Artikel top billede

Tre teknologier kan ændre alt for it-chefen

ComputerViews: Tre fremadstormende it-teknologier vil for alvor kunne udfordre it-chefen i det kommende år, medmindre it-chefen er vågen og forbedrer sig grundigt.

ComputerViews: Ikke nok med at it-chefen bliver mødt med stigende krav om strategiske og forretningsmæssige tanker - han skal også forholde sig til effekten af spirende teknologier, der vil kunne påvirke hans funktion og virksomhedens it-brug.

Blandt dem er der for tiden især tre buldrende teknologier, som meget vel kan blive blandt de teknologier, der for alvor vil kunne mærkes i it-teknologien i det kommende år.

De tre er robotter, 3D-printere og de nyeste generationer af bærbare teknologier.

Lad os tage et kig på den effekt, som disse tre teknologier vil kunne få på it-afdelingernes arbejde.

Robotterne kommer

Brugen af robotter har været på vej frem i flere år, og flere og flere virksomheder tager dem til sig som en effektiv måde til at løse specialiserede opgaver - ikke mindst i fremstillings-industrien eller til overvågning og sikkerhed af en lang række opgaver.

At robot-fremtiden er konkret understreges af, at Google i den seneste tid har købt massivt op af selskaber, der har specialiseret sig i robot-innovation.

Målet er at bygge intelligente robotter. Det kan du læse mere om her: Google-planer: Vil bygge intelligente robotter.

It-afdelingen og it-chefen kan komme til at spille en vigtig rolle, når virksomheden begynder at indføre robotter, for robotterne skal passes og vedligeholdes, ligesom deres software løbende vil skulle opdateres, så de spiller sammen med virksomhedens øvrige it, der binder produktionen sammen.

Til gengæld er det tvivlsomt, at robotterne (i hvert fald i første omgang) kommer til at høre under it-afdelingen. For de skal jo indgå i en produktion, hvor de sandsynligvis skal erstatte en række ansatte.

Og derfor er det mest sandsynligt, at de kommer til at høre under de chefer, der har 'mistet' ansatte - og som derfor kommer til at bestemme over placering, brug, funktioner.

Det ligger langt fra ligefor, at CIO'en her automatisk får nogen særlig indflydelse, selv om robotterne skal styres med it.

For CIO'en gælder det her om at få gjort gældende, at han og it-afdelingen spiller en nøglerolle i både indkøb og drift af fremtidige robot-løsninger og derfor kan hjælpe med til, at virksomheden får truffet de rigtige beslutninger.

3D-printerne - når alt kan scannes og printes

3D-print

Mulighederne for at printe i 3D er vokset markant i det seneste år, hvilket du kan se flere eksempler på her: Så vilde ting kan man printe i dag.

3D-print er især anvendelig, når det gælder produktionen af komplekse former. Og med de seneste landvindinger inden for denne teknologi står 3D-print over for et regulært gennembrud i industrien.

Bagsiden er, at det bliver enormt nemt - og billigt - at piratkopiere selv ret avancerede og komplekse produkter.

Det kræver blot en 3D-scanner og en printer - og vupti: så er produktet kopieret, ligesom ansatte i en virksomhed nemt vil kunne kopiere forskellige produkter.

Printer og scannere og kopimaskiner og lignende isenkram hører typisk til under it-afdelingen, der også typisk har ansvaret for at formulere retningslinier og regler for brugen af disse maskiner.

De nye 3D-printere vil kræve, at reglerne formuleres til også at omfatte denne nye verden, så brugerne ikke kammer over i begejstring over de enorme anvendelsesmuligheder.

Og så skal de selvfølgelig håndhæves efterfølgende, hvilket også bliver it-afdelingens ansvar.

Farlige bærbare teknologier

Bærbare teknologier

I det seneste år har vi set flere gennembrud for nye typer bærbare teknologier, som er dukket op i butikkerne. Der er stadig plads til forbedringer, men de skal nok komme, når de kommende generationer af teknologier ser dagens lys.

Google Glass har vakt en del opsigt, mens også de ur-lignende smartphones - smartwatches - er blevet mødt med store forventninger.

Dem kan du læse mere om her: Her er de fedeste smartphone-ure.

For it-chefen gælder det imidlertid om at få styr på medarbejdernes brug af disse teknologier, som altid bæres på kroppen.

Læs også: Her er fremtidens vilde mobile løsninger.

Eksempelvis kan meget tale for, at man overvejer helt at forbyde Google Glass-brillerne på arbejdspladsen, da brugen af dem på mange måder svarer til altid at gå rundt med en tændt båndoptager og optage alt, hvad der sker omkring en. Sikkerhedsrisikoen er åbenlys.

Det samme gælder flere af de små smartwatches, der er udstyret med både kamera og mikrofon.

For CIO'en gælder det her om at sørge for, at firmaets politikker på området også kommer til at omfatte disse apparater.

Man kan ikke forbyde dem alle, da det vil give bagslag for virksomheden i en tid, hvor de ansatte som den mest naturlige ting i verden forventer, at de kan anvende deres egne apparater til arbejdsbrug.

Hvad må man hvornår? Og hvad må man ikke? Hvilke apparater kommer der? Hvilken funktion kan virksomheden anvende dem i? Kan vi finde fordele i dem?

Disse spørgsmål vil være blandt dem, som it-afdelingen og CIO'en skal sørge for at finde svar på, inden de bærbare teknologier for alvor vinder indpas blandt medarbejderne.

Kan du finde andre tendenser, der vil påvirke CIO'ens arbejde i den kommende tid?

Skriv dine bud i debat-feltet herunder.

Læs også:

Her er fremtidens vilde mobile løsninger.

Her er de fedeste smartphone-ure.

Så vilde ting kan man printe i dag.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere