Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

10 interessante facts om Windows 10

Hvorfor kalder Microsoft sit nye styresystem for 'Windows 10,' når forgængeren hedder 'Windows 8'? Hvordan med start menuen? Er der en Command Prompt? Få svar på nogle af spørgsmålene omkring Windows 10.

Microsofts nye styresystem, Windows 10, har været ventet med spænding som afløseren for det upopulære Windows 8, hvilket du kan læse mere om her: Microsoft løfter sløret for Windows 9: Så meget er spil efter bommerten Windows 8

Microsoft løftede tirsdag aften dansk tid sløret for den første testversion af Windows 10, der kommer til at kunne flyde på tværs af de forskellige hardware-typer.

Virksomhedernes behov var i centrum under præsentationen i San Fransisco, hvor konsum-markedet faktisk nærmest ikke blev nævnt med et ord.

Computerworlds amerikanske nyhedsbureau var tilstede under præsentationen. Her kommer svar på 12 spørgsmål om Windows 10, som du muligvis stiller dig selv.

Hvorfor Windows 10?

Det naturlige navn ville have været Windows 9, da forgængeren jo hedder Windows 8.

Navnet skal imidlertid signalere, at der ifølge Microsoft er stor afstand mellem Windows 8 og den nye Windows-version.

"Vi har ikke bygget et inkrementalt produkt," lyder det eksempelvis fra Terry Myerson, chef for Microsofts Operating System Group, til Computerworlds amerikanske nyhedstjeneste.

Ifølge ham overvejede Microsoft længe at kalde den nye Windows-version for 'Windows One' for på den måde at lægge sig op af OneNote, OneDrive og hele den nye 'One Microsoft' organisations-strategi.

"Alle vil helt sikkert kunne se, at det er et passende navn, når de først ser produktet i sin helhed og den bredde, det kommer til at have," siger Terry Myerson.

Hvilken bil minder Windows 10 om?

Bil-analogen er faktisk Microsofts egen, og selv om den måske kan virke lidt søgt, så bringer vi den videre her, da det måske kan være med til at give en ide om, hvordan Microsoft egentlig tænker på Windows 10.

Ifølge Terry Myerson er Windows 10 nemlig sammenlignelig med en Tesla.

"I går kørte vi i en Toyota Prius. Med Windows 10 har man ikke brug for at lære at køre noget nyt, men føler, at man er kommet til at sidde i en Tesla," lyder det Terry Myerson.

Hvilke enheder vil Windows 10 køre på?

Det korte svar: Alle form-faktorer.

Microsoft præsenterede tirsdag kun desktop-versionen, men Windows 10 kommer til at kunne køre på både pc'er, tablet-computere, smartphones og i embeddede versioner på andre devices.

"Windows 10 kommer til at kunne køre på den bredeste vifte af produkter nogensinde - lige fra de mindste 'internet of things'-devices til store globale, erhvervsrettede datacentre. Det bliver lige fra fire tommer skærme til 80 tommer skærme - og endda nogen helt uden skærme," siger Terry Myerson.

Hvad med startmenuen?

Startmenuen er tilbage, efter Microsoft oprindeligt fjernede den i Windows 8 og udløste en veritabel proteststorm.

Den nye startemenu forsøger at kombinere den gamle startmenu fra Windows 7 med den nye interface fra Windows 8: Til venstre bliver app vist i klassiske Windows 7-stil, mens skærmen til højre består af de såkaldte 'tiles' eller kakler fra Windows 8.

Startmenuen kan indstilles, som det passer en.

Skal man skifte mellem to forskellige miljøer?

I Windows 10 vil man slippe for at skulle skifte mellem forskellige design-miljøer, som det er tilfældet i Windows 8.

I Windows 8 bliver man ført til den moderne UI-interface, når man åbner en applikation, medmindre man åbner en Win32-applikation, hvorved man bliver sendt til det klassiske desktop-miljø.

Ifølge Joe Belfiore fra Microsofts OS-division skal det være slut med 'den dualitet,' som han kalder det.

"Vi ønsker, at pc-brugere har en genkendelig bruger-interface med en task bar og en start menu, så maskinen virker, som man forventer, uanset hvordan app'en er blevet skrevet eller distribueret," siger han.

Hvordan ser det ud nu?

I Windows 8 er der ikke mange måder at ændre størrelsen på moderne applikationer, der har det med at fylde hele skærmen, når de åbnes.

I Windows 10 vender Microsoft tilbage til det gamle Windows, hvor man nemt kan ændre applikationernes størrelse og flytte dem rundt på skærmen.

Hvad er ellers nyt?

Det har været et problem for mange i Windows 8 at få overblik over, hvad der åbent på skærmen og hvordan man kommer tilbage en applikation, som man tidligere har åbnet.

I Windows 10 har Microsoft indbygget en funktion, der minder om Apples Mission Control, hvor man kan zoome ud og se alt, der er åbent på pc'en og herfra klikke sig ind i et program.

Er der en Command Prompt?

Ja, det er der. Men man skal anvende shortcut for at nå hen til den (CTRL+C og CTRL+V).

Herfra kan man paste en directory-listing ind fra en anden applikation.

Microsoft kaldet funktionen for en "niche-præget nørd-feature."

Lanceres hvornår?

Vi ved det ikke nøjagtigt, men det bliver omkring midten af 2015 - og ret sikkert efter Microsoft har afholdt den store Build-udviklerkonference.

Før det vil en udvalgt række udviklere - såkaldte "Windows insiders" - modtage en 'teknisk preview'-udgave fulgt af en testversion til servere.

Pris?

Microsoft har ikke oplyst noget om pris, men det er sandsynligt, at den vil blive lav, ligesom Microsoft helt sikkert er på trapperne med en række forskellige opgraderings-programmer, der sigter efter at få brugere af tidligere Windows-versioner opgraderet til Windows 10.

Læs også:

Nyhedsanalyse: Med Windows 10 flytter Microsoft fokus tilbage på virksomhedsbrugerne

Microsoft løfter sløret for Windows 9: Så meget er spil efter bommerten Windows 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere