Artikel top billede

(Foto: BENIS / WWW.SHOCK.CO.BA)

Hej, it-chef! Hvad er det egentlig, du laver?

Betegnelsen teknologidirektør eller CTO bruges i stigende grad i betydningen driftsdirektør for it. Læs her, hvorfor det er en stærk model.

Computerworld News Service: Stillingsbetegnelsen it-chef eller CIO dukkede op, i takt med it-afdelingen blev mere afgørende for virksomhedens forretningsmæssige målsætninger. Selvom it-chefens rolle varierer en smule fra virksomhed til virksomhed, står det stadig relativt klart, hvad der er stillingens centrale arbejdsopgave: Identificering og levering af de it-tjenester, som virksomheden har behov for.

Derimod er stillingen som teknologidirektør eller CTO sandsynligvis den mest forskelligartede af alle de teknologirelaterede roller, med hensyn til hvad jobtitlen dækker over. Det kan skabe forvirring for administrerende direktører, bestyrelsesformænd og eksterne interessenter såsom tjenesteleverandører.

National Australia Bank besluttede for nylig at splitte rollen som it-chef op i en primært teknisk stilling og en primært forretningsorienteret stilling. Det fik adskillige af Gartners klienter til at spørge mig, om det er en god idé. Australian Government Information Management Office gjorde noget lignende i december.

Betydningen "driftsdirektør for it" er ved opstå som den dominerende betydning af betegnelsen teknologidirektør eller CTO i erhvervslivet. Det er en stærk model, der gør det muligt for it-chefen at vende blikket mere udad og være med til at forme den digitale forretningsstrategi.

Gartner har identificeret seks roller, som jobtitlen teknologidirektør ofte bruges til at betegne. De første to er hovedsageligt relevante for teknologiproducenter og tjenesteleverandør.

Her er it-chefens seks forskellige roller

Hvilken af disse seks CTO-roller, din virksomhed anvender, bør afhænge af virksomhedens og især it-afdelingens behov, selvom det i praksis ofte afgøres af tradition.

1. CTO = Chef for driftsteknologien

I brancher, hvor teknologien er centralt for virksomhedens produkt eller leveringen af produktet, betyder CTO ofte den person, der har ansvaret for denne teknologi - som nogle steder kaldes driftsteknologi. Her er telebranchen er klart eksempel, hvor CTO'en ofte står for telekommunikations-netværket, mens CIO'en står for den interne brug af it.

2. CTO = Chefudvikler

I højteknologiske virksomheder, der gør stærkt brug af forskning og udvikling, såsom softwarevirksomheder, kan CTO'en være den, der står for at opfinde og designe produktet. Denne forståelse af CTO'ens rolle har som regel intet eller meget lidt at gøre med en virksomheds interne brug af it.

3. CTO = Driftsdirektør for it

I alle brancher (ikke kun de højteknologiske) står CTO'en i denne udgave for den daglige drift af den interne it, og rapporterer til it-chefen. Det giver it-chefen mulighed for at have et mere forretningsorienteret og strategisk fokus. Andelen af offentlige institutioner og private virksomheder, der gør brug af denne fordeling af opgaverne mellem en it-chef og en it-driftsdirektør er støt stigende. I langt størstedelen af tilfældene rapporterer en CTO i denne rolle direkte til CIO'en. Uden dette klart definerede hierarki er der risiko for stor forvirring og alvorlige spændinger.

4. CTO = Chef for it-relateret forskning og udvikling

Denne CTO-rolle har relevans for alle virksomheder, hvor teknologien ikke er det primære produkt eller tjeneste, og er den mest afgrænsede. Her er teknologichefen ansvarlig for, at virksomheden holder sig ajour med den relevante teknologiske udvikling, for at definere teknologiske standarder for virksomheden og for at opbygge og vedligeholde relationer til kilder til indsigt og innovation såsom universiteter og analysefirmaer.

5. CTO = Chefarkitekt

Her er CTO'en ansvarlig for de vigtigste teknologirelaterede beslutning er, beslutninger om it-arkitektur og oprettelsen af standarder. Arbejdsopgaverne kan række udover den tekniske arkitektur til hele enterprise-arkitekturen (EA). Denne rolle vil typisk også kunne få betegnelsen chefarkitekt.

6. CTO = It-afdelingschef

Denne CTO-rolle er hverken direkte ansvarlig for driften eller strategien for virksomhedens it, men udelukkende de tværgående funktioner, hvilket typisk er ting som arkitektur, governance, it-finansiering, it-afdelingens HR, it-indkøb, it-risiko og -sikkerhed, og står muligvis for it-projekt- og it-programledelse.

Ligegyldigt hvilken rolle CTO'en har, så er det vigtigste, at alle interne som eksterne interessenter er klar over, hvad stillingsbetegnelsen indebærer i netop din virksomhed.

Linda Price er group vice president for executive programmes hos Gartner. Hun kan kontaktes på e-mailadressen linda.price@gartner.com.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere