Artikel top billede

Sådan kan Danmark tiltrække verdens bedste it-folk

Danmark kommer inden længe til at mangle tusindvis af dygtige it-folk. Her kan du læse flere bud på, hvad der taler for og i mod, at vi kan tiltrække skarpe it-hjerner fra udlandet.

Danmark mangler dygtige it-folk.

Så kort kan det siges, og Dansk Industris it-sammenslutning ITEK er ikke bleg for at sætte tal på dette medarbejder-hul i dansk erhvervsliv.

"I 2020 kommer vi til at mangle cirka 4.000 specialiserede og højtuddannede ingeniører og dataloger. Det kan vi se, når vi fremskriver efterspørgslen i vores prognoser ud fra blandt andet optagelsestallene fra universiteterne," forklarer ITEK-direktør Adam Lebech til Computerworld.

Han peger på, at hullet kan lukkes på to måder: Enten ved at uddanne flere it-folk hertillands eller rekruttere uden for Danmarks grænser.

"Hos Dansk Industri har vi efteråret sat som fokus at gøre det nemmere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft i Danmark, og det skulle gerne give os flere dataloger og ingeniører til vores software-udvikling og elektronik-produktion," fortæller Adam Lebech efter et nyligt afholdt topmøde internt i Dansk Industri.

Mellem linjerne siger han altså, at hovedparten af den manglende arbejdskraft formentlig og realistisk set skal komme fra udlandet, hvis ikke der sker en fundamental ændring i unge danskeres uddannelsesønsker inden for meget kort tid.

"Lige nu har vi simpelthen for få danskere - og især danske piger - der søger ind på it-uddannelserne," konstaterer Adam Lebech.

Hvad kan Danmark tilbyde?

Når vi så skal ud og charmere udenlandsk it-arbejdskraft af høj kaliber, er der ifølge ITEK-direktøren flere ting, der taler for og imod, at denne charmeoffensiv vil virke.

På den positive front fremhæver han, at vi i Danmark kan markedsføre en attraktiv arbejdskultur med højt til loftet, gode universiteter med tæt kontakt til erhvervslivet, og så har vi leveret mange nicheteknologier.

"Se bare på Navision, e-fakturaer, e-læring, vores offentlige it-systemer og sundhedsløsninger, der er langt foran andre steder. Samtidig har vi også en meget teknologi-interesseret befolkning," lyder det fra Adam Lebech.

Derudover nævner han, at vi danskere kan tilbyde et fredeligt land med et relativt velfungerende velfærdssystem.


ITEK-direktøren er dog ikke bleg for også at pege på negative ting ved Danmark, der kan afskrække udlændinge for at komme ind i landet og bidrage med væksten igennem smarte it-løsninger.

"Hovedproblemstillingen for Danmark er, at vi kunne være bedre til at byde udlændinge og deres ægtefæller velkomne. Det svækker altså vores evne til at tiltrække de bedste," forklarer Adam Lebech.

På minussiden er der også rammebetingelser som især høj skat og bureaukratiske indgangsbarrierer ved at starte egen virksomhed, der skal gøres noget ved for at pumpe Danmark op som et attraktivt land for udenlandsk it-arbejdskraft.

"Vi skal have brandet Danmark som et land, der gerne vil have udlændinge ind, og så er det jo trods alt positivt, at der er på skatteområdet er overgangsordninger med lavere skat," rationaliserer Adam Lebech.

Den danske sikkerhed

Hos den danske it-iværksættervirksomhed Podio, der for to et halvt år siden blev købt af den amerikanske it-virksomhed Citrix, har man solid erfaring i at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Med en placering midt i det hipstersmarte Vesterbro i København har virksomheden i de seneste år tiltrukket 70 it-folk fra 23 forskellige nationaliteter med en gennemsnitsalder i starten af 30'erne.

Her peger tidligere Podio-direktør og nu vicepræsident hos Citrix, Tommy Ahlers, på, at rammebetingelser som skat og deslige naturligvis har noget at skulle have sagt i udlændinges overvejelser om at komme til Danmark. Men det er langtfra det vigtigste.

"Selve jobbet og lokationen er altafgørende for, om folk vil arbejde for os. Der er masser af talenter i København, men vi skal helt sikkert også være dygtige til at tiltrække folk fra udlandet, hvis vi skal kunne levere de bedste produkter," siger Tommy Ahlers.

"København er et godt sted at tiltrække folk, fordi byen virker meget venlig, fredelig og ny og spændende sammenlignet med nogle af Europas it-hovedstæder som London, Berlin og Barcelona," fortsætter han.

Vi stresser ikke så meget

Han synes personligt, at skatten er høj i Danmark, men indskyder også, at en høj skat er lig med en højere grad af social sikkerhed.

"Den sociale sikkerhed tænker man måske ikke så meget over som dansker. Men hvis man skal flytte hertil, så skal der jo virkelig være noget, der tiltrækker, og det gør sikkerhed i hverdagen," funderer Tommy Ahlers.

Podio har gentagende gange udført medarbejdertilfredshedsundersøgelser. Her har det hver gang vist sig, at it-medarbejderne hos Podio især sætter pris på den afslappede danske facon på arbejdspladsen.

"Stressfrit arbejdsmiljø betyder selvfølgelig ikke det samme som, at folk er dovne. De kan bare godt lide, at stemningen er venlig og afslappet," uddyber Tommy Ahlers.

Samtidig siger han, at et firma som Podio med disruptive teknologi har et forspring i forhold til 'en gammeldags EDB-afdeling, hvor man bare skal sidde og vedligeholde et gammelt system'.

Fynsk tiltrækning

Det er dog i sagens natur ikke alle selskaber i kongeriget Danmark, der kan diske op med Københavns byliv og arbejdet med disruptive teknologier.

Leverandøren af marketingløsninger, Encode fra Fyn, mener dog godt, at selskabet kan tiltrække gode it-folk fra hele verden.

Encode-direktør Kristian Skaarup nævner blandt andet, at virksomheden har en fornem placering på Odense Havn, et område med lavere huslejer end i hovedstaden og it-arbejdet i lighed med Podio omfatter ny teknologi til sine kunder, der tæller store brands som Jysk og Jem & Fix.

Lige nu er tiltrækningen af it-folk ikke en reel udfordring for Encode. Det skyldes, at selskabet har outsourcet sin it-udvikling til Ukraine.

Inden for kort tid kan tingene dog se meget anderledes ud for virksomheden, der med interne vækstplaner muligvis kan stå med en seriøs udviklingsudfordring, fordi den mangler arbejdskraft.

"Vi vil jo gerne have erfarne it-folk med forretningssans, og den slags erfarne folk har typisk familie og børn. I den sammenhæng det er jo langtfra sikkert, at de synes, at den danske folkeskole er nok til at de vil rykke deres familie og børn med til Danmark" forklarer Kristian Skaarup. 

Vi er gode til forståelsen

Derfor kan det blive dyrt for en virksomhed som Encode at skulle bruge ressourcer på at skaffe privatskoler til udenlandske medarbejderes børn og ikke mindst job til deres ægtefæller.

Derudover nævner han, at når virksomhedssproget er dansk, kan det være en udfordring for at tiltrække udenlandsk it-arbejdskraft.

"Danske virksomheder har samtidig den fordel, at vi er gode til at forstå verden omkring os, og derfor er vi typisk dygtige til at sætte os i kundens sted og løse kundens problemer. Det betyder, at vi kan opbygge et godt ry i udlandet," vurderer Kristian Skaarup.

Giv din mening til kende: Hvad mener du, at Danmark skal gøre for at tiltrække it-arbejdskraft fra udlandet? Skriv i debatfeltet under denne artikel.

Læs også:
Eksplosion i antallet af ledige IKT-job: 3.859

IT-Branchen: Derfor skal udenlandske it-folk behandles lige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere