Artikel top billede

Intel dropper bundkort til desktop-computere

Intel vil ikke længere fremstille bundkort til traditionelle desktop-pc'er. Nu vil chipfirmaet fokusere på mobile platforme.

Der har været mange spådomme om desktop-pc'ens død. Salget af stationære computere har været faldende i mange år mens forbrugerne har kastet sig over bærbare, ultrabooks, tablet-pc'er og smartphones. Nu har verdens største chipfirma taget konsekvensen. Intel stopper produktionen af bundkort til desktop-pc'er, skriver CNET.

"Vi har meldt ud internt, at Intels Desktop Motherboard Business langsomt skal udfases over de næste tre år," hedder det i en meddelelse fra chipfirmaet.

Her fortæller Intel også, at man fremover vil koncentrere sig om nye "form factors". Det er typisk bærbare og meget tynde computere som de mange ultrabooks, der er et koncept, som Intel selv har udviklet. Der sker også nye ting på desktoppen - som de kompakte all-in-one pc'er - men deres teknologi udspringer også fra den mobile verden.

Intel fortæller, at det er slut med at udvikle nye desktop-bundkort efter lanceringen af den næste processor-generation Haswell, der kommer til sommer.

Det betyder ikke, at den stationære computer forsvinder med det samme. Det er fortsat muligt at købe bundkort fra Asus, Gigabyte, MSI og andre producenter. De henvender sig især til pc-selvbyggere, som efterhånden er et meget lille marked.

Intel understreger dog, at man fortsat vil fremstille hurtige Extreme-processorer til dette segment.

Svært at skifte processor

Der har tidligere været rygter om, at det snart er slut med de processor-sokler, som kendes i dag. Den kommende 14-nanometer processor-generation Broadwell (efterfølgeren til Haswell) fra Intel kommer angiveligt kun i et såkaldt BGA (Ball Grid Array).

Processoren er fastmonteret på bundkortet og kan ikke skiftes. En BGA-processor har en række loddepunkter på undersiden, såkaldte bumps, som bliver loddet fast til bundkortet.

I dag sælger Intel sine pc-processorer med såkaldte LGA'er (Land Grid Array), hvor det er nemt at fjerne cpu'en.

Intel har dog lovet, at man også fremover vil have LGA-produkter i sit sortiment. Men det er måske kun nogle af processorerne - som Extreme-modellerne - der skal sælges i LGA-udgaver.

I dag findes der LGA-versioner af stort set alle firmaets processorer, men det kan blive anderledes fremover.

Konkurrenten AMD har lovet , at man også i 2013 og 2014 vil tilbyde sokkel-versioner af sine processorer. Det gælder både for FX-modellerne og den kommende APU Kaveri.

Hvis man vælger at fjerne processor-soklen, kan det spare plads i de små kompakte all-in-one pc'er. De stationære computere har været på tilbagegang, og de få modeller, der er tilbage, bliver mindre og sværere at åbne.

Nogle af de aktuelle all-in-one computere bruger allerede mobil-processorer, som også sluger mindre energi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere