Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Han er fremtidens CIO: Mikael Muncks mange evner

Portræt: Danmarks bedste CIO, Mikael Munck fra Saxo Bank, repræsenterer den retning, som mange andre it-direktører med tiden vil blive tvunget til at bevæge sig i.

Læs også:

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.

Der findes ikke it-projekter i Mikael Muncks verden. Der findes kun forretningsprojekter.

Han er en del - og meget vigtig del - af topledelsen i Saxo Bank, hvor han med lige dele it-forståelse og forretningsindsigt er drivkraft for den helt afgørende del af Saxo Bank-forretningen, der ikke kunne eksistere uden it.

Der er simpelthen en grund til, at halvdelen af alle Saxo Banks cirka 1.200 ansatte arbejder i it-afdelingen og under Mikael Munck.

Hans afdeling står for meget af den innovation, der foregår i virksomheden, men der kører ikke et eneste projekt, som en af forretningsenhederne ikke er dybt involveret i.

Saxo Bank er halvt bank, halvt it-selskab.

Som højteknologisk investeringsbank med fokus på online-investeringer på de internationale kapitalmarkeder er virksomheden især bygget op omkring handelssystemet Saxo Trader.

Enorme hastigheder

Det er en verden, der er præget af enorme hastigheder, hvor enhver forsinkelse eller latency har indflydelse. Her kan mikrosekunder udgøre den store forskel i forhold til konkurrenterne.

Det skal tænkes ind, både når det gælder udvikling, opgraderinger, forretningsinnovation og afvikling af dagligdagens transaktioner.

"Det er virkeligt vigtigt for os, at vi er blandt de hurtigste dyr i junglen. For ellers kommer der nogen og spiser os. Der er afsindig høj konkurrence på det marked, som vi er i, og vi skal forædle vores produkt hele tiden. Internationale investorer er meget krævende. Der er slet ikke denne her loyalitet over for bankerne, som man finder i Danmark. Derfor skal vores produkt være blandt de allerbedste internationalt, for ellers finder kunderne en anden udbyder," siger Mikael Munck.

Vokset med 400 procent

Mikael Munck kom til Saxo Bank for to et halvt år siden, og dengang så it-afdelingen unægtelig ikke ud, som den gør i dag.

Siden hans tiltræden som CIO er alene antallet af it-medarbejdere vokset med 400 procent, og projektprocesserne er radikalt anderledes. Men det har været svært at skabe den nye model i organisationen, fortæller han.

"De fleste it-projekter i Saxo Bank er næsten altid rendyrkede forretningsprojekter, som kommer fra vores forskellige forretningsenheder. Vores nye datacenter ligner et traditionelt it-projekt, men datacenter-projektet sikrer os bedre mod cyber-angreb, og kapacitetsmæssigt giver det mulighed for øget vækst, så i dag er det et projekt, der servicerer meget veldefinerede behov i forretningen, og derfor er forretningen en direkte del af det."

Samarbejdet med forretningsledelse er afgørende vigtigt for Mikael Muncks arbejde.

"Jeg kender vores forretning så godt, at vi ikke taler forbi hinanden. Men det kan være en udfordring at få gjort klart, hvorfor vi investerer i bestemte ting. Vores diskussioner bliver altså ulige meget lettere, når vi er enige om, at vi som udgangspunkt ikke har it-projekter, men kun forretningsprojekter. Hvis vi skulle diskutere, at it bruger for mange penge, så var selve karakteren af diskussionen en anden. Men vi har "business owners" fra forretningen på alle vores projekter, så vi står virkelig sammen i alle projekter," siger Mikael Munck.

Nøglen er kommunikation

En overvejende positiv udfordring i ledelsessamarbejdet er, at både ledelse og organisation kommer med masser af nye ideer hele tiden.

Så det kan ind imellem være svært at forklare, at det kan tage noget tid at gennemføre projekterne, fortæller han.

"Men det tror jeg, at alle it-chefer kæmper med. En ting, der ser relativt simpel ud, kan løsningsmæssigt være kompleks. Det kan være udfordrende at få folk til at forstå, at sådan noget kan tage tre eller seks måneder at udføre," siger Mikael Munck.

Derfor er grundstenen i samarbejdet kommunikation.

"Jeg skal kommunikere så tydeligt som overhovedet mulig. Min og it's opgave er at løfte hele frameworket omkring business-cases. Vi skal ensrettet det mere og mere, så vi bedre er i stand til at prioritere mellem de forskellige projekter. Vi har bygget en projektorganisation, som nu stråler ud i resten af virksomheden og viser vejen for, hvordan vi definerer og prioriterer opgaverne."

Læs også:

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.

Her er Danmarks fem dygtigste it-chefer.

Disse folk får it og business til at smelte sammen

Arbejdet med at få alle projekter til at være projekter og ikke it-projekter, har givet sig udslag i et team af business-analytikere, der går under betegnelsen Direction.

Det er syv-otte analytikere, der hjælper forretningen, når den har en ide.

De giver indledningsvis en halv times konsultation, hvor de vurderer, om det er muligt at gennemføre, og hvad det vil kræve it-mæssigt.

Efterfølgende tilbyder de at sidde med og bygge hele business-casen op både på it- og på omkostningssiden, så forretningen og it hver især gør det, de er gode til.

"Det fungerer rigtig godt, og alle er glade og trygge ved den model," siger Mikael Munck.

Prioriteringen af projekterne følger ét afgørende mantra, og det er, hvor vigtigt det er for forretningen.

"Er der en business-case med en fornuftig afkastprofil, så gennemfører vi det. Tiden er en udfordring i forhold den konstante iderigdom, der er i Saxo Bank, så derfor skal vi kunne ændre road-maps og planer hurtigt. Det må man ikke lade sig frustrere af. Vi skal håndtere mange input og ideer hele tiden," siger han.

Det er det, han kan, for det er det, det kræver at være fremtidens it-leder.

Mikael Munck er meget glad for at være kåret til Årets CIO 2012.

"Jeg er meget glad for titlen, og jeg havde ikke fået den uden hele min it-organisation, og derfor er det en titel, jeg deler med dem. Vi står sammen om det her. Det er en anerkendelse af, at det måske ikke er så tosset, den måde, vi gør tingene på."
 
Når man spørger Mikael Munck om, hvorfor han er god til det, han gør, er svaret klart.

"Fordi jeg forstår vores forretning rigtigt godt," siger han.

Læs også:

Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen.

Kåring: Her er Danmarks bedste it-chef.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere