Artikel top billede

IT-Branchen: Derfor skal udenlandske it-folk behandles lige

Forskelsbehandling af udenlandske it-folk kommer til at koste danske virksomheder dyrt, advarer firmaerne.

Et politisk udspil, der indeholder en forskelsbehandling i forhold til, hvem der kan få opholdstilladelse i Danmark, har fået IT-Branchen op af starthullerne med en heftig kritik.

Udspillet kommer fra Venstre, og det har fået titlen: Danmark - for dem der kan og vil.

Det, der gør IT-Brancheforeningen kritisk, handler om forskelsbehandling for dem, der søger om ophold i kongeriget.

Ifølge partiets oplæg skal det være sværere at få ophold i landet, hvis man kommer fra eksempelvis Pakistan, Indien eller Kina, end hvis man kommer fra eksempelvis USA, Canada og Australien.

Helt konkret skal borgere fra førstnævnte lande have et job på hånden til 400.000 kroner om året, mens borgere fra sidstnævnte lande kun skal have et job i Danmark til 215.000 kroner årligt for at kunne komme hertil.

"Man er nødt til at sige helt åbent, at medmindre man har en udlændingepolitik, hvor alle frit kan komme til Danmark, så er man nødt til at sortere," sagde Lars Løkke Rasmussen på partiets sommergruppemøde ifølge tv2.dk.

Den sortering er nu ikke faldet i IT-Branchens smag.

"Det er positivt med initiativer, der gør det nemmere at rekruttere folk til Danmark. Men vi skal passe på med at diskriminere mellem dygtige folk fra ét land og dygtige folk fra et andet land. Det skal være kvalifikationer og ikke nationalitet, der er afgørende", siger Cecilia Bonefeld-Dahl, formand for IT-Branchen og administrerende direktør i GLOBIT.

Det, foreningen er bange for, er, at det bliver mere kostbart at ansætte it-folk.

"Vi risikerer, at det får den konsekvens, at det fremover bliver sværere at rekruttere dygtige medarbejdere til it-virksomheder. Rigtigt mange it-virksomheder i Danmark har ansatte fra eksempelvis Ukraine, Indien, Kina og andre lande, der ikke er under ordningen", siger hun.

God ordning

Michael Aastrup Jensen, it-ordfører i Venstre, har i øjeblikket barsel og kan ikke kommentere forslaget.

Karsten Lauritzen, der er udlændingeordfører i partiet, mener dog ikke, at det vil gøre den store forskel på it-branchens situation.

Han peger på, at det ifølge hans overbevisning er en ganske fornuftig løsning.

"Vi har kun reguleret lidt, så var det en god ordning i 2008 (den tidligere ordning, red.), så er det nok også en god ordning i dag, hvis det ikke bare handler om, at man vil have billig arbejdskraft," siger Karsten Lauritzen til Computerworld.

"Samlet set bliver det også lettere at få arbejdskraft til Danmark."

Her kommer udenlandske it-folk fra

Det er primært i de store virksomheder med flere end 100 ansatte, at udenlandske it-folk gør sig bemærkede.

De primære begrundelser for at ansætte udenlandske it-specialister i perioden 2011 til 2012 er, at det er svært at finde de rigtige kompetencer i Danmark, og at omkostningerne til løn er lavere.

Det kan man læse i den oversigt, som Danmarks Statistik udgiver under navnet: It-anvendelse i virksomheder 2012.

Europa er den primære fødekæde til danske it-job. Godt halvdelen er rekrutteret fra EU-lande.

En ud af fem kommer fra Indien og cirka samme andel fra Rusland og Ukraine.

Først herefter dukker lande som USA og Canada op på listen.

Danske it-virksomheder er ifølge IT-Branchen ramt af mangel på specialiserede it-kompetencer særligt inden for softwareudvikling.

En undersøgelse fra netop IT-Branchen viser, at hver fjerde it-virksomhed ikke kan få fat i de kompetencer, de har brug for.

Læs også:
Ny politisk aftale en tidlig julegave til danske it-firmaer

Microsoft desperat: Mangler tusindvis af it-folk

Fagforening: Vis os antallet af udlændinge i it-firmaer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere