Del 1: Sådan benchmark-tester du gratis din pc

Det er ikke forbeholdt entusiaster med svulstig hardware at måle ydelsen på deres computer. Man kan med fordel teste mindre maskiner - og eksempelvis se forbedringen, hvis harddisken udskiftes. I denne første del guider vi dig til benchmark-test af processor og grafikkort.

Del 1: Sådan benchmark-tester du gratis din pc

Måske har du hørt om cola-drikkende it-eksperter, der tester brandvarme pc-komponenter til langt ud på natten.

Det er ikke et urealistisk scenarie for de mest drevne entusiaster, der forsøger at sætte nye hastighedsrekorder. Menigmand kan dog også få stor gavn af at teste computerens ydelse.

Er du eksempelvis træt af, at din computer tager rekordlang tid om at starte op, og overvejer du at udskifte det mekaniske oldtidsfund af en harddisk med en SSD-disk?

Med programmerne, vi guider dig til, kan du sætte tal på din ydelse og dermed bedre vælge at sætte ind med en eller flere investeringer, der hvor det giver bedst mening.

Og så gør det jo ikke noget, at det ofte er ganske underholdende at teste computerens ydelse og sammenligne med venner og bekendtes systemer efter devisen om, at jo flere hestekræfter desto bedre.

Test computerens hjerne

Processoren er, sammen med grafikkortet, den komponent, der hyppigst bliver underlagt strikse ydelsestest. Det gratis Sisoft Sandra 2012 er i stand til at fokusere knivskarpt på netop processoren og har flere deltest, der sørger for dette.

Med Sisoft Sandra 2012 kan du teste forskellige aspekter af processorens ydelse, og du får endda en række ydelsestal for markedets øvrige processorer, så du hurtigt kan se, om din model fungerer som tiltænkt, eller om noget holder den tilbage. Prøv det her.

Som alternativ kan du overveje Cinebench, der renderer et yderst detaljeret 3D-billede ved hjælp af motoren fra Maxons Cinema 4D.

Det viser tydeligt forskellen på kraftige og mindre kraftige processorer - og understreger vigtigheden af mange processorkerner, hvis du eksempelvis bruger computeren til at redigere billeder og video. Hent det her.

Test grafikken

Grafikkortet skal selvfølgelig ikke snydes for at kampsvede. Du kan teste, hvad din pixelskubber af et grafikkort rent faktisk er i stand til, ved at køre den gratis udgave af Futuremarks 3DMark-software.
3DMark 11 kan hentes her.

Programmet kræver dog, at dit grafikkort er kompatibelt med den nyeste grafikstandard fra Microsoft, DirectX 11.

Er det ikke tilfældet, kan du i stedet prøve et helt andet program såsom Fraps. For at benytte programmet skal du starte et spil og køre Fraps i baggrunden.

Programmet vil dernæst løbende registrere ydelsen i en tekstfil, hvor du efterfølgende vil kunne aflæse antal billeder per sekund - også kaldet fps (frames per second).

30 fps eller derover er normalt acceptabelt, hvis spiloplevelsen skal være flydende, så overvej at skrue ned for opløsning og grafiske effekter, hvis dine spil kører trægt. Alternativet kunne være et splinternyt grafikkort.

I næste del af vores miniføljeton tager vi computerens øvrige komponenter under kærlig behandling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere