Artikel top billede

It-firmaer binder deres sælgere med jobklausuler

Fagforening advarer: Flere og flere bliver bundet med jobklausuler i it-branchen. Læs her hvorfor.

Igennem flere år har antallet af jobklausuler i ansættelseskontrakterne været faldende.

Men nu stiger det igen, advarer fagforeningen Business Danmark, der organiserer tusindvis af sælger i blandt andet it-branhcen, og hvor hver femte medlem faktisk er bundet af en klausul.

Siden 2009 har der været en vækst på 13 procent, viser foreningens lønstatistik.

"Klausuler svækker adgangen til kvalificeret arbejdskraft, fordi virksomhederne hellere vil sparke dygtige folk helt ud af branchen frem for at lade deres kompetencer komme i spil i en anden virksomhed."

"Det er spild af folks talent og gode evner," mener fagforeningens landsformand, Jens Neustrup Simonsen.

Klausulerne forhindrer et frit jobskifte, bremser væksten og mobiliteten på jobmarkedet, mener fagforeningen.

Også menige ansatte

Blandt ledere har 27 procent en jobklausul, mens de menige medarbejdere tegner sig for 21 procent af klausulerne.

Fagforeningen ønsker derfor lovkrav om, at virksomheder specifikt skal beskrive, hvor den ansatte ikke må søge job.

"De fleste klausuler er så vidtrækkende, at de reelt ekspederer ansatte helt ud af en branche. En klausul, som både direkte eller indirekte forbyder at være beskæftiget med tidligere kunder og konkurrenter, er meget vidtrækkende," mener Jens Neustrup Simonsen, der mener, at den kompensation, som arbejdsgiveren skal betale, er alt for lille.

Men kan de ansatte it-sælgere ikke bare sige nej til de jobklausuler, der vinder frem?

"Siden krisen har det været arbejdsgivers marked med små lønstigninger og stigende ledighed. Klausulerne er derfor ofte del af et take it or leave it-tilbud, hvis du vil have jobbet."

"Derfor vil de færreste spille ud med at få fjernet en klausul og håber på, at det går alligevel. Det er først, når man vil videre, at man oplever bindingerne."

Hemmelige klausuler væk

På den positive side vurderer Jens Neustrup Simonsen dog, at de tidligere stærkt debatterede hemmelige jobklausuler, hvor medarbejderne slet ikke var orienteret om jobsøgningsbegrænsningerne, er væk. 

"Vi har ikke hørt om hemmelige jobklausuler, efter at de moralsk og lovmæssigt er dømt ude," forklarer Jens Neutrup Simonsen.

"Det ville også være tåbeligt at indgå dem i det skjulte, fordi virksomhederne i dag kan lave præcis de samme aftaler fuldt lovligt, så længe medarbejderne er informeret," forklarer han.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere