Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kommuner indgår historisk aftale med KMD: It for milliarder i udbud

En stor millionaftale mellem it-giganten KMD og kommunernes it-selskab Kombit er indgået. Nu kan monopol-systemer for milliarder af kroner komme i udbud.

Kommunernes it-selskab Kombit har efter længere tids tovtrækkeri med it-giganten KMD indgået en aftale om bistand til at sende monopol-systemer for milliarder af kroner i udbud.

Den historiske aftale skal ikke bare sikre overgangen - men også sikre, at KMD, der historisk har siddet på monopol-systemer og tidligere var ejet af kommunerne selv, ikke bliver bedre stillet end andre i de kommende udbud.

"For Kombit har en gennemgående hovedoverskrift i forhandlingsforløbet været, at KMD ikke blev stillet bedre end de øvrige leverandører i forhold til de kommende udbud - det er lykkedes med denne aftale," skriver Kombit på dets hjemmeside.

Med aftalen sikres også den tidsplan, der er blevet lagt op til fra begyndelsen.

Monopolsystemer for milliarder

Monopolsystemer leveret af KMD indbringer årligt over en milliard kroner om året.

Besparelserne efter konkurrenceudsættelsen forventes at blive et tre-cifret millionbeløb til kommunerne.

Historisk har KMD leveret en stribe systemer til kommunerne, som kun it-giganten har været inde over.

Men siden er KMD blevet solgt, og kommunerne vil konkurrenceudsætte de mange systemer. 

Her er en oversigt over monopol-systemerne og en tidsplan for de kommende udbud.

Hvad angår økonomien i den netop indgåede udfasningsaftale, skriver Kombit:

"Således ligger økonomien i aftalen inden for rammen i monopolbruddets samlede business case."

"KMD's udfasningsopgaver har været vurderet af eksterne konsulenter, og efter et langt forhandlingsforløb ligger resultatet af aftalen nu inden for det indhentede skøn," står der videre.

Kæmpe priskløft

Computerworld er kommet i besiddelse af et brev, der beskriver den kæmpe priskløft, der har været mellem parterne.

Således forlangte KMD 300 millioner kroner, mens Kombit ville betale 50-60 millioner kroner.

Læs brevet i sin fulde længde her.

Hos Kombit ønsker man ikke at oplyse den konkrete pris, som man er nået frem til.

"Jeg kan ikke her komme ind på selve aftalen, men kan sige, at vi har indgået en hensigtserklæring med KMD, som vi er meget tilfredse med." 

"Kommunerne er orienteret om indholdet, og vi har inviteret leverandørerne til et informationsmøde den 30. januar, hvor vi vil orientere om aftalens indhold," lyder det i en kommentar fra kommunikationschef Mikkel Tang Hedegaard fra Kombit.

Hos KMD er man "på linje med Kombit glade for den indgåede hensigtserklæring".

"KMD ser indgåelsen af hensigtserklæringen som udtryk for en fortsat fælles vilje og ambition om at sikre, at kommunerne også i årene fremover har gode vilkår til at it-understøtte de kommunale kerneopgaver. Aftalen skaber sikkerhed for alle parter i det videre forløb, hvilket alle kan være tilfredse med," lyder det fra pressechef Christoffer Hellmann.

Han vil ikke nærmere ind på detaljerne i aftalen.

"Vi kan ikke komme ind på de nærmere detaljer i aftalen, men man kan ikke sammenligne den med de oprindelige tilbud."

"Der er tale om særdels omfattende systemområder, og siden tilbuddene blev afgivet, har Kombit og KMD været igennem en fælles proces, hvor krav er blevet skåret til, alternativer valgt fra, og nogen løsningselementer er gjort optionelle," forklarer han.

Ergo vil ingen af parterne ud med, hvilken pris aftalen er landet på.

Oprindeligt var planen, at udfasningsaftalen skulle have været på plads i november 2013 - men det lod altså vente på sig grundet de hårde forhandlinger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere