Artikel top billede

Spansk stjernedommer skal forsvare Julian Assange

Wikileaks-stifteren har hyret manden, som stod bag anholdelsen af den chilenske eks-diktator Pinochet.

I mere end en måned har Wikileaks-stifteren Julian Assange opholdt sig på Ecuadors ambassade i London, hvor han afventer behandlingen af hans ansøgning om politisk asyl i det sydamerikanske land. Assange har søgt tilflugt på ambassaden for at undgå den nært forestående udlevering til Sverige. Han frygter at blive sendt videre til USA og anklaget for spionage.

Samtidig fortsætter det juridiske slagsmål og Assange har nu fået en vigtig allieret. Den spanske stjernedommer Baltasar Garzon overtager nu ledelsen af Assanges advokathold. Garzon har allerede besøgt Assange på ambassaden i London og han vil nu forsøge at bevise, at USA har manipuleret retssagen mod australieren med en "hemmelig strategi".

Garzon er kendt som en forkæmper for menneske-rettighederne. Han stod bag anholdelsen af den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet i 1998.

Men den 56-årige har også selv problemer i Spanien. Efter en skandale om ulovlig aflytning af mistænkte og deres advokater i en korruptionssag mod det spanske folkeparti fik Garzon tidligere i år forbud mod at udøve sit hverv som dommer i de næste 11 år. Han forsøger nu at få forfatnings-domstolen til at ændre denne afgørelse.

Søger beskyttelse i censurstat

Julian Assange er ikke sigtet i sagen om seksuelle overgreb mod to kvinder i Sverige, men kun efterlyst af det svenske politi, og han vil sandsynligvis blive varetægts-fængslet hvis han lander i Sverige.

Først efter afhøringen vil den svenske anklager tage stilling til, om der skal rejses sigtelse mod Assange.

Efter mere end 500 dage i husarrest med en elektronisk fodlænke er hans appelmuligheder nu udtømt i Storbritannien og hans flugt ind på Ecuadors ambassade kom i sidste øjeblik.

Det har vakt opsigt at Wikileaks-stifteren har valgt at søge beskyttelse i Ecuador, som er kendt for at undertrykke den frie presse.

På den aktuelle Press Freedom Index fra organisationen Journalister uden Grænser kommer Ecuador ind på en ubehagelig 104. plads.

På den samme liste ligger Sverige - landet, der ønsker at afhøre og måske sigte Assange i sagen om seksuelle overgreb - på en 12. plads, mens Danmark er nr. 10.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere