Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Anmeldelse: Genial streaming til dit fjernsyn - til en rørende pris

Googles Chromecast blev i sidste måned sat til salg i Danmark efter næsten et års ventetid. Computerworld har kigget på det lille vidunder, som lader dig streame internet-tv på din fladskærm - næsten uden problemer.

Googles Chromecast-dongle kom på det amerikanske marked sidste sommer som et brugervenligt alternativ til videostreaming.

For du skal blot bruge fjernsynets HDMI-indgang og strøm via et USB-stik, hvorefter donglen via sin sorte pind lader dig streame video direkte til dit fjernsyn over dit Wi-Fi.

Nu er Chromecast endelig kommet til salg i Danmark, og derfor tager vi selvfølgelig et kig på det lille vidunder.

Den sorte USB-stick-lignende boks er designet til at kunne gemmes diskret bag ens fjernsyn og lades op via et USB-stik. Langt de fleste fjernsyn har nu til dags en USB-udgang, så man behøver ikke lange ledninger ned til en stikdåse.

Jeg har selv haft min Chromecast siden oktober, hvor jeg købte den fra det britiske Amazon. Prisen lå dengang på samme niveau, som den i dag er i de større danske hardwarebutikker: Cirka 270 kroner.

Man har tidligere kunnet købe Chromecast'en uofficielt igennem forskellige danske netbutikker, men her var prisen skruet noget højere op.

Uhyggeligt nemt at sætte op

Opsætningen er uhyggeligt nem. Chromecast'en isættes et tomt HDMI-stik og får strøm igennem USB - enten via fjernsynet eller igennem den medfølgende adapter.

Derefter henter man den dertilhørende app til enten iOS eller Android ved navn Chromecast, som med det samme forbinder sig med Chromecast'en, så længe du har et fungerende Wi-Fi til at køre.

Igennem app'en indtaster man Wi-Fi-koden, og ... ja, det var faktisk det.

Derefter kan enhver enhed tilslutte sig Chromecast'en - man skal blot være på samme netværk som Chromecast'en, og man behøver end ikke at hente Chromecast-app'en. Den er kun til opsætning.

Det er absolut Chromecast'ens største fordel: Hvor brugervenligt produktet er.

Det kan være en af grundene til, at der ikke følger store, intimiderende manualer med i den lille kasse, når man køber produktet. Her ligger kun Chromecast'en og et USB-stik.

Efter opsætningen skal man heller ikke tænde for Chromecast, før den virker. Den er hele tiden på og klar til at blive streamet til.

Lige så nem streaming...

Chromecast kan derimod ingenting alene.

Det lyder lidt som noget negativt, men det er til Chromecast's absolutte fordel. Går man over på den HDMI-kanal, hvor Chromecast'en er sat i, ser man blot et naturbillede og klokkeslættet plus hvilket netværk Chromecast'en er på.

Der skal heller derfor ikke hentes dedikerede Chromecast-apps. Apps som Netflix og Youtube får automatisk et ekstra ikon i højre hjørne, så snart de er på samme netværk som en aktiv Chromecast.

Man starter Netflix op på sin bærbare, smartphone eller tablet, og klikker på ikonet. Med det samme forbinder Chromecast'en med Netflix, hvorefter man vælger, hvad man nu vil se. Efter et par sekunder - alt efter din internethastighed - kommer filmen på din skærm.

Det samme gælder med Youtube. Efter at have aktiveret Chromecast'en med et enkelt klik starter alle klip op på dit fjensyn, og din smartphone/tablet/bærbar bliver i stedet en form for fjernbetjening med et par sekunders forsinkelse.

Desuden bliver alle film afspillet uden reklamer, hvilket må siges at være et stort plus.

Du skal selv sætte hvert afsnit i gang

Måden, som Chromecast'en afspiller dine klip på, er ikke via din smartphone. I stedet sender den et link til Chromecast'en og henter det selv direkte ned fra nettet. Derfor kan du også bruge telefonen og tabletten uden at stoppe klippet.

Det giver også nogle gange nogle problemer. Jeg har flere gange sat en playliste til at køre på Youtube, men da jeg gik ud af Youtube-app'en, kunne jeg efterfølgende ikke stoppe playlisten igen, uden at jeg afbrød forbindelsen mellem min tablet og Chromecast. Det er underligt nok kun enkelte gange, at den fejl sker.

Et omvendt problem er der på Netflix. Er man stor Netflix-bruger, er man vant til, at afsnittene bare kommer i en lind strøm, uden at man behøver at gøre noget. På Chromecast skal man selv trykke på hvert eneste afsnit, man gerne vil se, og der er ofte lidt forsinkende reaktioner mellem app'en og Chromecast.

Ikke et stort problem, men nok til at man kan blive generet.

Chrome Browser og Chromecast

Chrome browser og Chromecast

En fin funktion med Chromecast er derimod delingen fra din Chrome browser til din Chromecast. Man henter et tilføjelsesprogram i Chromes web store, hvorefter det samme lille Chromecast-ikon kommer i det højre hjørne af din browser.

Derefter kan man streame sit browser-billede direkte til fjernsynet - dog med et par sekunders forsinkelse.

Du kan ikke bruge det til at browse med, da det i princippet bare er den enkelte browser-tabs billede, som bliver spejlet over på skærmen. Lyden har jeg ikke heller ikke fået til at følge med over, hvilket betyder, at lyden på min computer er cirka to sekunder foran billedet på min skærm.

Hvad kan den ikke?Der er faktisk rigtig mange ting, som den lille Chromecast ikke kan. Den fungerer i Danmark med Netflix og Youtube som de to største tjenester, og da Google netop har åbnet for filmtjenesten Google Movie, er der også åbnet for dette.

Men andre tjenester som iPlayer fra BBC og nogle af de store amerikanske tjenester som Pandora kan ikke bruges i Danmark.

Samtidig kan man hverken streame YouSee, TV 2 Play, Viaplay eller dr.dk over til fjernsynet, hvilket ellers ville være en oplagt mulighed.

Dog findes der en stor samling af tredjepart-apps, som giver nye muligheder for Chromecast. Blandt andet Pocket Cast, som kan bruge Chromecast. Den kan altså streame podcasts direkte til din skærm, hvilket indebærer mange af DR's programmer. Samme app findes også til iOS.

Du kan via denne app på Android se, hvilke apps der understøtter Chromecast.

Konklusion: Er den værd at købe?

Chromecast'en gør det, den lover, rigtig godt.

Den gør streaming til dit fjernsyn til en leg. Selv min teknologi-retarderede roommate kan finde ud af at starte Netflix op via min Chromecast, og det i sig selv er en bedrift, som Google kan være stolt af.

Men den gør heller ikke så meget mere end det.

Der mangler understøttede danske tjenester som YouSee, TV 2 Play og dr.dk. Efter sigende skulle det være relativt let at implementere koden i en app, men hvad grunden er fra de store, danske tjenester, er uvist.

Både YouSee og TV 2 har svaret på Facebook, at Chromecast-understøttelse ikke er noget, der vil ske i den nærmeste fremtid.  

Jeg har været glad for min Chromecast, og den bruges dagligt til streaming af Youtube og Netflix. Samtidig har Google for nylig åbnet op for SDK'er (software development kit) til flere udviklere, så der vil i fremtiden nok være et større udvalg.

Læs også: Anmeldelse: Tv-serien Silicon Valley gør tykt grin med it-verdenen

Læs også: Test af 6 mini-tablets: Sådan vælger du den rigtige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere