Artikel top billede

Efter 25 års tro tjeneste er nettet nu totalt smadret. Men hvad gør vi så?

ComputerViews: Spionage, overvågning, it-kriminelle og big data er alle tendenser, der er med til at bombe internettet tilbage til stenalderen. Selv net-giganter som Mark Zuckerberg kan se den dystre skrift på væggen.

ComputerViews: Der kommer en folkelig modreaktion på spionage og overvågning i alle afskygninger, om det så kaldes big data eller terrorbekæmpelse.

Der er nemlig ikke brugerne, der har interesse i den udvikling, der i øjeblikket sker på internettet. Det er alene virksomheder og stater.

Alt peger i retning af, at de kommercielle og statslige interesser sætter sig på nettet, mens dine og mine interesser bliver sendt til tælling.

Samtidig er det en internettradition, at når brugerne ikke gider mere, siger de tak for tiden og bevæger sig videre.

Tænk bare på den nedtur, som har ramt fortidens giganter i form af eksempelvis Netscape, Yahoo eller danske Jubii.

Disse to elementer danner en cocktail, der efter 25 gode år vil sende internettet på pension, i hvert tilfælde i den form, som vi kender det i dag.

"Når brugerne ikke gider mere, siger de tak for tiden og bevæger sig videre"

Amerikanerne bekæmper nettet
Den skrift på vægen kan selv Facebook-opfinderen Mark Zuckerberg, med langt over en milliard brugere under huden, se.

Mark Zuckerberg har i den forbindelse grebet knoglen og ringet til Mr. President of the United States, Barack Obama.

Læs også hans opslag på Facebook, hvor han adresserer problemerne. 

I opslaget skriver Mark Zuckerberg blandt andet, at den amerikanske regering burde få nettet til at blomstre i stedet for at bekæmpe nettet ved at være en trussel mod brugerne (på grund af overvågning).

"Or otherwise people will believe the worst," skriver han og fortsætter:

"I've called President Obama to express my frustration over the damage the government is creating for all of our future. Unfortunately, it seems like it will take a very long time for true full reform."

Med andre ord: Det ser ikke ud til, at der er ændringer på vej for amerikanerne, tværtimod.

Min påstand er, at ændringerne heller ikke kommer fra Kina, Rusland, EU, Sydamerika eller nogen anden region.

Ændringerne vil komme fra brugerne.

Farvel til troværdigheden

Det, der for alvor sparkede gang i overvågningsdebatten blandt it-folket, var den amerikansk producerede Stuxnet-malware, som var beregnet til at kigge ind i iranske atomkraftværker, men som amerikanerne mistede herredømmet over, så den inficerede maskiner over hele kloden.

Læs også: Sådan vil NSA inficere millioner af computere med avanceret implantat-system

Whistlebloweren Edward Snowden spredte som bekendt budskabet til de brede masser uden for it-verdenen.

Men det er ikke kun stater, der trækker troværdighedsgulvtæppet væk under nettet.

Den stigende grad af it-kriminalitet og eksempelvis digitale identitetsrøverier tvinger ligeledes nettets troværdighed i knæ, og igen vil brugerflugt blive en konsekvens.

Også den stigende udbredelse af big data-løsninger, der kan analysere brugerens mindste bevægelse på nettet (og måske i den fysiske verden), vil også få mange til at trække net-stikket.

Læs også: Bare vent: Så vild bliver overvågningen af dig

De statslige og forretningsmæssige aktører har en vidtstrakt fri adgang til kolossale datamængder, der er interessante, fordi de er skabt af borgerne og afslører vores adfærd, tanker, føleler og indkøb.

Men den går ikke i længden.

Ingen ønsker, eller kan holde ud, at blive kigget over skulderen hele tiden.

Køkkenbordsnet

Det store spørgsmål er, hvad vi så gør for at beholde den funktionalitet og globale sammensmeltning, som nettet er garant for, og som de færreste nok vil undvære.

Lande som Tyskland og Brasilien har i kølvandet på den amerikanske overvågning luftet tanker om at skabe landebegrænsede internet.

Det kan være en mulighed, der dog passer bedre som en politisk udmelding end som en praktisk løsning.

Netop globaliseringen og data, der spredes ud i den ganske verden, er jo netop kendetegnet og det herlige ved nettet - kan du forestille dig alene at skulle se danske netsider?

Ligeledes skal tyskerne skabe et nyt lokalt Facebook eller Google til at servicere brugerne, hvis de vil have succes med et lokalt tysk internet.

Måske kan det lade sig gøre, for brasilianerne har eksempelvis snakket om en lokal mail-tjeneste, men igen lurer der en fare for overvågning, som måske kan blive endnu mere specifik end den, vi allerede ser i dag.

Hvordan man helt praktisk holder andre ude, og sine egen inde, er også en kompliceret størrelse at få til at blive til virkelighed.

En anden og mere ligefrem løsning er en fragmentering og kryptering af vores netbrug.

Fordelene ved kryptering giver sig selv, men hvor mange kender du, der krypterer sine e-mails?

Jeg kan ikke komme i tanke om ret mange, men det vil ændre sig. Kryptering af både net- og mobiltrafik bliver en konsekvens af Snowdens afsløringer.

Det har virksomhederne lært, og det vil den almindelige bruger kopiere.

Man ser også flere og flere sikre cloud-tjenester og apps til kryptering af mobilen dukker frem.

Desuden kan en fragmentation ud i mindre lokale net blive en løsning.

Køkkenbordsnet, der er indkapslet i sikkerhed, og hvor brugerne er specielt inviteret, vil blusse op i takt med, at brugerne vil hive privatlivet tilbage.

Sådanne lukkede net vil blive brugt til det vigtige og private, mens det almindelige net vil blive brugt, når der skal handles.

Om det så giver privatlivet tilbage, eller bare gør overvågningen mere intens, er et ubesvaret spørgsmål.

Men hvordan ser du situationen? Fyr løs i debatten! 

Læs også:

Vild overvågning: Sådan kan virksomheder holde øje med dig

Han får danske firmaer til at stramme op
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere