Artikel top billede

Nej til Google Apps igen: Kommune må ikke gå i skyen

Google Apps er lukket land for kommuner, viser ny sag fra Sverige. Også herhjemme er arbejdet med at anvende Google-løsningen strandet.

Salems Kommune i Sverige har endnu engang fået afvist et ønske om at anvende Google Apps i form af mail og kalender i skyen. 

Den svenske pendent til det danske Datatilsynet har afvist kommunens ønske med henvisning til manglende klarhed over, hvordan Google behandler blandt andet slettede data.

Det skriver vores kolleger på Computersweden.

"... i aftalen (med Google, red.) er en ganske bred formulering, som betyder, at der er en mulighed for at behandle Salems personlige oplysninger til egne formål. Google kan heller ikke sætte en maksimal tid for, hvormår de sletter persondata, som Salem Kommune fjerner," siger Ingela Alverfors, der er jurist i det svenske Datainspektionen, til Computersweden.

Også problemer i Danmark

Sagen er ikke ulig den, som vi herhjemme har haft i Odense Kommune, der ønskede at anvende Google Apps til lærernes elevplaner.

Det indebærer, at personoplysninger opbevares i skyen. For at det kan godkendes, skal Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området - men det har ikke kunnet lade sig gøre i samme grad, som det eksempelvis er muligt med Microsofts Office 365.

Der er dog også kommuner, der allerede anvender Google Apps.

Narvik Kommune i Norge har fået det norske Datatilsyns godkendelse til at anvende Google Apps. Narvik havde ellers - ligesom Odense Kommune - oprindeligt fået et nej fra Datatilsynet, men til sidst endte det alligevel med, at Google Apps kunne tages i brug.

Herhjemme er udfordringen, at Google endnu ikke har en databehandleraftale, der ligesom Microsofts kan fungere sammen med de lovgivningsmæssige krav i Danmark.

Det danske datatilsyn har tidligere oplyst til Computerworld, at en ny, dansk Google-sag kan komme på tale, hvis eksempelvis Odense Kommune på et tidspunkt beslutter sig for at søge en ny tilladelse.

John Bonnerup, der er it-sikkerhedsleder i Odense Kommune, oplyser dog til Computerworld, at kommunen ikke har tænkt sig at prøve sagen igen.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Denne kontorpakke dominerer (endnu) hos danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere