke aner, hvad der har ramt dem:

"Det virker som om, de er taget med bukserne nede," siger han.

Hver dag hackes ti bruger-databaser

LinkedIn havde muligvis nemt kunnet undgå det pinlige hack,  der har kostet netværket et enormt prestige-tab og fået et ukendt men formentligt stort antal brugere til at slette deres konti.

Peter Kruse undrer sig især over, at LinkedIn ikke tog ved lære af sidste års stor Sony Playstation-hack, og Stratfor-hacket og flere andre meget store hacker-sager, hvor passwords og brugeroplysninger fra forskellige typer af systemer blev lækket på nettet.

"De burde vide, at det kun er et spørgsmål om tid, at en database, som ikke er sikret, vil blive ramt," siger Peter Kruse til ComON.

Han påpeger, at man på et site som Pastebin, hvor mange i undergrundsmiljøet  offentliggør "udbyttet" fra hackerangreb, dagligt kan finde eksempler på, at firmaer har fået en brugerdatabase med passwords hacket.

"Vi har crawlet Pastebin det seneste år, og ikke én dag er gået uden, at der er minimum ti forskellige læk fra forskellige firmaer," siger Peter Kruse med henvisning til sit sikerhedsrådgivningsfirma firma, CSIS.

Lavthængende frugter

At det for nylig er meget store databaser som LinkedIn og Riot Games (League of Nations har ifølge egne oplysninger over 11 millioner aktive brugere), der er blevet hacket, får dog ikke den danske sikkerhedsekspert til at frygte for sammensværgelser eller kriminelle aktiviteter på særligt højt plan.

"I virkeligheden tror jeg, at LinkedIn-lækket er 7-8 måneder gammelt, og det skyldes højst sandsynligt, at nogle hackere har konkurreret om, hvor mange systemer, de har kunnet kompromittere. Og så har vinderen sikkert fået nogle skulderklap. Mere skal der ikke til," siger han.

Gerningsmændene bag LinkedIn-hacket kan måske knapt nok kaldes hackere, mener Peter Kruse:

"En masse mennesker har taget de der automatiserede værktøjer til sig, og er gået på jagt på nettet efter dårligt sikrede databaser. Og vi må bare erkende, at der for tiden er vildt mange lavthængende frugter, de kan plukke," lyder vurderingen fra Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere