Omstridt ESDH-klub mørklægger papirer

94 myndigheder er gået sammen i et udbud via en brugerklub, der med en juridisk manøvre kryber sig udenom lov om åbenhed i forvaltningen.

Læs også:

Omstridt ESDH-klub meldt til Konkurrencestyrelsen


It-kæmpe klager over stærkt udskældt esdh-udbud

Et normalt demokratisk princip er åbenhed i forvaltningen - herunder mulighed for at borgerne og offentligheden kan få indsigt i, hvordan skattekronerne forvaltes af landets embedsmænd.

Derfor findes både en offentlighedslov og forvaltningslov, der giver juridisk ret til indsigt i papirer og diverse oplysninger hos offentlige myndigheder.

Men en stærkt omstridt ESDH-brugerklub, der er blevet meldt til Konkurrencestyrelsen for at give ulovlig statsstøtte til et firma, og som står bag et kontroversielt udbud med 94 myndigheder bag, som der nu også er blevet klaget over, befinder sig et sted i loven, som reelt kan betegnes som lukket land.

I hvert fald nægter klubben pure at give Computerworld indsigt i en stribe dokumenter, som kan belyse brugerklubbens gøren og laden.

Se hele anmodningen om aktindsigt på næste side.

Afvisningen om indsigt er klokkeklar fra brugerklubbens formand, Helle Berg, fra SBSYS:

"Vi har været og vil naturligvis fortsat gerne være behjælpelige overfor din dækning af Brugerklubben SBSYS og udbudssagen."

"Men som jeg allerede har nævnt for dig, er brugerklubben en forening, som jo er stiftet på privatretligt grundlag og er dermed en selvstændig juridisk enhed," skriver hun i en mail til Computerworld.

Hensynet til medlemmer
"SBSYS er derfor ikke omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt, og på den baggrund kan vi naturligvis ikke forsvare overfor vores medlemmer at agere i forhold til andet," hedder det i hendes begrundelse.

Computerworld har bedt om en klagevejledning, men klubbens formand Helle Berg, der også er digitaliseringschef i Struer Kommune henviser igen til at foreningen er "en selvstændig juridisk enhed stiftet på privatretligt grundlag".

"Foreningen er derfor ikke omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt, hvorfor afslag på aktindsigt heller ikke kan påklages til andre myndigheder."

"En klagevejledning findes således af gode grunde ikke, hvorfor jeg ikke har mulighed for at hjælpe dig yderligere end at henvise til vores vedtægter, der ligger på hjemmesiden," lyder det fra hende.

Computerworld har siden bedt om aktindsigt i de tilsvarende dokumenter fra brugerklubben, som måtte være tilgået Struer Kommune, hvor formanden for den private forening altså har arbejdsplads.

Ikke sagsbehandlet hos medlemmer
Men heller ikke her er der noget at hente.

Helle Berg afviser anmodningen med henvisning til offentlighedslovens § 4, der angiver, at retten til aktindsigt alene omfatter "dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed."

"Medlemmer eller potentielle medlemmer af Brugerklubben SBSYS vil således kun være forpligtede til at give aktindsigt i dokumenter vedrørende Brugerklubben eller SBSYS i det omfang, hvor disse dokumenter har været undergivet en administrativ sagsbehandling hos den pågældende kommune m.v., herunder for eksempel dokumenter som vedrører medlemsorganisationens egen anskaffelse af ESDH-systemet SBSYS."

Konklusionen er således klar omkring dokumenterne, der beskrives på næste side, og som ville kaste lys over den private forenings virke:

"Da dokumenterne, du har anmodet om, ikke har været undergivet en administrativ sagsbehandling hos Struer Kommune, kan vi ikke imødekomme din anmodning," hedder det i afgørelsen fra Struer Kommune.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.