Artikel top billede

Sådan stopper vi den massive internet-overvågning

Interview: Vi skal ikke acceptere totalovervågning fra myndigheder som den amerikanske efterretningstjeneste NSA, mener sikkerhedsguru. Her er, hvad vi skal gøre for at komme det til livs.

Der er håb for at slippe ud af den totale overvågning, som vi alle sammen bliver udsat for af efterretningstjenester som amerikanske NSA.

Det fortæller den finske sikkerhedsekspert Mikko Hypponen fra selskabet F-Secure. Han har netop været i København i forbindelse med en Infinit-sikkerhedskonference i Industriens Hus.

"Det er højst overraskende at se, hvordan overvågningen har taget fart i demokratiske, vestlige lande. Men netop fordi det er demokratier, kan vi jo bare stemme på politikere, der virkelig vil gøre op med overvågningen," forklarer Mikko Hypponen til Computerworld.

"Shit, tingene er jo meget værre, end jeg troede."

Han fortæller samtidig, at en af problemstillingerne med overvågningen er, at regeringer i flere tilfælde udarbejder hemmelige love, så det er helt umuligt for befolkningen at se, hvorfor de bliver overvåget, og hvad der bliver indsamlet.

"I det mindste er et land som Sverige åbent i sin lovgivning om overvågningen, mens eksempelvis Storbritannien har hemmelige overvågningslove."

Råb rigtig højt

Men tror du egentlig, at folk går op i, om de bliver overvåget eller ej?

"Flertallet er ligeglade. De er ignoranter, der ikke tror, at de kan stoppe udviklingen, og at de ikke har noget skjule, men det handler om privatlivets fred, så alle har noget at skjule, og selvfølgelig kan vi gøre noget. Jeg accepterer personligt ikke, at denne overvågning finder sted."

Du nævner, at vi kan stemme på andre politikere. Men hvis en politikere lover gratis børnehavepladser og en anden politiker går til valg på at stoppe overvågningen, hvem tror du så, at befolkningen vil stemme på?

"På den politiker med de gratis børnehaver, desværre."

Hvad kan vi så gøre, hvis den demokratiske løsning ikke virker?

"Alle, der interesserer sig for disse ting, skal råbe så højt omkring det, som de kan. Fra at internettet i 1994 var det vilde vesten, lever vi i dag i et overvågningssamfund. Vi bør kunne finde en gylden middelvej, og det har vi alle et ansvar for."

Hvornår tror du så, at vi ikke længere lever i et overvågningssamfund?

Det hele er værre, end man skulle tro

"Måske helt fremme i 2030, men det er bare et gæt."

Hvad med kryptering af mails og vores surferi. Er det ikke en farbar vej ud af overvågningssamfundet?

"Nej, det er et middel mod at beskytte sine egne data, men det stopper ikke overvågningen. Efterretningstjenesterne indsamler jo også krypterede data, selv om de ikke kan aflæse dem. Det er et helt andet sted, vi skal finde håbet."

Og hvor er det?

"Vi to er allerede dinosaurer på internettet. Men den generation, der er vokset op med internettet, vil ikke acceptere, at de bliver overvåget. De bruger derfor alle mulige tjenester som Snapchat, hvor beskederne forsvinder efter et stykke tid."

Men den generation er jo også vokset op i det, du kalder overvågningssamfundet, hvor de er blevet vant til, at jo flere data de afgiver om sig selv, jo bedre services får de. Er det ikke lidt af en selvmodsigelse at lægge håbet i deres hænder?

"Shit, jeg tror faktisk, du har ret. Så er tingene jo meget værre, end jeg troede."

Hvad gør vi så?

"Vi må alle kæmpe med alt, hvad vi har. Oplyse om den totale overvågning, ellers ender det med, at vores egne regeringer forandrer hele internettet til én stor overvågningsplatform, hvilket på en måde allerede er ved at ske, mens vi to taler sammen."

Deltag i debatten: Er den massive overvågning et problem? Og hvis det er, hvordan kommer vi det så til livs?

Læs også:
Overvågning: "Vi skal ikke være bekymrede - vi skal være vrede"

Efter 25 års tro tjeneste er nettet nu totalt smadret. Men hvad gør vi så?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere