Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Kast los: Nu kommer pengene - vi bliver alle rige

ComputerViews: It-cheferne er efter flere års stramme budgetter igen begyndt at få penge til at købe it for. Og det kan hurtigt komme til at gå rigtigt stærkt for it-branchen igen.

ComputerViews: Man siger, at syv fede år altid vil følge syv magre år.

Efter en årrække med benhårde budgetter og tung bekymring begynder den danske it-branche at gå anderledes frejdige tider i møde.

For den velpositionerede it-virksomhed er det godt nyt, for de decideret hårde tider vil blive afløst af et almindelig sundt marked med almindelig, sund konkurrence.

Årsagen: Pengene er begyndt at brænde i lommerne på mange CIO'er og it-chefer, der derfor nu enten er i fuld gang med at afsøge markedet for nye muligheder, nye systemer, nye indkøb eller ligefrem allerede er nået frem til at vælge og købe nye systemer.

Der er mange tegn på, at der er grøde blandt it-cheferne ude i virksomhederne.

Blandt de mere håndgribelige er eksempelvis denne rundspørge, der viser, at it-cheferne i mange it-virksomheder i USA og Europa stille og roligt er i gang med at få skruet op for deres budgetter.

De forventer således at øge deres it-indkøb med 4,6 procent i forhold til 2013.

Samme melding kommer de øvrige analysehuse: Der er en hel moderniserings-bølge på vej af ERP, business intelligence, CRM-systemer og lignende.

"Der er mange tegn på, at der er grøde blandt it-cheferne"

Også herhjemme er der opbrud i de iskolde it-investerings-politikker, som mange finansdirektører har indført, mens krisen har raset.

Her har tommelfinger-reglen i stort omfang været, at it-cheferne har haft tilladelse til begrænsede og nødtvunge it-investeringer samt - i bedste fald - til investeringer i it-systemer, der har gjort det muligt at reducere selskabets omkostninger.

Det har med andre ord været defensive investeringer, der har haft til formål at holde tingene kørende, gerne billigere end før, mens krisen har raset.

Den tudsegamle maskinpark

Den forældrede maskinpark

"Vi har ikke foretaget nogen gennemgribende it-investeringer i flere år. Og nu står vi med utidssvarende systemer, som snart skal gennem en stor omgang," fortalte en CIO for en større dansk it-organisation for nylig til Computerworld.

Vi nævner ikke navnet, for vi lovede ham anonymitet, da meldingen kom til en af Computerworlds store CIO Executive Update-arrangementer, hvor Danmarks førende it-chefer mødes med hinanden at drøfte udfordringer (og løsninger) på en række specifikke emner.

Hans melding ligger på linie med meldinger fra flere af de store danske it-virksomheder og CIO'er, der oplever spirende investeringslyst og stor interesse for ikke mindst fremtidsorienterede systemer.

Inden for det for forretningen så vigtige ERP-område er der gået mere end 10 år, siden den seneste store investerings-bølge fandt sted.

Det gør i sagens natur, at ERP-systemerne i mange virksomheder er voldsomt forældede og er sakket lang bagefter de muligheder, der findes i nutidens systemer - eksempelvis muligheden for at høste viden og gevinster på nye teknologi-metoder som big data, sociale metoder og analytics.

Det kan du læse mere om her: Derfor er dit ERP pludselig blevet håbløst forældet.

Slut med ensidig omkostningsfokus

For enhver administrerende direktør er det forfærdeligt, hvis konkurrenterne er bedre til at køre forretningen. Det er jo netop grundlaget for hele virksomheden - både dens indtjening, medarbejderes arbejdsglæde og mange andre ting - at man er i stand til at nakke de rivaler, som man normalt sammenligner sig med.

Og det kan være svært at få en edge til rivalerne, hvis de anvender moderne it-systemer, og man selv anvender gamle it-systemer.

I flere år har fokus for virksomhedernes it-investeringer ligget på at anvende it til at reducere omkostningerne: Eksempelvis ved at outsource opgaver og funktioner eller ved at automatisere og digitalisere ellers bemandede arbejdsgange og processer.

Her er de nye muligheder

Effektivisering og produktivitets-forbedring går selvfølgelig aldrig af mode og vil altid være blandt de ting, som direktørerne interesserer sig for. I krisetider som det primære, i opgangstider som noget sekundært (her er væksten vigtigere.)

De defensive it-investeringer (med fokus på omkostnings-reduktioner eller på opgraderinger af eksisterende systemer) kan i sagens natur ikke vare ved.

På et tidspunkt vil selskabet være nødt til at gribe dybere i lommerne og gennemføre en større brush up af både sin it-strategi og sin it-arkitektur, så den bliver tidssvarende, og så den udnytter nutidens muligheder.

"Nu kommer måske de syv fede år"

De nye muligheder
Det er et tegn på spirende optimisme, at virksomhederne ikke længere alene har fokus rettet mod effektivisering og omkostnings-reduktion med it.

Den offensive indgang er fremtidens løsning - hvor it anvendes til at forbedre selskabets position i markedet ved eksempelvis at udnytte big data, analytics, social og lignende til at forbedre produkterne, nå nye målgrupper eller på anden vis sætte offensive tiltag i gang.

Også det meget høje antal ledige it-stillinger understreger optimismen i it-markedet. Der er brug for (dygtige) folk.

Og netop optimismen er vigtig.

Krisetider får altid folk og firmaer til at spænde livremmen ind for at gardere sig, hvilket hurtigt forværrer problemet, da der dermed glider mange penge - og dermed ordrer - ud af markedet, så virksomhederne må spænde livremmen yderligere ind.

Men nu kommer måske de syv fede år. I hvert fald for it-virksomhederne.

Hvad tror du? Skriv din vurdering i feltet herunder.

Læs også:

Her er de hotte job-kompetencer i 2014: Disse evner bliver der rift om.

Du kan godt glæde dig: Der er flere it-job på vej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere