Artikel top billede

Fup-krig blev først opdaget efter fem år på Wikipedia

Du skal ikke tro på alt, hvad du læser på nettet. En Wikipedia-artikel om en krig mellem Portugal og Indien er nu afsløret som det pure opspind.

Der er mange spændende historiske fakta i det populære online-leksikon Wikipedia. Indtil for et par uger siden kunne du således læse om en krig mellem Portugal og det indiske rige Maratha i 1640-41. En krig, som blev døbt Bicholim-konflikten. Den sluttede med en fredstraktat, som banede vejen for at Goa kunne etablere sig som en uafhængig indisk stat. Der er kun et lille problem. Det er løgn det hele. Krigen er det pure opspind.

Den pågældende Wikipedia-artikel blev skrevet helt tilbage i juli 2007 og den fik hurtigt et kvalitets-stempel som "god artikel". Det er en udmærkelse, som kun gælder for mindre end 1 pct. af artiklerne på den engelsksprogede version af Wikipedia.

Artiklen om Bicholim-konflikten blev også nomineret som "fremhævet artikel". Det er en helt særlig ære, for det er mindre end 4.000 ud af fire millioner artikler, der har dette stempel.

Men artiklen blev afvist, fordi antallet af citerede kilder var for lille. Hvis redaktørerne havde brugt lidt mere tid, havde de måske opdaget, at alle kilderne faktisk var falske.

En Wikipedia-bruger besluttede i december 2012 at undersøge sagen nærmere. Det viste sig hurtigt, at ingen af de citerede bøger faktisk eksisterer. Der findes ingen links til Bicholim-konflikten på nettet - bortset fra links til artiklen selv. Nu er artiklen slettet - men der gik altså fem år, inden fupnummeret blev afsløret.

Det er ikke det eneste eksempel på, at løgne og forfalskninger kan leve længe på Wikipedia. Hos Daily Dot har man samlet en række andre eksempler på leksikon-fup. Der er f.eks. sagen om den Harvard-studerende Chen Fang, der udråbte sig selv som borgmester i en kinesisk by. Eller det fiktive tortur-instrument Crododile Shears, som gemte sig i seks år på Wikipedia.

Så er der artiklen om Gaius Flavius Antoninus, som bliver udråbt som gerningsmand til en af historiens mest berømte begivenheder - mordet på Julius Cæsar. Men Gaius Flavius Antoninus eksisterer kun i det samme fiktive univers som Bicholim-krigen.

En anden interessant krølle på historien er, at de falske artikler lever videre på en håndfuld af parasit-sider som Encyclo, der kopierer indhold fra Wikipedia og blander det med banner-annoncer. Du kan ligefrem få lov til at købe en printversion af artiklen om den falske krig.

denne side kan du finde en liste over de kendte fup-artikler, der allerede er opdaget hos Wikipedia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere