Artikel top billede

ERP som en cloud-løsning? Her kan du brænde nallerne alvorligt

Leverandørerne har i stigende grad fokus på at kunne levere ERP som en cloud-løsning. Som kunde skal man dog passe godt på.

På CRM-markedet har cloud-løsningerne nu taget føringen med gennemsnitlige vækstrater på 24 procent om året mod seks procent til det totale CRM-marked. 

Meget tyder på, at ERP kan blive det næste marked, der for alvor rykker ud i skyen. Vi skrev for nylig om Microsofts arbejde med at kunne tilbyde forretningssoftwaren som en service over nettet.

"Lige nu er vi midt i en meget vigtig transformation til skyen for vores ERP-kunder. Både Dynamics NAV 2013 og GP 2013 er cloud-enablede. De kan rulles ud på Windows Azure," forklarede Kirill Tatarinov, der står i spidsen for Microsoft Business Solutions.

Og det er langt fra kun Microsoft, der har et cloud-fokus i den fremadrettede udvikling af ERP-løsningerne; også selskaber som SAP og Oracle ser muligheder i skyen, ligesom en række nye leverandører skyder frem med udgangspunkt i cloud-modellen.

Men som kunde skal man være opmærksom på, at cloud-løsningerne ikke nødvendigvis er den rette vej at gå, når det handler om ERP.

"Markedet for on-premise ERP er modent og funktionsrigt, det er det cloud-baserede marked ikke," skriver rådgiver Gary James fra Capgemini i et blogindlæg.

Omkostningerne er ikke alt

Gary James fra Capgemini skriver, at vi nu, hvor ERP for alvor begynder at rykke i skyen, bør huske på de kostbare erfaringer, vi gjorde os med ERP-markedet tilbage i slut-halvfemserne.

"På dette tidspunkt forsøgte de store ERP-leverandører - SAP og Oracle - sig med mellemmarkedet efter at have erobret det store enterprisemarked. Den vedholdende besked fra leverandørerne på mellemmarkedet, der skulle forsvare deres territorium, var, at disse produkter var for dyre at implementere, og at det tog for lang tid at levere dem (er der en klokke, der ringer?)."

"Der blev investeret en betydelig indsats af SAP og Oracle og deres partnere i at adressere disse udfordringer, og historien viser, at SAP og Oracle i det store hele fik succes med det," skriver Gary James.

Han mener, at den nuværende situation minder en hel del om den udvikling, vi tidligere har oplevet, og peger på, at vi blandt andet bør sikre, at vi ikke giver afkald på ERP-funktioner blot for at kunne mindske omkostningerne.

Dette kan føre til nye regninger

Han forklarer, at kunderne nu har vænnet sig til, at ERP-løsningerne rummer funktioner, der kan anvendes til at imødekomme juridiske, regnskabsmæssige og regulatoriske krav.

"En stor del af budskabet med cloud-ERP handler om et lavt TCO (total cost of ownership, red.), og der er en risiko for, at det vil skjule det faktum, at kernefunktionalitet mangler."

"Når først projekter begynder at gribe om sig, vil det blive tydeligt, at der eksisterer huller, og uden de rette overvejelser fra starten af vil vi enten få dyre overraskelser eller løsninger, der ikke er helt optimale. Fortidens fejlslagne ERP-implementeringer endnu en gang!"

Han mener, at man skal være opmærksom på, at ikke alle brugsscenarier uden videre kan matches med en cloud-løsning. Samtidig bør den cloud-løsning, man har kig på, som udgangspunkt ikke kræve alt for mange tilpasninger.

"ERP-processer er et commodity og bør være tilgængelige out of the box fra den samme ERP-leverandør. Hvis det er nødvendigt med forbedringer, tilføjes platforms-risici, og det distraherer og øger TCO'en. Tro ikke på softwarevirksomheder, der lover alt," skriver Gary James fra Capgemini.

Et lignende budskab havde Anders Ebbesen, der er senioranalytiker i analysevirksomheden IDC Nordic, tidligere på året i en artikel om det danske ERP-marked.

"Virksomhederne venter på teknologiudviklingen, når deres nuværende systemer skal opgraderes eller udskiftes til et helt andet system, som kan løse nye udfordringer blandt andet inden for mobilitet."

"Mange ERP-systemer er af ældre dato i virksomhederne, men markedet er også samtidig præget af holdningen 'if it ain't broke, don't fix it,' og afventer i stedet modne cloud- og mobility-løsninger," lød det fra IDC-analytikeren.

Læs også:

Microsoft-boss: Sådan rykker vi CRM og ERP i skyen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere