Artikel top billede

Web-opfinder vil dræbe mobile apps

Web-opfinderen Tim Berners-Lee erklærer krig mod mobile apps på smartphones og tablets. Han mener, at fremtiden er en åben web-platform baseret på HTML5.

Den gamle diskussion om mobile apps vs. webapplikationer skrevet i HTML5 fik nyt liv i weekenden, da webopfinderen Tim Berners-Lee talte under den store computerfest CampusParty i Berlin. Han erklærede krig mod lukkede mobile applikationer til smartphones og tablets.

Deres indhold er "låst inde" og er ikke søgbart, de har ikke en URL-adresse og man kan dermed ikke linke til deres indhold, og derfor er de ikke en del af "menneskehedens konversation", sagde Berners-Lee.

Det store spørgsmål er, om mobile apps fremover stadig skal skrives til hver enkelt platform - som iOS og Android - eller køre som platformsuafhængige applikationer skrevet i HTML 5, der afvikles direkte i browseren.

Web-opfinderen er ikke i tvivl. Han mener, at webapplikationer er fremtiden. Ikke kun fordi det er for besværligt at kode til hver enkelt platform. Men også fordi indhold skal "leve" på nettet og ikke spærres inde i en app.

I 2010 havde det amerikanske magasin Wired en meget kontroversiel overskrift: The Web is Dead. En stor del af trafikken på nettet udgøres efterhånden af mobile apps, mens websidernes andel er faldende.

Berners-Lee er meget uenig i dette, og han har kritiseret artiklen skarpt. På langt sigt er det kun web-applikationer, der kan garantere, at nettets grundlæggende principper som frihed og neutralitet bliver bevaret.

Der er efterhånden så mange muligheder for at skabe avancerede funktioner i web-applikationer, at det ikke længere er nødvendigt at programmere til hver enkelt mobil platform, mener han.

Monopoler, centralt styrede platforme og lukkede forretningsmodeller har ingen fremtid, lyder meldingen fra Berners-Lee. Han ser gerne, at web-protokollen http bliver videreudviklet så det begynder at ligne et peer-to-peer (p2p) system.

Her kunne browseren eksempelvis hente webindhold fra andre webbrowsere, hvis det er umuligt at komme i kontakt med serveren. Det kunne gøre nettet hurtigere og hjælpe med at bekæmpe censur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere