Artikel top billede

Nyt Apple-hovedkvarter koster mere end Storebæltsbroen

Det nye rumskib-lignende Apple-hovedkvarter bliver meget dyrere end ventet. Nu skal sparekniven svinges.

Apple er løbet ind i problemer med sit nye hovedkvarter i Cupertino. Den samlede pris for det gigantiske "moderskib" er steget fra tre til fem milliarder dollar eller næsten 30 milliarder kroner. Det er langt mere end Storebæltsbroen, der kostede 21,5 mia. kroner, og det er også dyrere end erstatningen for World Trade Center i New York.

Det er Bloomberg Businessweek, der kan fortælle, at kvadratmeter-prisen i det nye byggeri bliver på 8.700 kroner. Det er tre gange mere end typiske kontorbygninger i store amerikanske byer.

Men Apple forsøger nu at svinge sparekniven og reducere prisen med 5-6 milliarder kroner. Det er angiveligt den afdøde Apple-chef Steve Jobs, der har drevet prisen i vejret med sine høje krav til materialerne. Alt skal poleres, og der er næsten ingen fugninger i væggene. Hele bygningen skal dækkes med seks kvadratkilometer buet glas - og der skal kun anvendes den bedste kvalitet træ til rummene.

Steve Jobs trådte da også selv frem for at præsentere byggeplanerne på et byrådsmøde i Cupertino den 7. juni 2011. Det var en af de sidste gange, hvor den kræftramte Apple-stifter viste sig i offentligheden. Han betegnede selv byggeriet som "verdens bedste kontorbygning".

Men det enorme byggeri kan risikere at blive et monument over Apples storhed og fald. Bloomberg mener at Apple kan risikere at blive ramt af en "campus curse". Flere giganter som Silicon Graphics, Borland Software og Sun Microsystems blev fældet af en nedtur, lige efter de havde åbnet et nyt stort hovedkvarter i Silicon Valley.

Den ikoniske cirkelrunde bygning er måske i sig selv en forbandelse - den vil isolere medarbejdere og grupper i stedet for at bringe den sammen, lyder kommentaren fra flere arkitekter.

De anklager Apple for at tænke på bygningens udseende og æstetiske design snarere end dens praktiske funktion. Dermed kan bygningen også siges at reflektere Apples produkter. Den er flot og unik, men også lukket og ikke helt indbydende.

Tager længere tid end planlagt

Det er ikke kun prisen, der er steget i forhold til den oprindelige plan. Det samme er den tid, det tager at få byggeriet færdigt. Det betyder, at bygningen først bliver klar i 2016 og ikke 2015, som der stod i den oprindelige plan.

Det var meningen, at byggeriet skulle starte allerede i 2012, men nu forventes det tidligst at ske i slutningen af det indeværende år og måske ikke før 2014.

Der er plads til 12.000 medarbejdere i det nye hovedkvarter. For at spare plads er en del af parkeringspladserne anbragt i et underjordisk parkeringshus i to etager. Hver etage har plads til 2.300 biler. Desuden skal der bygges et parkeringshus med 4.300 pladser over jorden.

Den såkaldte Apple Campus 2 skal bygges på et areal på 70 hektar, der tidligere har tilhørt Hewlett-Packard.
 
Den britiske stjernearkitekt Norman Foster har tegnet bygningen. Apple-hovedkvarteret har også sit eget fitness-center og et kraftværk, der skal forsyne hele bygningen med energi. I den forbindelse lover Apple, at strømforsyningen bliver baseret på miljøvenlige energikilder.
 
Flere offentlige veje skal lægges om, og 3.400 træer skal fældes for at skaffe plads til bygningen, men der skal også plantes 6.000 nye træer. Midt i den runde bygning kommer et stort park-lignende areal, men der bliver ingen offentlig adgang til området.

Bloomberg skriver at glasset til bygningen skal fremstilles hos firmaet Seele i Tyskland, som også har bygget glastrapperne i mange af Apples butikker. De seks kvadratkilometer glas skal så transporteres fra fabrikken i tyske Gersthofen til Californien.

denne side er der tegninger og billeder af "moderskibet".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere