Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: Sony Z3 Compact bør være din næste "lille" Android-telefon

Sony lover med sin Compact-serie en kompromisløs smartphone, som både kan være lille i størrelsen og stadig have samme hestekræfter som de store og stærke flagskibstelefoner. Og det er virkelig tæt på, at løftet bliver holdt.

For en måned siden testede Computerworld Sonys Z3 og har generelt været glade for den 5.5 tommer store telefon.

Netop størrelsen var noget, som fik en lille smule kritik med sig, for selvom markedet bevæger sig over mod de stadig større telefoner, så er det langt fra alle, som synes det er lige sjovt at skulle købe bukser med store lommer alene fordi telefonen skal være stor.

De fleste producenter såsom Samsung og HTC udkommer altid med en "mini"-telefon nogenlunde samtidig med deres flagskibstelefoner, netop for at fange de kunder, som finder 5+ tommer telefoner for store.

Men sammen med en lille skærm følger der ofte knap så god hardware, hvilket tidligere har givet en noget ringere oplevelse end på de større modeller.

Bevares, så har prisen også været dét mindre, men hvorfor skal man straffes med et potentielt dårligere produkt, bare fordi man har små hænder?

Samsung og HTC er blevet bedre til at komme med en "mini"-telefon, som ikke længere er direkte ringe, men det er stadig dårligere hardware end flagskibstelefonerne.

Ikke Sony Z3 Compact. Sony har holdt stilen fra tidligere Compact-modeller, og leverer det samme indmad fra Z3 telefonen i en mindre størrelse, hvor det eneste egentlige kompromis er en mindre skærm og et mindre batteri.

Forskellen derudover er cirka 1.000 kroner. Z3 Compact koster cirka 3.800 kroner imens Z3 koster cirka 4.800 kroner.

Design

Normalt holder designet det samme som den større Z-telefon, men Z3 Compact har ændret sig lidt. Designet er mere i plastik end i metal, men front- og bagside er stadig i Gorillaglas.

Kanterne er af plastik, hvor de tidligere har været i metal, men det er en god, tyk, blød plastik, som ligger varmt og godt i hånden. Jeg foretrækker faktisk Compacts design frem for den store Z3.

Den er stadig vandtæt med samme certificeringer som Z3 og har plads til både microSD-kort og Nano-SIM.

Begge slots - og adgangen til micro-USB-stikket - er gemt væk under et par dæksler, som kræver en lidt spids negl at komme ind til.

Det er stadig lidt generende, at man skal åbne op for dækslet hver eneste gang, at man skal oplade telefonen. Samsungs S5 Mini har fået et vandtæt Micro-USB-stik, så det kan altså lade sig gøre.

På den modsatte side af dækslerne finder vi volumen-knapperne, den nu klassiske Sony-stand by knap og en dedikeret kameraknap.

Skærmen

Skærmen er et af de få steder, som Sony har "glemt" på Z3 Compact.

Det er stadig kun samme kvalitet som sidste års Z2 Compact, hvilket er synd. Ikke at det er en dårlig skærm, men 720p-skærme i 2014 er ved at være passé, og andre - selv nogle af de andre noget billigere produkter i samme kategori - har flottere skærm.

Det er ikke en dårlig skærm.

På ingen måde.

En Citroën Xantia fra 1995 er heller ikke nødvendigvis en dårlig bil, men der er bare så mange bedre ting på markedet, når man skal stå og overveje en ny bil i 2014.

Det samme med smartphones.

Specielt vil du kunne se det, hvis du tidligere har haft 1080p-telefoner, eller har en anden form for enhed med en skærm med høj opløsning.

Skærmens lille størrelse gør dog, at man ikke lægger særligt meget mærke til det, og hvis du ikke er skærm-fanatiker, så er det nok ikke et minus for dig. Tjek selv telefonen ud i butikken.

Skærmen er på 4,6 tommer, og for alle dem som ikke finder de større telefoner for tiltalende, så er denne skærmstørrelse nok mere velegnet.

Kameraet

Kameraet på telefonen er et 20 megapixel-monster af samme type som på den større Z3-model.

Billederne på Z3 var af en flot karakter, selvom de til tider havde et lidt mystisk blåligt skær i midten af sine billeder, og at der på grund af en indbygget software ofte var et slør, hvis du zoomede langt ind.

Imens at softwaren flernede irriterende støj, så fik du altså i stedet et sløret billede, som ikke altid var at foretrække over de to, og den samme "sygdom" er at finde på Z3 Compact.

Det er dog ikke problemer, som man mærker i hverdagen. Kameraet har samme gode "auto"-funktioner i sin "superior"-mode.

Den vælger automatisk den rette tilstand, så hvis det er mørk udenfor, så skiftes der til "Nat-tilstand" eller "Nat-portræt", imens at den skifter til "macro", hvis man tager billeder af ting tæt på.

"Manuel"-mode giver selvfølgelig mulighed for at stille på kameraet selv, men det er ikke helt lige så intuitivt som på for eksempel en Lumia-telefon.

Kameraet har masser af funktioner såsom slowmotion-funktion og HDR-shots og langt, langt de fleste er enten gode eller sjove, selvom jeg stadig ikke har fundet en brugbar funktion til Augment Reality-linsen, som kan vise dinosaurer på dit spisebord.

Jeg bliver dog lidt skuffet. Kameraet har samme sindsyge ISO på 12500 som sin storebror Z3, men den tager altså ikke særlig gode billeder i mørke omgivelser. Andre smartphones såsom iphone 6 tager flottere aften/natbilleder med flere detaljer, men igen er det ikke et ringe kamera.

Med mindre du filmer i 4K.

Både Z3 og Z3 Compact har mulighederne for at filme i 4K-formatet, som så skal afspilles på en 4K-skærm for at give nogen mening overhovedet. Specielt giver det ingen mening at se den gigantiske videofil på en Z3-Compact, hvor skærmen kun er 720p.

Men 4K er fremtiden, og med sådan en telefon er du vel fremtidssikret.

Men når du begynder at filme i 4K, så bliver telefonen meget, meget varm.

Det advarer telefonen godt nok om - og respekt for anerkendelsen af problemet - men den stigende varme kan få appen til at lukke ned.

Hvorfor har Sony givet en feature i telefonen, som ganske enkelt ikke virker optimalt - ja endda så dårligt, at Sony selv må forklare i en besked, at det ikke virker optimalt?

Desuden har 4K-optagelserne også en ærgerlig "fish-eye" effekt. I hvert fald knækker ellers lige linjer på for eksempel mit tastatur i optagelserne, når der filmes.

Den evindelige Sony-software

Z3 Compact kører Sony's egen launcher, som egentlig er god og stabil. Jeg oplevede ingen fald i performance eller apps der gik ned - ud over kamera-appen som førnævnt.

Man kan altid skifte den ud, hvis man ikke synes, at den passer til en selv. Et par forslag på andre launchers kan du finde i vores lille mini-guide til launchers her: Gør din Android mere spændende: Her er syv gode "launchers"

Sony fylder dog sin telefon op med egen software. Noget er godt som for eksempel musik-appen, som både er flot og god til at afspille. Lydkvaliteten er desuden rigtig god og det samme er kvaliteten i opkald.

Andet er mindre godt. Både Facebook, Garmin Navigation, AVG AntiVirus og OfficeSuite er forudinstalleret. Hvorfor Sony? Sony tjener selvfølgelig penge på at forudinstallere diverse programmer på enhederne, men hvis jeg ikke har behov for at bruge hverken Garmin Navigation, AVG eller OfficeSuite, så er det bare et irritationsmoment.

I det mindste kan man slette de ovenstående apps, og det skal Sony have tak for.

Desværre stopper software-bunken ikke der. Der medfølger også "Sony Select", "Film", "Nyheder fra Socialife", "SmartConnect", "Opdateringscenter" (hvorfor kan jeg opdatere den både i egen app og i indstillinger, som man plejer?), "Xperia Lounge" og værst af alt: "What's New".

What's New er en app, som viser dig alt det nye i Sonys store indholdsbibliotek. Med al Sonys musik og video bag sig, har Sonys to tjenester rigtig meget at byde på, hvis du ikke allerede er fanget i enten iTunes-verdenen eller Spotify/Netflix.

Men problemet med Whats's New er, at du ikke kan slippe for at have appen til at være samme sted, som du normalt har Google Now.

Når du swiper op fra Home-knappen, får du normalt en genvej til Google Now, men her er den rykket en smule, så du også har What's New.

Det er måske en lille ting, men det føles anmassende at få mast en tjeneste ned, som man måske ikke vil have. Samsung har det samme problem med Samsung-telefoner.

Til gengæld er batteriet helt fantastisk.

Det kan godt være, at Sony kommer med et mindre batteri, men batteriet holder lige så længe som sin storebror Z3 og der er nogle gode og vilde ekstreme batterisparemuligheder.

Z3 Compact kunne holde i seks dage på "UltraSave-mode", imens jeg stadig kunne bruge den som telefon - og da havde den 60 procent strøm fra starten.

Playstation-muligheder

Z3 er en ganske god telefon, men på ét bestemt punkt bliver den et must have.

Hvis du har en Playstation 4 er der virkelig gode synkroniseringsmuligheder mellem telefonen og din konsol.

Det bliver blandt andet muligt at streame dine spil fra din PS4 direkte ned på telefonen, så næste gang kæresten, konen, kontroltårnet hellere vil se, Paradise Hotel eller Vild med Dans, så kan du tage en controller frem og spille Injustice på din Sony-telefon.

Det har endnu ikke været muligt at prøve softwaren, da det først bliver tilgængeligt globalt fra november. Hvis det virker bare halvt så godt, som det lyder, så er det et af de bedste grunde til at købe telefonen.

Man kan undre sig over, hvorfor Sony ikke har fokuseret på den funktion i stedet for at give et alt for bug-fyldt 4K-kamera.

Konklusion

Sony Z3 Compact er en fantastisk lille telefon, som slet ikke er så lille endda.

Den har præcis de samme hardwarespecifikationer som Z3, ud over en lavere skærm, lidt mindre ram (som ikke kan mærkes) og et mindre batteri.

Specielt skærmen er dog et punkt, som trækker ned. 720p-skærme er ikke dårlige per se.

Mini-telefonerne som S5 Mini og HTC One Mini 2 har kun 720p-skærme, men forskellen er bare prisen. De to "mini"-modeller koster omkring 2.800 kroner, imens Z3 koster omkring 3.800 kroner.

Den har selvfølgelig også bedre hardware, men når vi nærmer os den pris, så bliver den nærmeste konkurrent pludselig ikke "Mini"-telefonerne, men i stedet flagskibsmodeller som iPhone 6 - og der betyder skærmens skarphed meget mere.

Dermed ikke sagt, at Z3 er en dårlig telefon. Dens lette design, vandtætte materialer og troværdige software giver en god telefon. Kameraet er udmærket til langt de fleste scenarier, som du måtte byde det, så længe at du kun tager korte filmklip i 4K.

Står du og overvejer en ny Android-telefon, og ikke vil op i 5 tommer, så er Z3 Compact et af de bedste valg. Hvis du er mere til de større telefoner, kan du læse om Z3 her

Læs også: Test: Her er dommen over Samsung Galaxy Alpha


Loading ikon