Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Efter hård kritik: It-klub offentliggør centrale papirer

En klub bestående af offentlige myndigheder bøjer sig nu efter hård kritik af klubbens lukkethed.

Læs også:
Stor utilfredshed med offentlig it-klub: Presser de små leverandører 

En stor klub bestående af offentlige myndigheder, der er gået sammen om deres ESDH-aktiviteter, bøjer sig nu delvis for den hårde kritik, der har haglet ned over klubben.

Blandt kritikpunkterne har således været den lukkethed, som klubben har lagt for dagen.

I modsætning til almindelig myndigheder har klubben nemlig nægtet pressen indsigt i vigtige dokumenter og klubbens økonomi.

Det skete i november måned 2012 under henvisning til, at it-klubben er en privat forening. 

En ekspert har imidlertid kaldt det på kanten af loven, og flere politikere har kritiseret lukketheden i hårde vendinger - uanset dets lovlighed.

Papirer lagt ud i december

Men nu oplyser klubbens formand for forretningsudvalget, Helle Berg, at der er blevet lagt nogle papirer ud på klubbens hjemmeside.

"Med hensyn til spørgsmål om Brugerklubbens papirer og økonomi har det meste jo ligget på vores hjemmeside siden december."

"Så det vil vi da opfordre alle med interesse for sagen om at benytte sig af og hente oplysninger der," forklarer hun i et skriftligt svar.

Dog er ikke tale om alle de papirer, oplysninger og dokumenter, som Computerworld tidligere har bedt om aktindsigt i. 

I den forbindelse ligger der i øvrigt fortsat en klage hos Folketingets Ombudsmand.

Gældende konkurrence-lovgivning

Al kritik omkring selve konstruktionen af klubben, der ifølge egne oplysninger sidder på en femtedel af markedet målt på antal borgere i Danmark, preller af på Helle Berg.

"Konstruktionen er udarbejdet af nogle af de førende jurister på området, så grundlæggende er alt gjort efter gældende lovgivning," understreger Helle Berg i en mail til Computerworld.

"Den kan man så synes om eller ej. Men hverken vi eller andre hverken kan eller bør jo gøre andet end at forholde os til den gældende lovgivning," forklarer hun videre. 

Og så lader det til, at klubben faktisk selv ønsker, at Konkurrencestyrelsen skal undersøge dets lovlighed.

"Derfor har vi også selv tidligere opfordret Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at tjekke hele vores setup igennem. Det har vi hele tiden budt velkommen," udtaler Helle Berg.

Læs mere om den hårde kritik af klubben her

På næste side finder du Computerworlds oprindelige aktindsigt til Sbsys, som altså ikke blevet imødegået.

Flere af papirerne fra Sbsys, der er blevet lagt på dets hjemmeside i december, kan du finde her.

Beløb brugt på advokater?

Herunder findes Computerworlds anmodning om aktindsigt, der eksempelvis peger på en stribe oplysninger af økonomisk karakter, som kunne være interessante at få belyst.

Aktindsigt

Computerworld ønsker at belyse en række forhold om - det af nogle leverandører kritiseret offentlige samarbejde - SBSYS.


Derfor søger vi hermed aktindsigt i en stribe oplysninger:

Vi søger konkret aktindsigt i følgende:

1) Hvor mange penge har SBSYS-klubben brugt på ekstern juridisk bistand i forbindelse med udbuddet.


2) Omkring selve udbuddet søger vi indsigt i alle afgivne bud.


3) Vi søger ligeledes indsigt i skrivelser fra leverandører, der eventuelt afviser at byde.


4) Samtidig ønsker vi indsigt i eventuelle klager, skrivelser fra leverandører, eller lignende op til udbuddet. Også fra leverandører der ikke måtte være blevet prækvalificeret efterfølgende.


5) Vi ønsker indsigt i journallisten for udbuddet. Herunder en oversigt over journalliserede dokumenter i den måned ekstra man brugte på at vurdere de indkomne bud.


6) Vi søger indsigt i beslutningsreferater fra generalforsamlinger de sidste to år.


7) Vi søger aktindsigt i Strategisk Forums orientering om igangværende projekter til medlemmerme afsendt de sidste to år.


8) Vi søger aktindsigt i mødereferater fra møder i Forretningsudvalget afholdt de sidste to år.


9) Endelig søger vi aktindsigt årsrapporterne for klubben de sidste to år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere