Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Derfor kræver statslig it-udlicitering vigtige overvejelser

Hvis Statens It fyres, og politikerne ønsker udlicitering, skal man huske på en stribe ting, forklarer analytiker.

Læs også:

Venstre: Måske skal vi udlicitere Statens It

Kritik: Derfor bør Statens It få nye ejere

Flere aktører har været fremme med forslag om, at opgaver, der i dag løses hos Statens It, i højere grad skal løses af private leverandører, fordi det kunne blive både bedre og billigere.

Det sker blandt andet efter, at det er kommet frem, at en stribe kunder hos Statens It rent faktisk ikke har været tilfredse med de ydelser, der er blevet leveret.

IDC-anaytiker Jan Horsager vil ikke gøre sig til dommer over hvorvidt og i givet fald hvilke opgaver, der måtte sendes i udbud og blive udliticiteret - udover de opgaver som it-enheden i forvejen får hjælp til.

"Det er en politisk afgørelse," siger Jan Horsager.

Imidlertid er han ikke i tvivl om, at markedet er klar til at løse statslige opgaver inden for it-services. Ja, faktisk er tiden måske netop til det, da konkurrencen er benhård.

En lang række overvejelser

Men inden det sker, så skal man gøre sig en stribe overvejelser.

For det første skal der være fuldstændigt overblik over, hvad man konkret ønsker at outsource, forklarer Jan Horsager.

I den forbindelse kan det i øvrigt nævnes, at Statens It rent faktisk fra årsskiftet er begyndt at afregne forbrug med hver enkelt kunde og ministerium.

Jan Horsager peger på, at en tendens i markedet omkring outsourcing desuden er en partnerstrategi-tilgang, hvor man nøje overvejer hvilke områder, der kan deles op og så eventuelt vælge flere leverandører.

Én leverandør til hvert område.

Her skal kunden igen have fuldstændig styr på sine processer for at kunne afklare opgaverne.

Et komplekst område

Med en eventuel flerleverandør-strategi er det desuden ikke selvskrevet, at det absolut skal være de typisk store leverandører som KMD, IBM, NNIT, CSC og TATA, der måtte vinde ordrer.

"Det afhænger helt af, hvordan man måtte vælge at skære opgaverne," forklarer Jan Horsager.

Samtidig påpeger han, at det er et komplekst område, og at der omkring statslige opgaver også kan ligge problemstillinger vedrørende fortrolighed, der skal tages højde for.

Imidlertid vil de også kunne blive grebet fornuftigt an, såfremt man politisk vælger at gå videre af en udliciticeringsvej.

Jan Horsager peger slutteligt på, at også innovationsdelen på it-outsourcingområdet i dag er fuldt integreret flere steder.

Ergo er man langt ude over, at det kun er it-drift, der i dag lægges ud til private leverandører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere