Artikel top billede

Foto: Nicolai Devantier.

Sådan! Ac-standard tredobler hastigheden i dit trådløse netværk

Router-producenterne er klar med en ny trådløs standard i produkterne. Nu skriger de efter produkter, der understøtter den højere hastighed.

Udvikling af en ny trådløs netværksstandard, der blandt andet skal tage konkurrencen op med de hurtige 4G-teknologier fra teleselskaberne.

Det er hovedformålet med to bogstaver "ac", der er begyndt at pryde kasserne med hardware, som du blandt andet finder routere pakket ind i.

IEEE 802.11ac er en trådløs netværksstandard i 802.11-familien, der samles under Wi-Fi-paraplyen og er udviklet af standardiserings-organisationen EEE Standards Association.

Ac-standarden er blevet udviklet i et samarbejde mellem producenterne i perioden 2011 til 2013 og blev endelig vedtaget ved årsskiftet 2014.

Den nye standard handler primært om en ting: Hastighed i dit trådløse netværk.

"En general hastighedsmåling på et almindeligt netværk i rimelig nærhed på et access-punkt ville vise en stor forskel på to til tre gange hurtigere hastigheder med 802.11ac i forhold til 802.11n," fortæller Lasse Haizmann, der er account manager i firmaet D-Link, som blandt andet producerer routere.

Producenter som D-Link kan i øjeblikket komme op på netværkshastigheder på omkring 1,3 gigabit per sekund, men ac-teknologien understøtter helt op til 3,5 gigabit per sekund.

Til sammenligning opererer 802.11n, som mange anvender i dag, med en maksimal data-rate på 600 megabit per sekund.

Du kan få et hurtigt overblik over 802.11ac her, og husk, at internetforbindelsen stadig er flaskehalsen, når det handler om hastighed ud af netværket mod den store verden.

5 frem for 2,4 GHz

En anden opgradering i standarden er en fast udnyttelse af 5 GHz-båndet.

De tidligere udgaver eksempelvis 802.11g eller -n anvender primært 2.4 GHz-frekvensbåndet, mens 802.11g ac er baseret på 5 GHz.

5 GHz anvendes i nogle af de lidt ældre n-routere i det såkaldte dual band, der kan skifte mellem 2,4 og 5 GHz, men det er nu blevet en fast del af standarden.

Selv om udgangspunktet i 802.11ac er 5 GHz, kan teknologien dog også skifte mellem de to frekvensområder, så den er bagud-kompatibel med netværksenheder, der har indbygget netværksteknologi til 2.4 GHz-frekvensbåndet.

"Et problem med 2,4 GHz-frekvensbåndet er, at rigtig mange producenter anvender det. Ikke kun netværksudstyr men også eksempelvis radiostyrede biler. Det betyder, at der er stor trafik og trængsel på båndet. Derfor har der været behov for en ny trådløs netværksstandard," fortæller Lasse Haizmann.

Router-producenterne har da også været klar med teknologien i produkterne i godt et halvt år, men de efterlyser enheder, der kan kobles på 802.11ac-standarden.

"Man får ikke fuldt udbytte af det hurtigere netværk, hvis man ikke har enheder, der understøtter ac-teknologien. Det er det, vi venter på i øjeblikket," siger han og fortsætter:

"Mange private har allerede erhvervet sig en router baseret på 802.11ac, men i virksomhederne går det noget langsommere."

I erhvervslivet vil det primært komme de grupper til gode, der sidder med de tunge applikationer som SAP eller Navision. For en almindelig bruger vil effekten være betydelig mindre.

Teknologien slår da heller ikke et godt gammeldags kablet netværk, hverken for erhverv eller private.

"De virkelig tunge spillere, der ikke ønske den mindste forstyrrelse, skal stadig bruge kablerne i netværket. Et trådløst netværk vil altid være præget af forstyrrelser, fordi det sender signaler gennem luften," siger Lasse Haizmann.

Sikkerhed og kasser

Der er ikke blevet pillet eller justeret ved sikkerheden i 802.11ac. Det er de samme krypteringsmetoder, der er lagt ned over signalet.

Det er stadig WPA2 (WiFi Protected Access), der er udgangspunkt for sikkerheden i dit netværk.

Hvis du går på jagt efter en 802.11ac-router, skal du også være opmærksom på forbruger-sikkerheden. Du vil nemlig møde en hastighedsopgivelse, der har lagt både 802.11acs 1,3 gigabit og 802.11ns 600 megabit sammen.

Producenterne skriver 1,9 gigabit på pakningen, selv om det altså er en sammensmeltning af to forskellige frekvensbånd, og denne hastighed ikke kan opnås i praksis.

"Det er et marketingstunt, men alle producenterne opgiver den samlede hastighed, så på den måde bliver man ikke vildledt," siger Lasse Haizmann.

Med hensyn til det areal, der dækkes af signalet, er det faktisk blevet en smule mindre i den nye standard.

"Men det er så lidt, at man ikke vil bemærke forskellen. Det handler om ganske få meter."

Hvis du skal skifte den gamle router ud, er prisen for den nye ac-teknologi ikke nødvendigvis højere end n-udgaven.

Læs også:

Ødelagt router fik DSB-tog til at holde stille

Dine kobberkabler lever endnu: Sådan får du bedre internet

NSA skjuler spionudstyr i routere og servere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere