Artikel top billede

Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Måden, man anskaffer og anvender it på, er under voldsom forandring. Det får en ekspert til at stille spørgsmålet, om vi stadig har brug for en it-afdeling i virksomheden?

Læs også:

Danske CIO'er nægter: Vil ikke være drifts-slaver

Her er din hverdag i fremtidens it-afdeling

"It-afdelingen, som vi kender den, har alvorlige problemer," skriver Gartner-analytiker Mark McDonald i et blogindlæg.

Han er Ph.D og leder af research i Gartners Executive Programs. I sit indlæg blæser han til et større opgør med måden, tingene "plejer" at foregå på.

"Vi er nødt til at stille svære spørgsmål til it. Med it mener jeg it-organisationen, dens rolle, ansvar, strategiske bidrag, struktur etc. Ikke teknologi. Vi har bestemt brug for teknologi, men teknologi er andet og mere end it-afdelingen, så vi er nødt til at betragte it-afdelingen separat," skriver han.

Mark McDonald baserer blandt andet sin pessimisme på, at it-budgetterne de fleste steder er meget under pres, at mange CIO'er mangler de rette kompetencer i it-afdelingen, og at man efterhånden er ved at være i mål med det arbejde, der relaterer sig til proces-automatisering og integration.

"Hvis du træder et skridt tilbage og ser på det grundlæggende, kan du argumentere for, at it-afdelingen er i dybe og eksistentielle problemer," mener Mark McDonald.

Hvad svarer du til disse spørgsmål?

Hans pointe er, at it-afdelingens arbejde med justeringer og forbedringer ikke nødvendigvis er nok til at retfærdiggøre den strategiske, organisatoriske og driftsmæssige relevans i fremtiden.

"Mens it-professionelle altid har arbejdet i et miljø med innovation, forandringer og et driftsmæssigt pres, så føles dette miljø anderledes."

"Der har aldrig været større valgfrihed i forhold til, hvordan virksomheder anskaffer sig og bruger teknologi, og den moderne it-organisation blev skabt ud fra antagelsen om, at den havde et organisatorisk monopol på teknologi i virksomheden."

Mark McDonald mener derfor at vi skal stille os selv spørgsmålet, om it-afdelingen, som vi kender den, er værd at bevare?

Der vil formentlig være mange, der mener, at it-organisationen i virksomheden fortsat er helt afgørende for både driften og den fremadrettede anvendelse af it.

Gartner-rådgiveren har dog helt ret i, at valgmulighederne aldrig har været flere.

Skal man outsource it-opgaver, skal man gå cloud-vejen, skal man anvende konsulenter i højere grad - eller skal man fortsætte med den mere klassiske it-afdeling?

"Hvilke grunde er der til, at vi har brug for it-organisationen i fremtiden?" spørger Mark McDonald i sit indlæg.

Læs også:

Danske CIO'er nægter: Vil ikke være drifts-slaver

Her er din hverdag i fremtidens it-afdeling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere