Artikel top billede

IT-Branchen utilfreds: Priser skal være hemmelige

En afgørelse i Klagenævnet for Udbud om indsigt i udbudspriser får kritik af IT Branchen, der nu vil have erhvervsministeren til at ændre reglerne på området.

Klagenævnet for Udbud har afgjort, at der skal gives indsigt i priserne på et udbud under en rammeaftale hos Statens It.

Men den afgørelse er voldsomt uheldig for konkurrencen, mener IT Branchen, der allerede den 30. oktober skrev til erhvervsministeren for at få ham til at ændre reglerne.

"Når der gives aktindsigt i priser får leverandørerne på rammeaftalen et stort indblik i hinandens prissætning på et afgrænset produktområde."

"Aktindsigten skaber derved unødig risiko for, at der ved efterfølgende indkøb på rammeaftalen sker en ikke naturlig tilpasning af priserne," står der blandt andet i brevet underskrevet af direktør Morten Bangsgaard fra IT Branchen.

I forbindelse med sagen i Klagenævnet for Udbud argumenterede de deltagende it-giganter for, at deres pristilbud burde blive holdt hemmelige.

Nævn: Udgangspunktet er fuld åbenhed

Det samme gjorde kunden, der er Statens It. Men argumenterne var forskellige.

Mens firmaerne mente, at åbenhed om tilbuddene ville skade deres konkurrence-evne, så mente Statens It, at det ville forringe deres mulighed for at drive myndighedens arbejde på.

Men det mente Klagenævnet for Udbud altså ikke. Her lød det blandt andet i afgørelsen:

"Udgangspunktet er, at der skal gives fuld indsigt i alle dokumenter, hvilket en leverandør som tilbudsgiver må være indstillet på at tage højde for ved sine angivelser i tilbuddet," skrev klagenævnet i sin afgørelse.

Du kan læse hele afgørelsen her.

Og begrundelserne fra KMD, Atos, NNIT, CSC og Netcompany - og Statens It her.

Her er IT Branchens brev

Erhvervs- og Vækstminister Henrik Sass Larsen,
Erhvervs- og Vækstministeriet
Slotholmsgade 10-12
1216 København K

Konkurrenceskadelig aktindsigt ved indkøb på rammeaftaler

Kære Henrik Sass Larsen.

IT-Branchen er blevet bekendt med en kendelse fra Klagenævnet for udbud fra 21. oktober 2013, der vil have skadelig virkning for konkurrencen. Kendelsen omhandler aktindsigt i tilbudspriser og er nærmere omtalt i vedlagte bilag.

Aktindsigt i tilbudspriser på rammeaftaler er til skade for konkurrencen. Dette fordi rammeaftaler kun gælder for en periode, typisk omkring 4 år. I den periode er det kun det afgrænsede leverandørfelt på rammeaftalen, som kan konkurrere om salg til kunden.

Når der gives aktindsigt i priser får leverandørerne på rammeaftalen et stort indblik i hinandens prissætning på et afgrænset produktområde. Aktindsigten skaber derved unødig risiko for, at der ved efterfølgende indkøb på rammeaftalen sker en ikke naturlig tilpasning af priserne.

Under hensyn til både åbenhed i forvaltningen og markedskonkurrence vil vi opfordre dig til:

1) Ved tilpasning af lovgivning og vejledninger til myndighederne og klagenævn at sikre, at der ikke kan gives aktindsigt i priserne i de tilbud man indhenter på en rammeaftale. Afgrænsningen fra reglerne om aktindsigt, bør som minimum gælde i rammeaftalens løbetid.

2) At pålægge ordregiverne eksplicit i udbudsmateriale at bede tilbudsgivere oplyse, hvilke dele af deres tilbud udover priser, der ikke ønskes offentliggjort, ved en eventuel aktindsigt.

3) At pålægge ordregiverne eksplicit i udbudsmateriale at oplyse, hvilke oplysninger (priser undtaget) ordregiver ønsker at kunne give aktindsigt i. Dette så leverandørerne har mulighed for at vurdere om de ønsker at byde på opgaven, velvidende hvilke oplysninger, der kan blive offentliggjort.

Det er vores vurdering, at risikoen at skade konkurrencen med aktindsigt er størst ved rammeaftaler og mindre ved øvrige former for udbud, eks. offentlige eller begrænsede udbud. Da disse er enkeltstående udbud med åbent leverandør felt, modsat rammeaftaler der med et begrænset leverandørfelt løber i en årrække.

Jeg gør opmærksom på at ovennævnte problemstilling er generelt gældende for offentligt indkøb, og ikke særligt knyttet til myndigheders indkøb at IT-løsninger.

Jeg gør endvidere opmærksom på, at der fra Klagenævnet for Udbud findes kendelser, eks. denne (journalnummer 2012-0026539) sag fra december 2012 om hofteimplantater, der afviser aktindsigt i priser med konkret henvisning til konkurrencesituationen på området.

Med venlig hilsen
Morten Bangsgaard
Administrerende Direktør
IT-Branchen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere