Artikel top billede

Efter CPR-hack: Er mainframes overhovedet sikre?

Flere angreb på de ellers så sikre mainframe-systemer er dukket op i CPR-hackersagen. Spørgsmålet er nu: Kan vi stadig stole på det store jern?

Den store skandinavske hackersag med indbrud hos flere virksomheder som blandt andre Nordea og Logica (nu CGI) i Sverige og CSC i Danmark har fællestrækket, at angrebene er sat ind på mainframes.

Det store jern har ellers traditionelt haft ry for at være ubrydeligt og lukket land for hackerne, siden de store mainframe-computere begyndte at brumme i datacentre i 1960'erne.

Siden den store skandinaviske hackersag er begyndt at rulle i pressen, har flere sikkerhedseksperter påpeget, at angrebene er sket via mainframens operativsystem, zOS, hvilket kunne tyde på, at IBM's store computere nu endegyldigt har mistet sin sikkerheds-uskyld.

Et mangehovedet monster

Men helt så simpelt er det nu ikke.

"Usikkerhed på mainframes er et monster med mange hoveder," siger sikkerhedsekspert i distribuerede systemer Christian Damsgaard Jensen, som til dagligt arbejder ved Institut for Anvendt Matematik og Computer Science hos DTU. 

Han fremhæver især to årsager til, at mainframes har haft noget af en særstatus på it-området, når det kommer til sikkerhed.

"Dels er viden om maskinarkitekturen med hardware og operativsystem ikke så udbredt, dels har mainframes i den klassiske systemarkitektur været adskilt fra omverdenen i lukkede systemer," vurderer Christian Damsgaard Jensen.

Få huller i jernet

Med hensyn til de lukkede rum i eksempelvis en bank har mainframe typisk haft dedikerede forbindelser til filialnet og SWIFT (internationalt finansielt netværk, red.).

Det har betydet, at der lidt populært sagt har været meget få huller i systemarkitekturen at komme ind ad for hackerne.

"Hackere kan jo godt sidde derhjemme og arbejde med buffer overflows og den slags på sin Windows-maskine, men det har jo været svært at prøve i praksis på en mainframe," lyder det fra Christian Damsgaard Jensen.

IBM afviser at udtale sig om sikkerheden

"Når nu mainframes er begyndt at blive brugt til mange andre ting, så er det klart, at angrebsoverfladen bliver større. Og den tendens er selvfølgelig ikke blevet mindre af, at flere og flere outsourcer, så der er adgang fra flere forskellige steder," fortsætter han og tilføjer:

"Hvis man ikke har sat sin VPN-forbindelser ordentligt op, ja, så kan der jo opstå muligheder for it-kriminelle."

Hackerne sælger informationer 
Også hackernes ændrede adfærd spiller en rolle.

De er gået fra at prale om indbrud til at sælge sikkerhedsinformationer. Det spiller en væsentlig rolle for sikkerheden i mainframes ifølge DTU-sikkerhedsforskeren.

"Før handlede det om, at man skulle vise andre, hvor god man er til at bryde ind til i dag at handle om at sælge hemmeligheder om eksempelvis mainframe-usikkerheder. Samtidig er man gået fra angreb til Windows-computere til de steder, hvor der er penge, og det er jo blandt andet på mainframes," siger Christian Damsgaard Jensen.

IBM vil ikke bidrage

Computerworld har talt med flere sikkerheds- og mainframeeksperter, som ikke ønsker at stå frem.

Deres overordnede budskab er dog, at de forventer, at efterforskningen på begge sider af Øresund i den store skandinaviske hackersag vil afsløre, at der er sket menneskelige fejl i opsætningen af de ramte systemer.

Computerworld har også spurgt IBM, hvorvidt man kan regne med sikkerheden i mainframes fremover, men it-giganten ønsker ikke at deltage i den slags spekulationer.

"IBM vil for at udelukke enhver mulighed for utilsigtet bistand til hacker-samfundet ikke offentligt diskutere detaljer omkring sikkerheden af IBM-systemer," lyder svaret fra Big Blue.

Christian Damsgaard Jensen trækker på skuldrene over svaret, som han kalder 'fornuftigt'.

"På den ene side kan IBM ikke rigtigt sige noget om eventuelle egne sikkerhedshuller. Omvendt kan selskabet heller ikke klandre kunderne for at have sat systemet forkert op, så svaret fra IBM kan ikke undre mig."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere