Artikel top billede

It-giganter ville hemmeligholde danske priser

Statens It har hemmeligholdt prisoplysninger fra et udbud hvor NNIT, CSC, Netcompany, KMD og Atos konkurrerede. Ingen ville have priserne frem. Men det skulle de, mener nævn.

En afgørelse fra Klagenævn for Udbud er pligtlæsning for både offentlige it-kunder og leverandører til det offentlige.

For afgørelsen slår fast, at offentligheden har ret til indsigt i priser givet under offentlige udbud.

Statens It ville i første omgang hemmeligholde priser fra it-leverandører i et udbud.

Men i afgørelsen fremgår det, at de samlede priser i fem leverandørers tilbud, altså skal offentliggøres.

Endvidere slår Klagenævnet fast, at it-leverandører og kunder ikke skal forvente et lukket proces under udbud.

"Udgangspunktet er, at der skal gives fuld indsigt i alle dokumenter, hvilket en leverandør som tilbudsgiver må være indstillet på at tage højde for ved sine angivelser i tilbuddet," skriver klagenævnet i sin afgørelse.

Samlede priser skal frem i lyset

Samtidig medsendes pris-oplysningerne i et udbud under en rammeaftale hos Statens It, der drejer sig om Statstidende.dk.

"Aktindsigt i den "samlede tilbudssum for det vindende tilbud samt for alle de indkomne tilbud" kan ikke antages at medføre en så væsentlig risiko for økonomiske tab for tilbudsgiverne, at dette kan begrunde en undtagelse fra aktindsigt under henvisning til §§12 og 13 i offentlighedsloven".

De fem leverandører har ellers alle indsendt deres juridiske argumenter for at priser skulle hemmeligholdes - som Statens It altså også har argumenteret for.

Af de offentliggjorte priser kan man se, at CSC's bud var seks gange lavere end buddet fra Netcompany.

Tjek alle priserne i afgørelsen her.

Leverandørerne gjorde over for klagenævnet meget ud af, at oplysningerne ikke måtte komme frem i lyset.

Firmaer kæmper imod åbenhed

Klagenævnet bad således de fem firmaer om deres bemærkninger i klagesagen.

"Atos finder generelt, at det materiale som er udarbejdet i forbindelse med afgivelse af tilbud i ovennævnte sag er fortroligt, og at der derfor ikke bør udleveres noget tilbudsmateriale eller bilag i forbindelse med anmodning om aktindsigt."

Specifikt finder Atos, at blandt andet tilbudspriser udgør "erhvervshemmeligheder".

"En eventuel offentliggørelse eller videregivelse af disse oplysninger til tredjemand, vil kunne skade Atos's forretning og konkurrencesituation", hedder det.

Gennemsigtighed via samlede priser

CSC, der ellers viste sig at være billigst, ifølge Statens Its opgørelse, lader det at være af nogenlunde samme opfattelse og pointerer videre:

"Da kompleksiteten i det afholdte miniudbud om Statstidende.dk ikke er særlig stor, er det dog yderligere CSC's vurdering, at der er en risiko for at der skabes en gennemsigtighed omkring disse enhedspriser, såfremt der gives aktindsigt i de samlede priser."

Også KMD angiver, at man "vil lide økonomisk skade af betydning" - hvis der er for meget åbenhed om priser og det afgivne udbudsmateriale.

Hos Netcompany fremfører man, at selskabet "modvilligt - i fremtiden også [kan] blive tvunget til at søge aktindsigt i konkurrenter tilbud, alene for ikke at være stillet dårligere end dem, som kigger/kan kigge os over skulderen som følge af aktindsigt i vores tilbud."

Det vil være en udvikling, som er "meget beklagelig for alle parter", hedder det.

Også NNIT afviser indsigt i det afgivne udbudsmateriale.

Endelig har kunden - Statens It- også fremført et argument om, at åbenhed faktisk vil skade dets økonomi.

Men også det argument er blevet blevet fejet af bordet af klagenævnet.

Her er hele afgørelsen

Computerworld har valgt at offentliggøre hele afgørelsen fra Klagenævn for Udbud, så andre myndigheder og virksomheder, kan orientere sig i den primære kilde.

Ergo kan alle se, at retspraksis, ifølge afgørelsen, på området er meget tydelig.

Her kan du downloade afgørelsen i sin fulde længde.

Netcompany: Vi vil ikke begynde at søge
Hos CSC, KMD og Atos har man ingen kommentarer til artiklen.

Hos Netcompany afviser man teksten i afgørelsen fra Klagenævn for Udbud, der drejer sig om at selskabet kan "blive tvunget til at søge aktindsigt i konkurrenter tilbud".

"Det er nu ikke helt rigtigt," forklarer direktør André Rogaczewski fra Netcompany.

"Hos Netcompany har vi ikke og vil ikke ty til at søge aktindsigt med henblik på at se på konkurrenternes tilbud," lover han.

Der er et betragteligt stort stykke arbejde og udgifter forbundet med ethvert ønske om aktindsigt både for kunden og for de involverede leverandører, og derfor bør muligheden kun benyttes dersom, der er mistanke om, at tingene ikke er foregået på korrekt og retfærdig vis, mener han.

"Derudover er mange af tilbuddene forholdsvist komplekse og sammenligninger af pris og forhold er vanskelige uden et stort stykke arbejde, som kun foretages af kunden og / eller dennes rådgivere," lyder det.

Statens It trækker på Kammeradvokat

Hos Statens It har vicedirektør Søren Ulrich Vulff er par kommentarer til sagen.

"Statens It er ikke enig i afgørelsen fra Klagenævnet for Udbud, og derfor anmoder vi med bistand fra kammeradvokaten om at få sagen genbehandlet," forklarer han.

Endelig mener Statens It ikke, at klagenævnet skulle have sendt priserne til Computerworld i forbindelse med afgørelsen.

"Vi mener desuden, det er problematisk, at Klagenævnet for Udbud har sendt oplysningerne fra leverandørernes tilbud direkte til Computerworld, fordi vi netop gerne vil have muligheden for få at behandlet sagen igen," lyder det videre i en mail.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.