Artikel top billede

Googles Javascript-efterfølger er færdig

Her er Googles bud på et programmeringssprog, der skal erstatte Javascript.

For et år siden kunne Google præsentere sin Javascript-efterfølger Dart på udviklerkonferencen Goto i Aarhus. Men dengang var der kun tale om en preview-version. Nu er Google klar til at fejre Dart's fødseldag med en ny og mere stabil version af programmeringssproget. Det fortæller danske Lars Bak, der er chefudvikler for Javascript-motoren V8, i denne blog.

Det nye Dart SDK (Software Developer Kit) omfatter blandt andet en hurtigere virtuel maskine, et nyt værktøj der oversætter Dart til Javascript, et HTML-bibliotek og et redigeringsværktøj.

Målet med Dart er at skabe et struktureret, men fleksibelt sprog til webprogrammering. Dart skal føles naturligt og velkendt for programmører og dermed være let at lære. Det skal give høj ydelse i alle browsere og fungere på alt fra små håndholdte enheder til store servere.

Samtidig skal Dart kunne bruges i alt fra små enmands-projekter til store udviklingsopgaver.  

Dart-koden kan enten køre i den særlige virtuelle maskine eller i en almindelig Javascript-engine. Sidstnævnte kræver selvfølgelig, at koden først bliver oversat i en compiler til Javascript.

De basale biblioteker og kodeværktøjer er nu tilgængelige som open source hos dartlang.org.

Google har ambitioner om, at Dart helt skal erstatte Javascript. Det er selvfølgelig nemt nok at indbygge Dart-VM'en i Googles egen browser Chrome, men spørgsmålet er, om Google også kan overbevise andre browser-firmaer om at gøre det samme.

I de browsere, hvor der ikke findes en Dart-VM, kan man altså kun afvikle Dart-koden, hvis den er oversat til Javascript først - og så mister man nok den hastighedsfordel, der skal gøre Dart til en interessant konkurrent til Javascript.

I år var det Microsofts tur til at stjæle showet med et nyt Javascript-alternativ på Goto-konferencen i Århus. Microsofts nye Typescript skal dog ikke erstatte Javascript, men fungere som et supplement til udvikling af store applikationer.

Ligesom hos Google er det også her en dansker, der står i spidsen for udviklingsarbejdet, nemlig programmerings-guruen Anders Hejlsberg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere