Artikel top billede

IT-Branchen: Derfor skal udenlandske it-folk behandles lige

Forskelsbehandling af udenlandske it-folk kommer til at koste danske virksomheder dyrt, advarer firmaerne.

Et politisk udspil, der indeholder en forskelsbehandling i forhold til, hvem der kan få opholdstilladelse i Danmark, har fået IT-Branchen op af starthullerne med en heftig kritik.

Udspillet kommer fra Venstre, og det har fået titlen: Danmark - for dem der kan og vil.

Det, der gør IT-Brancheforeningen kritisk, handler om forskelsbehandling for dem, der søger om ophold i kongeriget.

Ifølge partiets oplæg skal det være sværere at få ophold i landet, hvis man kommer fra eksempelvis Pakistan, Indien eller Kina, end hvis man kommer fra eksempelvis USA, Canada og Australien.

Helt konkret skal borgere fra førstnævnte lande have et job på hånden til 400.000 kroner om året, mens borgere fra sidstnævnte lande kun skal have et job i Danmark til 215.000 kroner årligt for at kunne komme hertil.

"Man er nødt til at sige helt åbent, at medmindre man har en udlændingepolitik, hvor alle frit kan komme til Danmark, så er man nødt til at sortere," sagde Lars Løkke Rasmussen på partiets sommergruppemøde ifølge tv2.dk.

Den sortering er nu ikke faldet i IT-Branchens smag.

"Det er positivt med initiativer, der gør det nemmere at rekruttere folk til Danmark. Men vi skal passe på med at diskriminere mellem dygtige folk fra ét land og dygtige folk fra et andet land. Det skal være kvalifikationer og ikke nationalitet, der er afgørende", siger Cecilia Bonefeld-Dahl, formand for IT-Branchen og administrerende direktør i GLOBIT.

Det, foreningen er bange for, er, at det bliver mere kostbart at ansætte it-folk.

"Vi risikerer, at det får den konsekvens, at det fremover bliver sværere at rekruttere dygtige medarbejdere til it-virksomheder. Rigtigt mange it-virksomheder i Danmark har ansatte fra eksempelvis Ukraine, Indien, Kina og andre lande, der ikke er under ordningen", siger hun.

God ordning

Michael Aastrup Jensen, it-ordfører i Venstre, har i øjeblikket barsel og kan ikke kommentere forslaget.

Karsten Lauritzen, der er udlændingeordfører i partiet, mener dog ikke, at det vil gøre den store forskel på it-branchens situation.

Han peger på, at det ifølge hans overbevisning er en ganske fornuftig løsning.

"Vi har kun reguleret lidt, så var det en god ordning i 2008 (den tidligere ordning, red.), så er det nok også en god ordning i dag, hvis det ikke bare handler om, at man vil have billig arbejdskraft," siger Karsten Lauritzen til Computerworld.

"Samlet set bliver det også lettere at få arbejdskraft til Danmark."

Her kommer udenlandske it-folk fra

Det er primært i de store virksomheder med flere end 100 ansatte, at udenlandske it-folk gør sig bemærkede.

De primære begrundelser for at ansætte udenlandske it-specialister i perioden 2011 til 2012 er, at det er svært at finde de rigtige kompetencer i Danmark, og at omkostningerne til løn er lavere.

Det kan man læse i den oversigt, som Danmarks Statistik udgiver under navnet: It-anvendelse i virksomheder 2012.

Europa er den primære fødekæde til danske it-job. Godt halvdelen er rekrutteret fra EU-lande.

En ud af fem kommer fra Indien og cirka samme andel fra Rusland og Ukraine.

Først herefter dukker lande som USA og Canada op på listen.

Danske it-virksomheder er ifølge IT-Branchen ramt af mangel på specialiserede it-kompetencer særligt inden for softwareudvikling.

En undersøgelse fra netop IT-Branchen viser, at hver fjerde it-virksomhed ikke kan få fat i de kompetencer, de har brug for.

Læs også:
Ny politisk aftale en tidlig julegave til danske it-firmaer

Microsoft desperat: Mangler tusindvis af it-folk

Fagforening: Vis os antallet af udlændinge i it-firmaer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital