Efter 25 års tro tjeneste er nettet nu totalt smadret. Men hvad gør vi så?

ComputerViews: Spionage, overvågning, it-kriminelle og big data er alle tendenser, der er med til at bombe internettet tilbage til stenalderen. Selv net-giganter som Mark Zuckerberg kan se den dystre skrift på væggen.

ComputerViews: Der kommer en folkelig modreaktion på spionage og overvågning i alle afskygninger, om det så kaldes big data eller terrorbekæmpelse.

Der er nemlig ikke brugerne, der har interesse i den udvikling, der i øjeblikket sker på internettet. Det er alene virksomheder og stater.

Alt peger i retning af, at de kommercielle og statslige interesser sætter sig på nettet, mens dine og mine interesser bliver sendt til tælling.

Samtidig er det en internettradition, at når brugerne ikke gider mere, siger de tak for tiden og bevæger sig videre.

Tænk bare på den nedtur, som har ramt fortidens giganter i form af eksempelvis Netscape, Yahoo eller danske Jubii.

Disse to elementer danner en cocktail, der efter 25 gode år vil sende internettet på pension, i hvert tilfælde i den form, som vi kender det i dag.
"Når brugerne ikke gider mere, siger de tak for tiden og bevæger sig videre"

Amerikanerne bekæmper nettet
Den skrift på vægen kan selv Facebook-opfinderen Mark Zuckerberg, med langt over en milliard brugere under huden, se.

Mark Zuckerberg har i den forbindelse grebet knoglen og ringet til Mr. President of the United States, Barack Obama.

Læs også hans opslag på Facebook, hvor han adresserer problemerne. 

I opslaget skriver Mark Zuckerberg blandt andet, at den amerikanske regering burde få nettet til at blomstre i stedet for at bekæmpe nettet ved at være en trussel mod brugerne (på grund af overvågning).

"Or otherwise people will believe the worst," skriver han og fortsætter:

"I've called President Obama to express my frustration over the damage the government is creating for all of our future. Unfortunately, it seems like it will take a very long time for true full reform."

Med andre ord: Det ser ikke ud til, at der er ændringer på vej for amerikanerne, tværtimod.

Min påstand er, at ændringerne heller ikke kommer fra Kina, Rusland, EU, Sydamerika eller nogen anden region.

Ændringerne vil komme fra brugerne.

Farvel til troværdigheden
Det, der for alvor sparkede gang i overvågningsdebatten blandt it-folket, var den amerikansk producerede Stuxnet-malware, som var beregnet til at kigge ind i iranske atomkraftværker, men som amerikanerne mistede herredømmet over, så den inficerede maskiner over hele kloden.

Læs også: Sådan vil NSA inficere millioner af computere med avanceret implantat-system

Whistlebloweren Edward Snowden spredte som bekendt budskabet til de brede masser uden for it-verdenen.

Men det er ikke kun stater, der trækker troværdighedsgulvtæppet væk under nettet.

Den stigende grad af it-kriminalitet og eksempelvis digitale identitetsrøverier tvinger ligeledes nettets troværdighed i knæ, og igen vil brugerflugt blive en konsekvens.

Også den stigende udbredelse af big data-løsninger, der kan analysere brugerens mindste bevægelse på nettet (og måske i den fysiske verden), vil også få mange til at trække net-stikket.

Læs også: Bare vent: Så vild bliver overvågningen af dig

De statslige og forretningsmæssige aktører har en vidtstrakt fri adgang til kolossale datamængder, der er interessante, fordi de er skabt af borgerne og afslører vores adfærd, tanker, føleler og indkøb.

Men den går ikke i længden.

Ingen ønsker, eller kan holde ud, at blive kigget over skulderen hele tiden.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.