Artikel top billede

Beskidte tricks: Danske e-købmænd druknet i Google-slam og dårlige links

Nu tages der barske midler i brug på lukrativt dansk online-marked. Konkurrenter er under mistanke.

Der er hård konkurence på markedet for elektroniske cigaretter. Nu har det udviklet sig til krig. Med beskidte kneb.

Flere af de danske forhandlere af e-cigaretter har fået deres tilstedeværelse på Google sønderbombet af branchens svar på en beskidt bombe. Nemlig negativ søgemaskineoptimering.

Negativ seo vil sige, at hjemmeside-ejere skaffer en masse links til deres konkurrenter.

Det plejer umiddelbart at have en gavnlig effekt på de pågældende siders placeringer i Google, men ved negativ seo linkes der fra lavkvalitets-sider, som Google har kategoriseret som spamsider. Mange pludselige links fra den type sider kan fuppe Google til at tro, at det er hjemmeside-ejerne selv, der er i færd med at købe sig til bedre placeringer i strid med Googles retningslinjer.

Resultatet kan være, at sider, der intet kritisabelt har lavet, bliver pillet ud af søgeresultaterne - eller skubbet længere ned.

E-købmanden Din-ecigaret.dk er sikker på, at han er ramt af negativ seo.

Så meget mistede vi

I slutningen af april mistede Din-Ecigaret sin ellers gode placering i Google.

"Vi kunne se, at vi pludselig fik cirka 250 links ind fra sider i primært Rusland og Kina fra hjemmesider, som Google kategoriserer som spam-sider," forklarer direktør ved Din-Ecigaret, Esben Siersted Schaarup.

Salget af elektroniske cigaretter har været i voldsom vækst de seneste år. Og flere vil have en del af kagen.

"I de sidste 6-8 måneder er der kommet hård konkurrence. Der er utrolig stor værdi i at ligge i toppen på Google, så derfor kommer der disse beskidte kneb, som kan gøre, at selv et anerkendt firma som vores kan miste deres placering i markedet fra den ene dag til den anden," siger Esben Siersted Schaarup.

Han tør ikke sætte præcis beløb på, men han anslår, at omsætningen hos Din-ecigaret er gået ned med mellem 20 og 30 procent på grund af angrebet.

De gjorde det!

Din-Ecigaret føler sig overbevist om, at markedet for elektroniske smøger generelt er blevet ramt af negativ seo, fordi flere forhandlere på næsten samme tidspunkt har fået link fra de samme suspekte hjemmesider. I samme periode har et par andre forhandlere øget mængden af "sunde" links - og steget i Googles rangordning.

Men selv om direktøren har sine formodninger, vil han ikke sætte navn på, hvem han mistænker.

Han glæder sig pt over, at hans firma allerede har kapret noget af det tabte terræn tilbage.

"Vi har en ret stærk linkprofil. Så vi er lidt svære at slå ud af Google. Men vi fik et hug ned og er stadig ramt på nogle søgeord. Så vi har fået en slags hudafskrabning, hvor nogle af vores konkurrenter har fået et ordentlig slag. Og er meget hårdere ramt," fortæller Esben Siersted Schaarup, der blandt andet har talt en konkurrent, som er blevet så hårdt straffet af Google, at han nu starter helt forfra med et nyt domæne.

Det har ændret vores optik
"Det er sindssygt svært at finde gerningsmændene. For opgaverne bliver tit udført af indiske, kinesiske eller russiske mellemmænd," siger Esben Siersted Schaarup.

Han ved endnu ikke, om han orker at finde frem til en gerningsmand - og politiet vil næppe være i stand til det.

"Lige nu er jeg mest interesseret i at gøre opmærksom på, at det er en beskidt krig, der ikke er god for nogen. Det er kortsigtede midler i et konkurrencepræget marked. Vi er ikke interesseret i at hævne os, men hvis det her bliver tonen i branchen, så ender det jo med, at folk giver hinanden tilbage af samme eller værre skuffe."

Angrebet har allerede fået e-cigaret-geschjæften til at ændre fokus.

"Vi skal være ekstra opmærksom på at finde andre måder at være synlige på. Vi bliver nødt til at have alternative måder at skabe omsætning på end via placeringerne i Google. Hvis vi fokuserer udelukkende på Google, har vi jo nu set, hvor farligt det kan være. At man i dag har gode placeringer. Og så ser det muligvis helt anderledes ud i morgen, fordi en konkurrent har placeret nogle spammy links på en russisk pornoside," siger Esben Siersted Schaarup.


LÆS OGSÅ:

Sådan forbedrer du firmaets omdømme på nettet

SEO-bøller skal i fængsel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere