Artikel top billede

Sådan så Pono-afspilleren ud, da Neil Young viste den frem til David Letterman i en prototype. Nu nærmere den kommercielle lancering sig.

Kan dette produkt genføde musikken efter Mp3-massakre?

De komprimerede musikfiler har gjort det slemme ved lydkvaliteten, og alle de fine nuancer er forsvundet. Ny teknologi skal genskabe det tabte, men spørgsmålet er, om det er for sent?

Tilbage i 2012 skabte musikeren Neil Young en del debat, da han indledte en protest imod den alt for ringe kvalitet i den musik, som vi downloader eller streamer som komprimerede lydfiler.

"Mit mål er at forsøge at redde den kunstart, jeg har praktiseret i de seneste 50 år," udtalte han blandt andet.

"Vi lever i en digital tidsalder, og desværre har vi kun fem procent af det indhold i musikken, som vi plejede at have," forklarede Neil Young.

Dengang opfordrede musik-ikonet til, at nogen skulle lave et alternativ til de eksisterende løsninger.

Siden har canadieren dog selv taget teten i form af projektet Pono, som efter alt at dømme munder ud i kommerciel lancering her i starten af 2014.

Den seneste opdatering på Ponos Facebook-side er fra den 9. januar:

"Still working on contracts, agreements, paperwork paperwork paperwork," lyder den.

Pono-holdet annoncerede dog i efteråret på Twitter, at det var "fokuseret på at få alt på plads til vores lancering af Pono i det tidlige 2014," så formentlig går der ikke længe, før produktet bliver præsenteret.

Hvad er Pono?

Det er endnu sparsomt med oplysningerne om, hvordan Pono helt konkret vil komme til at fungere.

Der findes allerede i dag et format som Flac, der tillader kompression af musikken, uden at informationer går tabt i samme grad som med eksempelvis Mp3 og lignende formater.

Men Pono skal give andet og mere end det: 

"Noget, der signifikant vil forbedre måden, du lytter til og føler din favorit-musik på," står der på Pono-hjemmesiden.

Vi ved, at Pono vil lancere det nye format sammen med en fysisk enhed, der kan afspille det.

For det er det, der i første omgang vil blive den store udfordring; at du ikke kan afspille formatet på eksempelvis din smartphone.

Neil Young har tidligere i David Letterman Show vist selve Pono-enheden frem i en tidlig udgave (se videoen på næste side), men om den endelige version vil være nogenlunde identisk - og hvad pris og specifikationer bliver - er endnu uvist.

"Den afspiller masterfiler. Den afspiller den bedste lyd, man kan få. Det kan ikke blive bedre end det her. Det her er det, de laver i studiet, den højeste opløsning," forklarede Neil Young blandt andet i interviewet.

"Det er alle formaters moder - det er ikke et nyt format," sagde han også.

Hvem bliver Pono-kunderne?

Man kan mene meget om Mp3/AAC/WMA-filer, men sikkert er det, at den form for digital musik har fået et kolossalt gennembrud hos forbrugerne, der hurtigt forstod og kom til at holde af konceptet med, at man kan have tusindvis af sange på en lille dims i lommen.

Senere er musikstreaming blevet det helt store hit hos masserne, der nu har en forventning om, at mere eller mindre alt, der er udgivet, skal kunne tilgås med et enkelt klik fra en hvilken som helst enhed.  

Pono tegner umiddelbart til at blive en koncept, der retter sig mod et smalt segment, der gerne lever med, at enheden kan indeholde langt færre musikfiler imod, at kvaliteten er højere - og et kundesegment, der i øvrigt er villig til at købe et helt nyt stykke hardware, selvom smartphones og tablets i forvejen fylder godt i lommer og tasker. 

Og så er der det med prisen, som også kan blive en udfordring, hvis ønsket er at få et større gennembrud hos forbrugerne.

Neil Youngs kritik af problemerne med Mp3-filer er dog reel nok, og pointen om, at der er plads til betydelige forbedringer i lydkvaliteten er det også svært at være uenig i.

Spørgsmålet er bare, om vi allerede har vænnet os til den moderne digitale musik i en grad, så et koncept som Pono får svært ved at slå igennem?

For den der "ægte, autentiske og oprindelige lyd," Neil Young taler om, er der trods alt mange forbrugere, der aldrig rigtig har været i berøring med - og så savner man det vel heller ikke?

Neil Young i David Letterman Show:

Læs også:

Neil Young: Derfor ødelægger din iPod musikken




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere