Artikel top billede

Originalfoto: Gregers Nielsen

Apple tvinger dansk forfatter til at skjule bryster

47 ikoniske danske fotografier fra 60'erne forbudt i Apples iBookstore.

Den prisvindende danske forfatter Peter Øvig Knudsen har med bøgerne "Hippie 1 og 2" afdækket en vigtig periode af den danske kultur, hippiebevægelsen.

Men på trods af sit lange, grundige arbejde vil Apple ikke forhandle bøgerne. Der er nemlig fotografier af udækkede bryster, barnenumser og kropsåbninger i bogen. Og det er for hård kost for Apple.

Apples har oplyst, at ingen af bøgerne kan sælges i iBookstore, så længe de indeholder de 47 billeder - primært fra Thy-lejren i 1970 - hvor kvinder, mænd og børn render rundt, som Gud skabte dem.

Den danske forfatter og forlaget Hippieselskabet har opgivet at overbevise den amerikanske gigant om, at billederne ikke skal censureres, fordi de er en del af en "seriøs, historisk-dokumentarisk bog". En argumentation som er prellet af på Apple.

I stedet har forfatteren - som en tydelig protest - genindsendt bøgerne til godkendelse med redigerede fotografier, hvor alle blottede kønsdele og seksuelle motiver er skjult bag billeder af store røde ... æbler. Se billederne på Hippienu.dk.

Efter at den nyåbnede iBookstore i foråret afviste at forhandle Hippie 1, har Peter Øvig og Hippieselskabet, som udgiver de digitale udgaver af bøgerne, i flere måneder forsøgt at komme i dialog med Apple, men forgæves. Redigeringen vinder ingen grafiske priser, men trods det kluntede udseende har det nu fået Apple til at acceptere bøgerne og fotografierne, så den også kan købes hos Apple.

Det er dansk kulturarv

Den tvungne censur af bogen har fået Peter Øvig Knudsen til at sende et åbent brev til kulturminister Uffe Elbæk, der kan læses i et blog-indlæg på bogens hjemmeside.

"Fjorten af de censurerede billeder er reportage-fotografier fra Thylejren i sommeren 1970, taget af Gregers Nielsen, måske sin generations største dokumentarfotograf. Femten af billederne er gengivelser af værker, skabt af Bjørn Nørgaard, der er blandt landets mest anerkendte billedkunstnere. Alle billederne har tidligere været offentliggjort i bøger, film og på kunstudstillinger. Vi taler altså om en censurtrussel mod en væsentlig del af den danske kulturarv," skriver Peter Øvig Knudsen.

Forfatteren frygter, at Apple vil få den samme store markedsandel for e-bøger, som firmaet fik med salg af digital musik. Hvis det sker, kan dansk kulturarv på længere sigt blive dikteret af et stort amerikansk foretagende.

"...de unge generationer, som er født digitale, risikerer kun at møde et amerikansk eller udenlandsk censureret billede af den danske kulturarv. Jeg er ikke politiker og har ikke færdige løsninger, men du og regeringen må hurtigst muligt sikre rammerne for et frit og åbent kulturudvalg for digitale læsere og andre kulturinteresserede i Danmark," skriver Øvig og undlader heller ikke at påpege det paradoksale i, at Apples afdøde grundlægger, Steve Jobs, selv var påvirket og inspireret af hippiekulturen.

Hvis man vil have en ucensureret udgave af Hippie-bøgerne, så forhandles de også digitalt af danske boghandlere. Fx Saxo.com og Riidr.

LÆS OGSÅ: 

Apple stopper dansk kussekalender

Leveret af Riidr e-bøger | Mere om 'Hippie 2 - Den sidste sommer (prøve)' som e-bog





Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere