Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: PC World)

Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Det krævede ikke stor teknisk snilde at snyde NSA og downloade 1,7 millioner fortrolige filer. Whistlebloweren Edward Snowden brugte blot et billigt og simpelt stykke software.

Det er over et halvt år siden, at Edward Snowden fik fingre i massevis af fortrolige data fra efterretningstjenesten NSA, som drypvis er blevet lækket til journalister og medier.

De mange data har blandt andet afsløret, hvordan NSA har telefonaflyttet regeringsledere, blandt andet Tysklands Angela Merkel.

Senest er det kommet frem, hvordan Edward Snowden fik fingre i de mange data.

Ifølge New York Times har efterforskere konkluderet, at han blot benyttede en simpel web-crawler, der egentlig er skabt til at søge, indeksere og tage backup af hjemmesider.

Med softwaren lykkedes det ham at skrabe data fra NSA's systemer, mens han passede sit arbejdede.

Processen foregik altså automatisk.

Downloadede 1,7 millioner filer

Efterretningsfolk, som New York Times har talt med, vurderer, at det ikke var noget sofistikeret datatyveri, og det nemt skulle være blevet opdaget.

Webcrawleren kan kopiere alt på sin vej, og Snowden har angiveligt angivet bestemte søgeord, og hvor dybt der skulle fiskes efter dokumenter.

Det lykkedes ham at få fingre i cirka 1,7 millioner filer, som blandt andet stammer fra 'wikis', hvor efterretningsfolk og analytikere deler fortrolig viden.

Kun få bemærkede noget

Hvis Edward Snowden havde arbejdet i NSA's hovedkvarter, var han formentlig blevet opdaget. Det skyldes, at hovedkvarteret overvåger, hvis en stor mængde data tilgås og downloades.

Men da whistlebloweren arbejdede via et lokalt NSA-kontor i Hawaii, der manglede at få opgraderet sine sikkerhedsforanstaltninger, var der kun få, der bemærkede, at noget var galt.

Mindst én gang blev der dog stillet spørgsmål, men Edward Snowden slap af sted med at downloade data alligevel.

Det skyldtes, at han som systemadministrator forklarede, at det drejede sig om rutinevedligeholdelse af netværket og dermed backup af computersystemer og overflytning af informationer til lokale servere.

Efterforskere vil ikke afsløre, hvilken webcrawler Edward Snowden anvendte, og om han i givet fald selv havde skrevet noget af programkoden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere