Artikel top billede

Giftige stoffer og elendige arbejdsforhold præger it-industrien

Ny rapport: Intet hardware, der produceres i produktionslande, lever op til de danske, sociale standarder, konkluderer rapport. Derfor kan indkøbere ikke vælge de værste mæker fra, lyder det i ny rapport. Men måske kan vi gøre noget alligvel.

21-årige Xiao Wang nåede kun at arbejde seks måneder på et lille værksted i den kinesiske millionby Szenchen, før han blev indlagt på hospitalet med en forgiftning udløst af det organiske opløsningsmiddel n-hexane.

Sammen med 16 andre kolleger lavede Xiao Wang skærme til iPhones. Hans arbejde bestod blandt andet i at rengøre glasskærmene med det farlige stof.

Men efter kort tids arbejde blev den unge kineser ramt af følelsesløshed i tæer og fingre. Symptomerne bredte sig op gennem hans ben og arme, og gav ham besvær med at holde balancen.

På hospitalet kunne lægerne konstatere en alvorlig forgiftning. Samme skæbne havde ramt fire af hans kolleger herunder en gravid kvinde, som senere aborterede på grund af forgiftningen.

Xiao Wangs skæbne er et af eksemplerne i en rapport fra Danwatch, som fokuserer på, hvordan offentlige it-indkøbere kan sikre sig at de produkter, som de køber, er blevet til under ordentlige forhold.

[b]En umulig opgave[/b]
Ifølge Danwatch-rapporten er offentlige indkøbere reelt på herrens mark, hvis de vil være sikre på, at hardware fra kabler og computere til mobiltelefoner og servere er produceret under forhold, som lever op til internationale standarder for arbejdsmiljø og løn og arbejdsforhold.

Mange europæiske lande har indført regler og procedurer på området.

Det skal sørge for, at skatteydernes penge ikke ender hos producenter, som ser stort på miljøet eller som overtræder internationale regler om arbejdsmiljø eller de ansattes ret til at forhandle om løn og arbejdstid.

Ifølge rapportens forfatter, Frederik Johannisson fra Danwatch, er de offentlige it-indkøbere sat på en umulig opgave, hvis de vil leve op til de gode hensigter.

Det betyder, at det offentliges indkøb af it-udstyr i realiteten ikke lever op til de officielle krav og de internationale konventioner på området, mener han.

"Der er ikke nogen brands, der producerer it i produktionslande, som lever op til de sociale standarder, vi har i Danmark. Så for offentlige indkøbere er det som at løse en gordisk knude. Fairtrade-it findes simpelthen ikke, og derfor ser vi heller ikke offentlige indkøbere, som vælger produkter fra, fordi der ikke er noget alternativ at vælge som er bedre," siger Frederik Johannisson til Computerworld.

Forbud mod fagforeninger

Ifølge hans rapport er farlige kemikalier, nedslidende arbejde og arbejdsuger på op til 80 timer hverdag på mange fabrikker i Asien.

Samtidig forbyder mange arbejdsgivere deres ansatte at være medlem af en fagforening, som har mulighed for at forhandle løn og arbejdsforhold med fabriksejerne.

Rapporten fra Danwatch kigger blandt andet nærmere på forholdene i Kina og Sydkorea, som hvert år producerer it-komponenter og udstyr for et firecifret milliardbeløb som underleverandører til globale it-producenter som eksempelvis Samsung og Apple.

Nogle producenter gennemfører ganske vist inspektioner af arbejds- og miljøforholdene hos deres underleverandører.

Men systemet lider ifølge Danwatch under, at inspektionerne foretages af private firmaer uden pligt til at dele resultaterne af deres undersøgelser med myndigheder, fagforeninger eller forbrugerorganisationer. Og i mange tilfælde bliver inspektionerne også annonceret på forhånd.

Det offentlige køber hver femte computer

Offentlige myndigheder i Europa står for en stor del af forbruget af it-produkter. Eksempelvis bliver omkring hver femte solgte computer i Europa købt af en offentlig myndighed.

I teorien burde det offentligt derfor gennem indkøbspolitik have gode muligheder for at løfte arbejdsforholdene i lande som Sydkorea og Kina til et højere niveau, mener Frederik Johannisson.

Han peger samtidig på et nyt uafhængigt initiativ, som under navnet Electronics Watch arbejder med at sikre større gennemsigtighed på området, som kan gøre det nemmere for offentlige indkøbere at indarbejde social ansvarlighed og bæredygtighed i deres indkøbspolitik.

"Dette initiativ skal ses som udtryk for, at der i dag ikke eksisterer en velfungerende og troværdig monitorering, hverken fra producenter eller de offentlige indkøbere, af om producenterne lever op til kundernes krav til at produktionen foregår på ordentlige vilkår," siger Fredrik Johannisson.

"Men det er ikke bare et spørgsmål om løn og arbejdsmiljø, men om at reformere hele den måde, som it-industrien fungerer på," slutter han.

Læs også:

Apple fjerner giftige kemikalier fra iPhone-produktion

Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?