Artikel top billede

Fiberkrig: TDC sender klart signal med købet af ComX

ComputerViews: TDC's opkøb af ComX sender et klart signal til andre spillere på fibermarkedet.

ComputerViews: Signalet i TDC's opkøb af fiberselskabet ComX - der leverer ip-telefoni, bredbånd og tv til København og Nordsjælland - er klart: TDC vil eje fibermarkedet i dette lukrative område, hvor ComX møjsommeligt efterhånden har opbygget en solid forretning efter mange års problemer.

TDC har tidligere været på opkøbs-rov i det omkostningstunge fibermarked, hvor selskabet for alvor har viftet konkurrenter om næsen med de store pengesedler.

Det skete blandt andet i 2009, da selskabet for mindst 325 millioner kroner købte Dongs fibernet i det storkøbenhavnske og nordsjællandske område.

Det kan du læse mere om her: TDC køber DONG fibernet for trecifret millionbeløb.

Med købet af ComX - der leverer løsninger til 34.000 husstande i området - fejer TDC endnu en konkurrent af banen.

Ejerne af ComX, der har haft flere massive nedture i sin levetid, er utvivlsomt godt tilfredse med at aflevere selskabet til TDC, der betaler en god pris - hvor meget ved vi ikke endnu.

Formelt er der store synergieffekter, og TDC oplyser, at ComX kan 'supplere' TDC-ejede YouSee og Dansk Kabel TV på markedet for 'organiserede kunder' - altså bolig- og antenne-foreninger.

Konkurrencen udvandes

Men: Som altid, når én stor stærk spiller fejer ind over markedet, vil det få konsekvenser for forbrugerne.

Lægger et stort, dominerende firma sig ned over et marked, risikerer man, at den fremdrift, som konkurrerende firmaer presser hinanden til, forsvinder.

Et marked domineret af en enkelt spiller kan føre til, at priser stiger eller fastholdes. Og at produkterne i markedet ikke udvikles lige så hurtigt, som pres fra rivalerne ellers ville kunne animere selskaberne til.

Dette er almen viden, og mange instanser er sat i værk for at modarbejde monopoler.

ComX er imidlertid med en omsætning på godt 90 millioner kroner så lille en spiller, at det pågældende opkøb går under radaren, og derfor bliver der næppe ballade om opkøbet - heller ikke selv om der forsvinder en vigtig udfordrer - ikke mindst prismæssigt - til TDC's fiberforretning.

Det attraktive marked

Vil eje markedet

For TDC er markedet vigtigt og synergieffekterne massive. Danskerne vil have hurtige internetforbindelser, og det ved TDC.

Antallet af danskere med bredbåndsforbindelser med høj hastighed er ifølge den seneste bredbåndsstatistik således steget med godt 200.000 abonnenter i det seneste år.

Mere end 21 procent af de danskere, der har bredbåndsabonnementer, har i dag løsninger med mindst 30 Mbit/s download.

For halvandet år siden var det blot 12 procent.

Solid vækst

Der er med andre ord solid vækst på markedet for lynhurtige bredbåndsforbindelser, og det er en vækst, som TDC ikke blot vil have del i, men som selskabet vil eje.

Markedsmæssigt sender TDC også klare signaler: Det gør ikke noget, at et opkøbsemne ikke er en tordnende solid forretning, så længe det har mange kunder og udgør en form for mulig trussel mod TDC.

TDC har tidligere med stor succes og med samme model fejet igennem store dele af markedet for discount-løsninger til mobilmarkedet, hvor TDC gennem årene blandt andre har opkøbt små, men truende, firmaer som eksempelvis Telmore og M1.

Sikkert er det, at ComX har været presset af ikke mindst meget store investeringer i infrastruktur med meget lang afskrivning - og dermed effekt på resultatet i mange år.

Det snupper TDC nu med et vift med de store pengesedler.

Vanen tro bedyrer TDC, at ComX-kunderne ikke kommer til at mærke nogen forskel på trods af opkøbet. 

Det åbne spørgsmål er, hvor lang tid det løfte kommer til at gælde.

Hvilken effekt tror du, at ComX-købet kommer til at have for ComX-kunderne?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere