Artikel top billede

Omstridt ESDH-klub mørklægger papirer

94 myndigheder er gået sammen i et udbud via en brugerklub, der med en juridisk manøvre kryber sig udenom lov om åbenhed i forvaltningen.

Læs også:

Omstridt ESDH-klub meldt til Konkurrencestyrelsen

It-kæmpe klager over stærkt udskældt esdh-udbud

Et normalt demokratisk princip er åbenhed i forvaltningen - herunder mulighed for at borgerne og offentligheden kan få indsigt i, hvordan skattekronerne forvaltes af landets embedsmænd.

Derfor findes både en offentlighedslov og forvaltningslov, der giver juridisk ret til indsigt i papirer og diverse oplysninger hos offentlige myndigheder.

Men en stærkt omstridt ESDH-brugerklub, der er blevet meldt til Konkurrencestyrelsen for at give ulovlig statsstøtte til et firma, og som står bag et kontroversielt udbud med 94 myndigheder bag, som der nu også er blevet klaget over, befinder sig et sted i loven, som reelt kan betegnes som lukket land.

I hvert fald nægter klubben pure at give Computerworld indsigt i en stribe dokumenter, som kan belyse brugerklubbens gøren og laden.

Se hele anmodningen om aktindsigt på næste side.

Afvisningen om indsigt er klokkeklar fra brugerklubbens formand, Helle Berg, fra SBSYS:

"Vi har været og vil naturligvis fortsat gerne være behjælpelige overfor din dækning af Brugerklubben SBSYS og udbudssagen."

"Men som jeg allerede har nævnt for dig, er brugerklubben en forening, som jo er stiftet på privatretligt grundlag og er dermed en selvstændig juridisk enhed," skriver hun i en mail til Computerworld.

Hensynet til medlemmer

"SBSYS er derfor ikke omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt, og på den baggrund kan vi naturligvis ikke forsvare overfor vores medlemmer at agere i forhold til andet," hedder det i hendes begrundelse.

Computerworld har bedt om en klagevejledning, men klubbens formand Helle Berg, der også er digitaliseringschef i Struer Kommune henviser igen til at foreningen er "en selvstændig juridisk enhed stiftet på privatretligt grundlag".

"Foreningen er derfor ikke omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt, hvorfor afslag på aktindsigt heller ikke kan påklages til andre myndigheder."

"En klagevejledning findes således af gode grunde ikke, hvorfor jeg ikke har mulighed for at hjælpe dig yderligere end at henvise til vores vedtægter, der ligger på hjemmesiden," lyder det fra hende.

Computerworld har siden bedt om aktindsigt i de tilsvarende dokumenter fra brugerklubben, som måtte være tilgået Struer Kommune, hvor formanden for den private forening altså har arbejdsplads.

Ikke sagsbehandlet hos medlemmer

Men heller ikke her er der noget at hente.

Helle Berg afviser anmodningen med henvisning til offentlighedslovens § 4, der angiver, at retten til aktindsigt alene omfatter "dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed."

"Medlemmer eller potentielle medlemmer af Brugerklubben SBSYS vil således kun være forpligtede til at give aktindsigt i dokumenter vedrørende Brugerklubben eller SBSYS i det omfang, hvor disse dokumenter har været undergivet en administrativ sagsbehandling hos den pågældende kommune m.v., herunder for eksempel dokumenter som vedrører medlemsorganisationens egen anskaffelse af ESDH-systemet SBSYS."

Konklusionen er således klar omkring dokumenterne, der beskrives på næste side, og som ville kaste lys over den private forenings virke:

"Da dokumenterne, du har anmodet om, ikke har været undergivet en administrativ sagsbehandling hos Struer Kommune, kan vi ikke imødekomme din anmodning," hedder det i afgørelsen fra Struer Kommune.

Hele anmodningen om aktindsigt

Herunder findes Computerworlds anmodning om aktindsigt.

Aktindsigt

Computerworld ønsker at belyse en række forhold om - det af nogle leverandører kritiseret offentlige samarbejde - SBSYS.

Derfor søger vi hermed aktindsigt i en stribe oplysninger:

Vi søger konkret aktindsigt i følgende:

1) Hvor mange penge har SBSYS-klubben brugt på ekstern juridisk bistand i forbindelse med udbuddet.

2) Omkring selve udbuddet søger vi indsigt i alle afgivne bud.

3) Vi søger ligeledes indsigt i skrivelser fra leverandører, der eventuelt afviser at byde.

4) Samtidig ønsker vi indsigt i eventuelle klager, skrivelser fra leverandører, eller lignende op til udbuddet. Også fra leverandører der ikke måtte være blevet prækvalificeret efterfølgende.

5) Vi ønsker indsigt i journallisten for udbuddet. Herunder en oversigt over journalliserede dokumenter i den måned ekstra man brugte på at vurdere de indkomne bud.

6) Vi søger indsigt i beslutningsreferater fra generalforsamlinger de sidste to år.

7) Vi søger aktindsigt i Strategisk Forums orientering om igangværende projekter til medlemmerme afsendt de sidste to år.

8) Vi søger aktindsigt i mødereferater fra møder i Forretningsudvalget afholdt de sidste to år.

9) Endelig søger vi aktindsigt årsrapporterne for klubben de sidste to år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.