Artikel top billede

Fremtidsplaner for mobil NemID hænger i tynd tråd

Ifølge den oprindelige plan skulle det mobile NemID have været på trapperne. Men ikke engang en handlingsplan er det indtil videre blevet til. Se her, hvor det er gået galt.

Danmark klar til historisk it-projekt - men ups, noget mangler


Digitaliseringsstyrelsen lovede i det spæde forår, at danskerne kunne se frem til at få et NemID til deres smartphones ved udgangen af 2012.

Dermed ville det blandt andet være muligt for omkring fire millioner danskere via mobilen at logge på Borger.dk og få adgang til kommunernes mange selvbetjeningsløsninger, som for alvor blev skudt i gang i lørdags.

Men sådan kommer det ikke til at gå.

"Arbejdet og drøftelserne pågår stadig mellem Digitaliseringsstyrelsen, bankerne og Nets, og vi regner fortsat med, at der inden årets udgang vil blive truffet beslutning om det videre forløb," forklarer kommunikationsrådgiver Ulrik Marschall fra NemID-leverandøren DanID's moderselskab, Nets.

Ingen dato på udrulning

At der endnu ikke er truffet en beslutning om det videre forløb kan dermed potentielt betyde, at det mobile NemID aldrig kommer til at se dagens lys.

Ulrik Marschall fra leverandøren DanID/Nets mener dog ikke, at det kommer så vidt, selvom han på nuværende tidspunkt ikke kan sige, hvornår det kommer til at ske.

Det skyldes, at drøftelserne mellem statens Digitaliseringsstyrelsen, bankerne og Nets stadig er i fuld gang.

"Med hensyn til udviklingstiden vil det jo også afhænge af, hvilken løsning man bliver enige om at gå videre med. Der er stor interesse for at skabe en mobil løsning, så jeg finder det sandsynligt, at man finder frem til en mulig løsning," lyder vurderingen fra Ulrik Marschall.

Han oplyser, at lige nu drøfter de tre parter omkring NemID en løsning, der tilfredsstiller alle parter, som rækker ud i fremtiden, og som har et højt sikkerhedsniveau.

Her er årsagen til problemerne med den mobile løsning

Årsagen til problemerne med den mobile løsning til NemID er, at NemID's løsning med Java-applet ikke bliver understøttet af mobiltelefonernes styresystemer.

Det har derfor blandt andet været drøftet, om eksempelvis Javascript kan være med til at frigøre NemID fra Java-appletten og dermed gøre NemID brugbart på danskernes mobiltelefoner.

Souschef i Digitaliseringsstyrelsen og ansvarlig for NemID, Charlotte Jacoby, fortæller til Computerworld, at hun forventer en afklaring og handlingsplan om det mobile NemID i starten af 2013.

"Hvis jeg kunne sige, at det mobile NemID var klart i slutningen af 2013, ville jeg være rigtig glad. Men det vil jeg undlade og nøjes med at sige, at selve udviklingen nok vil tage et års tid, når vi først har handlingsplanen," lyder det fra Charlotte Jacoby.

Hun understreger, at både økonomien og sikkerheden skal gå op i en højere enhed i en eventuel ny NemID-løsning til mobiler og tablets.

Skal levere løsningen

Charlotte Jacoby så ellers gerne, at NemID-løsningen til smartphones, som halvdelen af danske familier ifølge Danmarks Statistik har, var klar til de offentlige selvbetjeningsløsninger.

Men hun understreger, at ingen bliver ladt i stikken, selv om NemID til de mobile platforme nok først bliver klart tidligst i 2014.

"Danskerne har jo i stor stil pc'er, så ingen vil blive afskåret for at kunne betjene sig selv på nettet," understreger souschefen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Hun føler på samme tid ikke det store tidspres på sig over, at der i regeringens digitaliseringsstrategi for 2011 til 2015 fremgår på side 37, at NemID og NemLog-in skal udvikles til mobile løsninger, så borgerne kan betjene sig selv og modtage digital post på mobile platforme som eksempelvis iPad, iPhone og andre smartphones.

"En strategi er jo en vision, og vi betragter det også som noget, vi kan og skal levere. Men det skal ske på en økonomisk og sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, som stiller alle tilfredse," runder Charlotte Jacoby af.

Læs også:
Danmark klar til historisk it-projekt - men ups, noget mangler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere